Historier og nørderi

Dyk længere ned i historier og forklaringer om de forskellige typer spiritus. Kom med på rejserne, nogle af H.J. Hansens medarbejder har været på og hør deres beretninger. Du kan måske lærer lidt mere om din favorit spiritus, eller lære noget nyt om en mere ukendt spiritus. Vi har lidt af det hele. God læselyst.

Glenfarclas

Glenfarclas, ét af verdens bedste whiskydestillerier, blev købt af John Grant i 1865, og huset er siden – som noget helt unikt – gået i arv fra far til søn, hele tiden med fast og ufravigeligt øje for at producere den fineste singlemalt. I dag er kun Glenfarclas og Springbank destillerierne i Skotland familieejede, og tanken bag Glenfarclas er, at hver generation skal producere så god whisky som mulig, som næste generation kan sælge og være stolte af.
​​​​​​​

Kentucky Bourbon Distillers

Kentucky Bourbon Distillers er et familieejet firma, grundlagt i 1935. Firmaet, der ligger i udkanten af Bardstown, hvor man bl.a. også finder Heaven Hill destilleriet, virker både som destilleri og uafhængig aftapper. De er faktisk en relativt stor uafhængig aftapper af whisky og kaldes derfor også ofte for faderen af Bourbon og Rye aftapninger.
​​​​​​​

Santa Lucia Distillers

Siden 1972, hvor Santa Lucia-øens to eneste destillerier gik sammen om at lave Santa Lucia Distillers, er de gået fra stereotyp masseproduktion til i dag at producere nogle af verdens bedste rom. Destilleriet, der ligger i Roseau-dalen på øen, laver alt fra superpremium rom til cremelikører på rom. Med så stor succes, at da Santa Lucia Distillers i sommeren 2013 talte op, havde de modtaget ikke mindre end 209 internationale medaljer for deres fremragende romvarianter.

Cognac Tesseron

Cognac Tesserons vinmarker, som alle ligger i Grande champagne, blev købt af Abel Tesseron i begyndelsen af det 20.  århundrede. Dette var en tidsalder, hvor stort set alle vinbønder i cognac omplantede deres vinmarker til fordel for den mere omgængelige druesort Ugni Blanc (som i dag dækker 95% af distriktets vinmarker).

​​​​​​​

Calvados

Basis for calvados er æblemost, men udtrykket i den færdige brændevin skabes af de fade, der bruges til lagringen. Derfor var fadkælderen lige så spændende at se på som destilleriet, da vi besøgte Christian Drouin i Normandiet, lige da æblehøsten skulle i gang.
​​​​


Mackmyra

Mackmyra destilleriet ligger ca. 1 times kørsel nord for Stockholm. Destilleriet blev grundlagt i 1999, da fire ungeingeniørstuderende under en skiferie til Sälen fik den gode idé, at de ville producere whisky i Sverige. I dag er der ingen af dem, der kan huske hvem, der fik ideen, men realiseret – det blev den. Det viste sig, at Sverige var det perfekte sted at starte en whiskyproduktion.

Ouzo

Historien om den græske nationaldrik. Man mener, at ouzo stammer helt tilbage fra 1300-tallet og var en anis-baseret udgave af Tsipouro, som ligeledes er en græsk spiritus. Det var dog først i 1800-tallet efter, at Grækenland blev et selvstændigt land, at ouzoens popularitet for alvor voksede. Og da absints popularitet faldt i begyndelsen af 1900-tallet og flere steder blev ulovliggjort [...]


Alkymisten og de gyldne dråber

Guillaume Drouin, direktør for og tredje generation i calvados-firmaet Christian Drouin i Normandiet, var for første gang i sit liv torsdag på besøg på Bornholm, hvor han inden calvados-smagningen i Bornholms Vinforsyning i Aakirkeby havde fået den helt store rundtur på øen af samarbejdspartneren, bornholmeren Søren Beyer, masterblender og spirituschef hos H.J. Hansen i Odense.

H.J. Hansen Vin på besøg hos Mackmyra i Sverige

Tirsdag d. 28 oktober var vi syv fra forskellige afdelinger i H.J. Hansen Vin, der skulle på et besøg ved Mackmyra i Sverige, vores nyeste whiskyhus. Jeg har været i Skotland en del gange, så det at se Mackmyra vendte op og ned på min opfattelse af, hvordan et destilleri ser ud!

Vi stiller skarpt på: Bornholmsk rom - Spirituschefen fra Klemensker

Her var Søren Salgschef. Det var her Søren var med til at lave blendet til Plantation 20 y.o. Anniversary, som senere blev kåret til verdens bedste rom. Efter fem år blev Søren i 2009 headhuntet til H.J. Hansen Vin A/S, der ønskede et komplet sortiment af premium brands indenfor spiritus.