Lustau Old East India Solera, Cream Sherry, 1/2 ltr.

Spanien
Jerez
1/2 ltr.
DKK 150,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Duften er fyldt med nødder, rosiner og Crème Brûlée. Smagen er cremet og elegant med en let sødme.
Specifikationer
Leverandør
Luis Caballero Comercial y Dristribucion SA
Land
Spanien
Område
Jerez
Type/Farve
Sherry
Drue
90% Palomino Fino
10% Pedro Ximenez
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
12
Serveringsforslag
Apéritif
Desserter - svagt søde
Lagrede oste
Alkohol
20,00%
Flaskestørrelse
1/2 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men - som konkurrenterne også siger - det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave!
Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry.
Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det bl.a. er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.

Druerne afstilkes og presses, hvorefter syreindholdet justeres med vinsyre. Mosten udgæres i store ståltanke og opjusteres med druesprit til hedvinsstyrke (15-15,5%). Vinen lægges på store fade, som ikke fyldes helt, hvorved den hele tiden i er kontakt med luft. Normalt ville vinen blive omdannet til eddikesyre, men under disse specielle forhold dannes en beskyttende hinde af skum, kaldet flor. Efter denne behandling indgår sherryen ofte som en del af et solerasystem: Man tager 1/6 af en 6 år gammel vin og blander op i en 1 år gammel vin. Derefter går der tilsvarende 1/6 af en 5 år gammel vin ind og supplerer det 6 år gamle fad og så fremdeles med en 4-årig, 3-årig og 2-årig. Dette bevirker, at de unge vine hurtigere tager karakter af en gammel vin.

Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som "Best Spanish Bodega". Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til huset berømte almacenista-sherry'er.
Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. Hvor alle andre sherry-huse blander almacenistaernes vin i husets egne, er Lustau det eneste hus, som lader almacenista-vinene aftappe hver for sig.

Uanset hvilken Lustau-sherry, man vælger som første bekendtskab, er man ikke i et øjeblik i tvivl om, hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og "trendsætter" i resten af verden!

Duften er fyldt med nødder, rosiner og Crème Brûlée. Smagen er cremet og elegant med en let sødme.          
93 POINTS
14. august 2019
93 POINT - FUNDVIN - af Peter Winding på www.vinbladet.dk
"Stor, kompleks duft, mange lag, hø, svesker, karamel, lakrids, orangeskal. Fyldig, rig, cremet smag med lang, lang, elegant eftersmag, sødmefuld og samtidig fuld af liv."
8. december 2017
5 STJERNER af Jesper Bo Bendtsen i SPIS BEDRE
"Kan du finde på at vælge karamelsauce til risalamanden i stedet for den klassiske kirsebærsauce, så kig i denne retning. Sherryen er sød, cremet og rund med duft af ristet rugbrød, figner og karamel. Den smager let krydret af tørret frugt, appelsinskal og en smule valnød. God syre og lang eftersmag."
1. december 2017
5 Stjerner af Jesper Bo Bendtsen - SMAG PÅ VIN
"Vælger du karamelsauce til risalamanden, så kig i denne retning. Sød, cremet og rund sherry med duft af ristet rugbrød, figner og karamel. I munden er den rig, sød og letkrydret med tørret frugt, appelsinskal, karamel og en smule valnød. God syre og lang lækker eftersmag. Går du med kirsebærsauce, så gem den til småkagerne!"
19. februar 2018
5 STJERNER af Tim Vollerslev i BT
"Lækker, fed, cremet sherry, flot, lang, kompleks smag af moden rosinsødme, lidt figner, nødder, krydderrier og lidt mokka."
19. december 2016
4 STJERNER af Anders Halskov i Jyllands Posten
"Lækker næse af syrlige æbler og figner. Dejlig og relativt let mund med noter af puddersukker og mørk karamel. Fint glas til julesmåkagerne."
Normal gæring. Herefter lagring i Sherryområdets kendte Solerasystem.