ONLINE SPIRITUS LAGERSALG 🥃 Spar op til 55%!

Værd at vide om: Hvidvinsdruer

Ind i mellem kan det være svært at finde rundt i alle de druetyper, der anvendes til vinproduktion. Vi har lavet en kort "opsummering" med karakteristika og geografisk udbredelse på de mest kendte druetyper indenfor hvidvins og rødvinsproduktion, som forhåbentlig kan være med til at give et lidt bedre overblik.

Chardonnay
Har vundet vinbøndernes hjerte over hele verden. Er dog ikke den mest plantede druesort, – denne ære går til den tvivlsomme Arien, der er plantet over hele Spanien. Chardonnay er let at dyrke, meget resistent og giver vin, der falder i forbrugernes smag. Når den er bedst, kan man finde smør, honning, karamel, æble, pære og flødekaramel i smagen.

Chenin Blanc

Har et højt syreindhold og dermed evnen til et langt liv. De bedste resultater ses i Loire, men den dyrkes over hele verden. Giver duft af æbler, abrikos, nødder og marcipan.

Gewüztraminer

Er med sin lidt lyserøde skal meget nem at genkende i forhold til de andre hvide druer. Skaber bemærkelsesværdige resultater i Alsace, men laver også flotte vine i oversøiske lande som Chile og USA. Meget aromatisk duft med let genkendelige, kraftige nuancer af krydderier, blommer og nyudsprungne roser.

Grüner Veltliner

Kendes bedst fra Østrig, hvor den er den mest plantede druesort. Er meget hårdfør og kan præstere et udbytte op mod 100 hl pr. ha. En typisk Grüner Veltliner er frugtrig og tør med en dominans af hvid peber. Bør drikkes, mens den er ung og frisk.

Marsanne
​​​​​​​
Kendes hovedsageligt fra Rhône, hvor den står bag distriktets største hvide vine. Har en intens duft af urter og limemarmelade. Fungerer også som ”hjælpedrue” i de røde vine i f.eks. Rhône og Australien.

Pinot Gris/ Pinot Grigio/ Grauburgunder

De fleste sommeliers elsker den, fordi den med sin medium syre og medium alkohol er yderst fleksibel i forhold til gastronomi. De bedste resultater ses i Alsace og Norditalien, selv om den indimellem kan overraske positivt i Tyskland. Nøglen til god Pinot Gris er så absolut at holde udbyttet nede på et fornuftigt niveau. Gøres dette, belønnes man med en let citrusgul farve og en parfumeret duft af æbler, appelsinskal og honning.

Riesling

Mange har endnu ikke "opdaget" druen med verdens største smagsmæssige spændvidde. Kan være knastør nederst på en skråning, men indsmigrende og sød øverst på samme skråning. Dyrkes overalt, men kendes bedst fra sine enestående resultater i Tyskland og Alsace. Dufter af grønne æbler, kvæde, lime, ristet brød som ung, og petroleum (positivt!) som ældre.

Sauvignon Blanc

Er pga. sin elegante og meget stilrene, sprøde vinstil ved at blive alternativet til den ofte meget fedmefyldte Chardonnay. Kendes bedst fra Loire i Frankrig, Chile og New Zealand, hvor den skaber de bedste resultater, men dyrkes ellers med gode resultater over hele verden. Dufter af stikkelsbær, nyslået græs, friske solbærblade og lyse blomster.

Sémillon

Grundstenen i hvid Bordeaux og hoveddruen i Sauternes. Vil som almindelig hvidvin aldrig nå samme højder som Sauvignon Blanc, som den i øvrigt ofte blandes med, når den dyrkes traditionelt. Men – når den angribes af ædel råddenskab fås en sød vin, der hører blandt verdens bedste. Duften domineres ofte af honning, ristet brød, citrus og græs.

Viognier

Bedst kendt fra Rhônedalen, hvor den bl.a. står bag den berømte Condrieu. Flere oversøiske vinlande har også taget druen til sig, da den klarer tørke godt. En typisk Viognier-vin har en kraftig gul farve og inciterende duft og smag af abrikoser, ferskner og blomster.


Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]