Værd at vide om: Rødvinsdruer

Har du også svært ved at finde rundt i hvilke druetyper, man bruger til at producere vin? Vi har samlet en liste med 13 hurtige om rødvinsdruer, så du kan blive klogere på druernes karakteristika og geografisk udbredelse på de mest kendte druetyper indenfor både hvidvins og rødvinsproduktion.

Barbera
Den drue, vi oftest støder på i Italien, hvor den repræsenterer et væld af forskellige stilarter. Dyrkes også med overbevisende resultater i en del oversøiske lande, bl.a. Argentina. Kendetegnet ved flot duft af kirsebær og en let tør eftersmag.

Cabernet Franc
Knapt så udbredt. De bedste resultater hentes i Loire-dalen, men bruges også ofte som ”tilsætning” i Bordeaux. Giver intens duft af hindbær og violer og tilfører en stringent smag, der i visse områder gør den i stand til at ligge i flere årtier.

Cabernet Sauvignon
Uden tvivl verdens mest kendte og populære rødvinsdrue. Kendes specielt fra Bordeaux, men bruges efterhånden globalt, hvor den står bag en stor del af verdens største vine. Druerne, der modnes sent, er ofte meget små og mørke. Giver vinen intens farve, udpræget duft af solbær og godt indhold af garvesyre og dermed evne til at lagre.

Grenache
Regnes af mange på niveau med Syrah. Frembringer netop i kompagniskab med Syrah i Rhône og Australien bemærkelsesværdige vine, men er også kendt som en af de "nyere" druesorter i Syd- og Sydvestfrankrig. Giver ofte "varm" vin med stor krop og flot frugt.

Malbec
Tidligere udelukkende kendt fra Frankrig. Indgår bl.a. med en mindre andel i Bordeaux-vin og dyrkes som en af hoveddruerne i Cahors under navnet Auxerrois. Skaber i dag overbevisende resultater i de oversøiske vinlande som f.eks. Argentina og Chile. Minder om Merlot, men knap så blød. Dufter af mørke bær, kaffe, lakrids og lette toner af blyant.


Nebbiolo
Står bag nogle af Italiens bedste Piemonte-vine. Vinavlere verden over har også eksperimenteret med den, dog uden nævneværdige resultater. Giver kraftfulde vine, der vinder ved lagring. Genkendes på markant duft af tjære, lakrids, violer, roser, blommer, frugtkage og bitter chokolade.

Negroamaro
Direkte oversat betyder druenavnet "den sorte bitre", men under kyndige hænder – specielt i Apulien – får man velkrydrede, fyrige vine med masser af sol, sommer og italiensk charme.

Pinot Noir
Specielt kendt fra Bourgogne-distriktet, hvor den frembringer de største resultater. Begynder dog også at give bedre og bedre resultater i de oversøiske vinområder som Oregon, New Zealand og Chile. Foretrækker et relativt køligt klima. Giver intens duft af jordbær, kirsebær og solbær med svag bærsødme.

Sangiovese
​​​​​​​Dominerer det centrale Italien, men kun i Toscana, hvor den bl.a. kendes fra Chianti og Brunello, viser den sit fulde potentiale. Forsøgsplantes over hele verden, og specielt i Chile og Australien har den skabt overbevisende resultater. Dufter ofte af kirsebær, tobak og urter.

Syrah/Shiraz
Trives bedst i varmt klima og har specielt vist fantastiske resultater i Rhône, Chile og det sydlige Australien. Giver intense, kraftige vine, der dufts- og smagsmæssigt domineres af mørke bær, sort peber, tjære og violer. Hvis udbyttet holdes nede på relativt lavt niveau, kan man producere vine, der kan henlægges i flere årtier.

Tempranillo
Spaniens hoveddrue. Kendes fra store vine i Rioja og Ribera del Duero. Lagres ofte på egetræsfade, hvor den får smag af vanille, jordbær og flødekaramel. I "ren" tilstand giver den en frugtrig og livlig vin.

Zinfandel/Primitivo
​​​​​​​Ses sjældent uden for Californien og Syditalien (hvor den er kendt som Primitivo), selv om den ville være oplagt at plante i f.eks. Sydafrika og Australien. Ofte dyb mørk farve, høj alkohol, lidt under medium syre og næsten ingen tanniner. Duften er let sødmefuld med masser af bær i de primære aromaer, men skifter over tiden til en vidunderlig duft af trøfler, kryddernelliker, kardemomme og karamel.

Merlot
​​​​​​​Udbredt over hele verden, men de bedste resultater skabes stadig i Frankrig – og ikke mindst i Saint-Émilion og Pomerol. Modnes tidligt og giver vinen en flot dyb farve og en intens fløjlsblød duft af bolsjer og svesker.

​​​​​​​Se vores udvalg af rødvine her