ONLINE LAGERSALG 🍷 Spar op til 57%!

Vi stiller skarpt på: Ouzo – Grækenlands fineste aperitif
Af Søren Møller Jakobsen, produktchef

Ouzo er nærmest Grækenland destilleret og hældt på flaske.  Den anisbaserede, græske nationaldrik kan minde om franskmændenes pastis og absint, italienernes sambuca og tyrkernes raki. Fra Athen til Samos og Thessaloniki har jeg set den overalt på barer, cafeer og restauranter.

Historien om den græske nationaldrik

Man mener, at ouzo stammer helt tilbage fra 1300-tallet og var en anis-baseret udgave af Tsipouro, som ligeledes er en græsk spiritus. Det var dog først i 1800-tallet efter, at Grækenland blev et selvstændigt land, at ouzoens popularitet for alvor voksede. Og da absints popularitet faldt i begyndelsen af 1900-tallet og flere steder blev ulovliggjort, stod ouzoen klar til at tage over med lidt lignende, smagsmæssige egenskaber som den franske spiritus.

Aperitif, drink eller cocktail?

Ouzo kan selvfølgelig drikkes ren, som den er. Men langt de fleste grækere foretrækker den med et skvæt vand, ligesom man også ville gøre det med et glas pastis. Når ouzoen kommer i kontakt med vandet, bliver den på nærmest magisk vis helt mælkehvid. Det gør den pga. indholdet af anethol, den essentielle olie i anis. Den er opløselig i alkohol, men ikke i vand.

​​​​​​​Jeg elsker at drikke en enkelt ouzo eller to, mens jeg sidder og kigger ud på verden. Drik den gerne med venner eller familie og nogle små tapas-agtige retter på bordet – eller mezes, som grækerne ville sige, evt. feta eller kalamari. Og husk så at udbyde ’Yamas!’, når du drikker den. Det betyder ’helbred’ på græsk og bruges som skål. Det er sjældent, at ouzo bruges i drinks og cocktails, men på Cypern ses det dog.

ouzo, Grækenland, Grækenlands nationaldrink, drink, cocktail
ouzo, Grækenland, Grækenlands nationaldrink, drink, cocktail

Hvordan laver man ouzo?

Produktionen af ouzo begynder med en destillation i kobberkedler til en stærk alkohol på 96%. Basen kan være druer eller korn. Herefter tilsætter man den umiskendelige anis og nogle gange fennikel, mastic, kardemomme, koriander, nelliker og endda kanel – men den slags er ofte hvert destilleris hemmelighed. Dette kaldes ouzogæren.

Herefter skal den destilleres.

Ouzo 12 – en ægte klassiker

Mange danskere kender bedst ouzo i form af Ouzo 12, den nok bedst kendte ouzo. Og det er da også en ganske glimrende ouzo, som du kan finde lige her. Her kan du gøre et godt køb, når du vil stifte bekendtskab med ægte græsk livsglæde i form af den meget velsmagende aperitif. Sammen med de vanlige råd og vejledning, du vil møde i vores butikker, synes jeg, det er et godt tilbud.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]