Portvin

Portvin i verdensklasse
Vi er mange, der er rigtig glade for portvin - og vi bliver flere og flere. Der bliver afholdt portvinsfestivaler over hele landet og portvinsbarer er endda begyndt at skyde op i de større byer. Her på siden kan du finde et udvalg af portvine i de fleste prisklasser og i absolut verdensklasse.

Hvad er portvin?
Portvin, på portugisisk Vinho de Porto, produceres på druer, der høstes i Portugal og produceres i den gudesmukke Douro-dal, verdens portvincentrum og på UNESCOs Verdensarvliste. Området er samtidig verdens tredjeældste beskyttede vinområde efter Tokaji i Ungarn og Chianti i Italien.

Hvordan laver man portvin?
Der bruges over 100 druer til produktionen af portvin, men særligt fem bruges mere end andre: Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa, og Touriga Nacional. Vinen gæres til 6-7% og tilføjes druesprit, kaldet aguardente, som stopper gæringen, holder på vinens restsukker og hæver alkoholprocenten. Det sikrer samtidig portvinens sødme, og jo før, druespritten tilsættes, jo sødere bliver portvinen. Det er portvinenes fælles udgangspunkt. Herfra varierer de alt efter lagringmetoder, tid og ønskede smagsnuancer.
Den endnu ufærdige portvin transporteres fra vingården (kaldet en Quinta) til portvinslagerhusene i Vila Nova de Gaia lige syd for Porto, som har givet sit navn til vinen. Her skal den lagres og blive til én af de mange portvinstyper.


Hvad er portvins holdbarhed?
Hvis man ikke lige drikker sin portvin i det øjeblik, man har købt den, er det rart at vide, at nogle typer portvin kan lagres i årevis. De vil så ændre karakter og måske få en lidt anden farve. Smag og aroma af frisk frugt og tanniner vil efterhånden bane vejen for en mere moden portvin med et endnu flere smagsnuancer, som man kalder tertiære. Det kan være tobak, læder, kakao eller kaffe.

Holdbarhed efter åbning
Når først flasken er åbnet, kommer holdbarheden lidt an på typen og proppen. Portvine af typen Vintage eller Late Bottled Vintage (LBV) mister hurtigt friskheden, når de er åbnet og skal altså helst drikkes i løbet af få dage. Typerne Tawny og Colheita kan holde i flere uger eller endda måneder, hvis de er på køl og proppen er sat i.

Kendte portvinstyper

Ruby Port
Ruby får sit navn fra sin farve. Det er unge, forholdsvis let tilgængelige portvine med et friskt, frugtigt præg. Oftest er det i den lavere ende rent prismæssigt og en god måde at begyndte sin muligvis livslange portvinsodysse. Ruby lagrer kort tid, op til tre år, og skal drikkes, mens den er ung og går i øvrigt godt sammen med meget forskellig mad.

Vintage Port
Vintage portvin er et blend af druer, oftest fra forskellige marker, som dog alle er fra samme årgang. Typisk producerer man kun en vintage tre år ud af 10 – i gennemsnit. Her bruger man de bedste druer fra de bedste marker i de bedste årgange. Typisk lagrer vintageportvine i seks måneder på egetræ og lagrer så videre på flaske – ofte i 20 år eller mere. Af samme årsag vil der være mere bundfald, og vintageportvine skal dekanteres og iltes inden man drikker dem.

Late Bottled Vintage er en anden form for portvin, som udelukkende har lagret på egetræ i fire til seks år før de tappes og sælges.


Tawny Port
Tawny er et blend af ældre portvine og er typisk ravfarvet med en pæn sødme. De ligger længere tid på egetræsfade og mister noget af sin farve, som går fra rød til at have et orange strejf. Tawny vil typisk være en mere nøddepræget portvin med hint af karamelliserede figner, dadler og svesker sammenlignet med f.eks. Ryby’ens mere friske, frugtige karakter. Ofte vil der stå en alder på Tawny’en. Det er gennemsnitsalderen på det blend, den består af. En særlig form for Tawny er Colheita, hvor alle druerne er høstet i samme år.

White Port
Som navnet lader antyde produceres hvid portvin på hvide druetyper og kan produceres som meget tørre portvinsvarianter eller semi-søde varianter. De er oftest mere frugtige – og fremragende som aperitif. Du kan også prøve den i en Port & Tonic, hvor portvinen bare erstatter gin’en i en Gin & Tonic.

Portvine fra Grahams
De mange fantastiske portvine fra portugisiske Graham’s har i årevis været en favorit hos både kunder og medarbejdere. Graham’s holder altid et højt niveau og finder i alle prislag og i alskens variationer og typer. Du kan læse meget mere om Graham’s her på siden.

Portvin på tilbud
Vi har altid masser af portvine til gode priser. Det er bare at læse om de mange forskellige typer portvin der findes her på siden og vælge den, der er rigtig til dig. Husk også, at vi altid er klar til at svare på spørgsmål i din lokale Vinspecialisten / H.J. Hansen Vin eller på telefonen.

Portvinsjulekalender
Det er efterhånden tradition, at vi hvert år producerer en portvinsjulekalender, som indeholder chokolade og passende portvine til. Det er en rigtig, rigtig god gave at give et menneske, man holder af. Det kan også være til dig selv, med andre ord. Og så er det en fremragende måde at blive introduceret til portvinens vide verden.

Graham's The Tawny
4 Stjerner i Fyens Stiftstidende
Duften har lækre toner af tørrede frugter, valnødder, karamel, kakao, krydderier og læder. Smagen er sødmefyldt med masser af modne tanniner og en fin medium syre, som afbalancerer vinen. Eftersmagen ...
Graham's Six Grapes
4 STJERNER på www.vinforum.dk
Fantastisk fyldig og delikat vin, produceret samme sted som Graham's Vintage Port, hvorfor stilen ligger meget tæt op ad Vintage Port. Den er dog, som følge af længere lagring på egefade, noget...
Graham's 10 Years Old Tawny
16,5/20 POINT i Henrik Oldenburgs Portvinsguide
Mørkerød med et let brunligt skær i kanten. Duften har nuancer af tørrede figner, krydderurter og mørk chokolade. Smagen er afrundet men stadig med en lille smule tannin. Med tube.
Graham's Selection Pack, 5 x 20 cl.
Sélection Pack indeholder fem velsmagende ports à 20 cl., fordelt på 1 Fine White 1 LBV 2008 1 Six Grapes 1 Graham's 10 Years 1 Grahams' 20 Years
Rosé Porto, 1/2 ltr
Så blev det sommer! Forfriskende, let og fornøjelse Rosé-port, som køler dig af på terrassen - evt. med lidt tonic... eller bare for sig selv.
Pris pr. stk. v/1 stk.
DKK 109,00
Pris pr. stk. v/2 stk.
DKK 99,00
Graham's 40 Years Old Tawny Port
18/ 20 POINT i Henrik Oldenburgs Portvinsguide
Vintage Port er husets prestigevin, laves kun i særligt fremragende år. Late Bottled Vintage Port er sent tappet vin fra ét og samme år, der lagres 4-6 år på fad. Tawny Port er fadlagret portvin....
Graham's 20 Years Old Tawny
16 POINTS
16,5 UD AF 20 POINTS i Oldenburgs Portvinsguide 2010
Mørk med et gyldenbrunt skær. Smagen er rig og fed med masser af mørk chokolade og tørrede kirsebær.
Graham's 2014 LBV i TUBE
Dyb farve med et let, mørkerødt skær. Duften er fyldt med mørke bær, grøntsager, tobak og sød lakrids. Smagen er elegant med en rig sødmefuld frugt, der afbalanceres af den fine syre.
Graham's Blend #5 White Port
Graham’s Blend No. 5 er frisk, ung og perfekt i en sommerlig Port Tonic - eller helt på egen hånd!
Graham's 30 Years Old Tawny Port
17,5/20 POINT i Henrik Oldenburgs Portvinsguide
Vintage Port er husets prestigevin, laves kun i særligt fremragende år. Late Bottled Vintage Port er sent tappet vin fra ét og samme år, der lagres 4-6 år på fad. Tawny Port er fadlagret portvin....
Graham's 10 Years Old Tawny, 20 cl.
Mørkerød med et let brunligt skær i kanten. Duften har nuancer af tørrede figner, krydderurter og mørk chokolade. Smagen er afrundet men stadig med en lille smule tannin.
Graham's Six Grapes, 3/8 ltr.
Fantastisk fyldig og delikat vin, produceret samme sted som Graham's Vintage Port, hvorfor stilen ligger meget tæt op ad Vintage Port. Den er dog, som følge af længere lagring på egefade, noget...
1994 Single Harvest Tawny
95 POINTS
95 Points - Gold Wine Winner - International Challenge 2019
Portvin fra et de bedste portvinsår i det forrige århundrede. Serien fra denne periode har fået tilnavnet; ”The Apprentice” (lærlingen), som henviser, at portvinene fra dette årti blev produceret af...
Graham's Fine White Port
Gylden og fin port med en frisk lys duft og smag.
Graham's Fine Tawny Port
Læderbrun farve. Behagelig sød duft med lidt brun farin og rosin over sig. Smagen er blød med rosin og chokolade.
2013 Graham´s Crusted Port
Testvinder - 6 af 6 stjerner i Aarhus Update
Duften har toner af brombær, solbær, kirsebær, peber og lakrids. Smagen er fyldig, men med en vis syre og tannin, hvilket giver en intens men struktureret portvin.
2018 Malvedos Vintage Port - mangler foto
Mørk rød farve. Rig og koncentreret duft af solbær og svesker. Smagen er meget fyldig og nuanceret med meget kompleks struktur.
2012 Graham's LBV, 3/8 ltr. W.& J. Graham & Co.
Dyb farve med et let, mørkerødt skær. Duften er fyldt med mørke bær, grøntsager, tobak og sød lakrids. Smagen er elegant med en rig sødmefuld frugt, der afbalanceres af den fine syre.
Graham's 30 Years Old Tawny, 20 cl.
Vintage Port er husets prestigevin, laves kun i særligt fremragende år.
Late Bottled Vintage Port er sent tappet vin fra ét og samme år, der lagres 4-6 år på fad.
Tawny Port er...
Graham's Fine Ruby Port
Flot dybrød farve. Indbydende duft af bl.a. rosiner og vanille. Smagen af tørrede frugter er velafbalanceret og lang.
Graham's 20 Years Old Tawny, 20 cl.
Mørk med et gyldenbrunt skær. Smagen er rig og fed med masser af mørk chokolade og tørrede kirsebær.
2002 Colheita Port
Portvinshuset Hutchesons Colheita Port er fadlagret Tawny fra én enkelt årgang. De er altid af virkelig høj kvalitet, hvor de generelle kendetegn er den flotte, dybe og læderbrune farve i glasset,...
Graham's 10 Years Old Tawny, 450 cl.
Mørkerød med et let brunligt skær i kanten. Duften har nuancer af tørrede figner, krydderurter og mørk chokolade. Smagen er afrundet men stadig med en lille smule tannin.
Graham's 20 Years Old Tawny, 450 cl.
Mørk med et gyldenbrunt skær. Smagen er rig og fed med masser af mørk chokolade og tørrede kirsebær.
1999 Quinta do Vesuvio
Duften har toner af modne bær som blåbær og brombær. Smagen er meget koncentreret og intens med en medium sødme.
2014 Graham's LBV, 3/8 ltr.
Dyb farve med et let, mørkerødt skær. Duften er fyldt med mørke bær, grøntsager, tobak og sød lakrids. Smagen er elegant med en rig sødmefuld frugt, der afbalanceres af den fine syre.
2014 LBV, Graham´s
Dyb farve med et let, mørkerødt skær. Duften er fyldt med mørke bær, grøntsager, tobak og sød lakrids. Smagen er elegant med en rig sødmefuld frugt, der afbalanceres af den fine syre.
2013 Quinta do Vesuvio, 3 ltr.
Duften har toner af modne bær som blåbær og brombær. Smagen er meget koncentreret og intens med en medium sødme.
Graham's Natura Reserve Port
Økologisk
Flot og mørkerød farve i glasset Duften kærtegner næsen med en frisk og floral aroma, som følges op med en fyldig, sødmefuld smagspalette med toner af kirsebær, krydderurter, peber og brombær.
1963 Single Harvest Tawny
Dyb, mørk og intens ravfarvet portvin. Elegante citrusnoter med præg af honning, sort te og fennikel. Blød som silke på tungen med hint af mandler og valnødder, kage og karamel med en lille undertone ...
Christmas Port
Smuk, mørk og dyb rubinrød farve. Duften er imødekommende, frugtig og nuanceret, hvilket harmonerer perfekt med den velafstemte, kraftfulde og varmende smag.