Bemærk! Tour de France i Danmark kan forsinke leveringstiden på dine varer, bestil derfor dine varer hurtigst muligt

Hvilken champagne skal jeg vælge?

Hvilken champagne skal jeg vælge?

Det kan være en smule forvirrende at vælge champagne, når mange af flaskerne lidt ligner hinanden. Og man vil jo nødig vælge forkert. Så derfor bør du have dette i baghovedet, når du står i butikken - eller spørge vores dygtige medarbejdere i din lokale Vinspecialisten / H.J. Hansen Vin:

Hvis du vil læse mere om, hvad champagne er, og hvordan, champagne opstod, så læs mere her.

Champagne udelukkende produceret på Chardonnay. Det giver oftest en sprød champagne, gerne forholdsvis citruspræget.  

chamoagne, bobler, mousserende vin, brut, demi sec

Betyder hvidt af sort. Laver på den blå Pinot Noir, men alligevel er hvid. For at undgå at champagnes får farve, fjerner man med det samme drueskallerne fra mosten i produktionen. Selve frugtkødet i en drue er nemlig altid lyst. Blanc de Noir-champagne har ofte forholdsvis meget krop og mere fylde.

Vintage Champagne er en champagne, der laves, når årets høst har været af ekstra god kvalitet. Producenten laver så en champagne udelukkende på druer fra dén enkelte årgang – også kaldet vintage inden for jargonen. Vintage champagne ligger oftest længere tid med sit bundfald inden decorgering. Dvs. den måde, som champagnen klares på. Nemlig ved fjerne kapslen, så bundfaldet - som ligger frosset under kapslen - skydes ud. Flaskehalsen med bundfald fryses, så når kapslen fjernes bliver bundfaldet skudt ud pga. trykket inde i flasken. Flasken bliver så fyldt op med vin og sukker. Herefter undergår vinen en andengæring i flasken og får hermed sine bobler. Vintage champagne er oftest dyrere end non-vintage, fordi vintage-champagne skal lagre i minimum tre år på flaske og kræver mere tid og arbejde at producere. Vintage champagne bliver samtidig produceret på de absolut bedste druer, da champagnen skal repræsentere hele årgangen. De er samtidig gerne mere komplekse.

Man kan lave rosé champagne på to måder. Ved saignée-metoden, hvor den hvide druesaft får lov at macerere med drueskindene i kort tid, så vinen får lidt farve. I den mere udbredte d'assemblage-metode blander man lidt rødvin i den mousserende vin. Champagnen bliver lidt mere frugtig og er blevet produceret siden 1700-tallet.

En "Prestige Cuvée" eller Cuvée de Prestige" er en blended champagne, som producenten regner for det bedste, huset kan præstere. Det kan f.eks. være Moët & Chandon's Dom Pérignon, som blev lanceret i 1936, baseret på 1921-årgangen.

Der står "Brut Champagne" på mange flasker. Det betyder, at den er mindre sød og mere tør end "Sec". Så hvis du vil have en mindre tør champagne eller mousserende vin, er det altså det, du skal se efter. Eller "Demi Sec", som er sødere endnu. Det kan være en fordel, hvis du vil servere champagnes til noget sødt - det kunne f.eks. være kransekagen nytårsaften.

Hvad er ”brut champagne”?

Champagne bliver kategoriseret efter dens sødme. Det har dog ikke noget at gøre med, hvor sød den smager, men hvor meget restsukker, champagnen indeholder. Restsukker opstår helt naturligt fra druerne efter gæringen og måles i gram pr. liter. Champagne og mousserende vin tilsættes naturligt sukker for at opnå den ønskede balance afhængigt af den stil, producenten sigter efter. Brut er den mest almindeligt producerede kategori af champagne og kan fremstilles ved hjælp af enten røde eller hvide druer, vintage eller non-vintage. Denne champagnestil omtales ofte som værende "tør", hvilket er baseret på den tørre måde, den smager på din gane.

Listet efter sødme ser kategorierne sådan ud - fra mindst sødme til mest:

  • Brut Nature/Zero (0-3g/L)
  • Ekstra Brut (0-6g/L)
  • Brut (0-12 g/L)
  • Extra-Sec/Dry (12-20g/L)
  • Sec (17-35 g/l)
  • Demi-Sec (33-50 g/L)
  • Doux (minimum 50g/L).

Hvad skal jeg servere til champagne?

Champagne går godt til mad, der kommer fra havet. F.eks. passer østers, sushi, rejer, krabbe og kammuslinger rigtig godt til. Hvis det skal være rigtig fint, går hummer og kaviar også fremragende til - det er virkelig luksus! Du kan også servere artiskok og asparges til. Skal du servere noget sødt, som f.eks. dessert eller kransekage, så valg en "Sec" eller "Demi Sec"Champagne går godt til mad, der kommer fra havet. F.eks. passer østers, sushi, rejer, krabbe og kammuslinger rigtig godt til. Hvis det skal være rigtig fint, går hummer og kaviar også fremragende til - det er virkelig luksus! Du kan også servere artiskok og asparges til. Skal du servere noget sødt, som f.eks. dessert eller kransekage, så valg en "Sec" eller "Demi Sec".