Lustau Escuadrilla, Amontillado

Spanien
Jerez
3/4 ltr.
DKK 200,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Klar strågylden farve. Duften har nuancer af sprøde æbler og mokka tilsat et strejf af figen. Smagen er middelkraftig, lækker frugtig med toner af nødder og frugt. Amontillado betegnes ofte som den gyldne middelvej, da den kombinerer Oloroso'ens fylde med Fino'ens friskhed.
Specifikationer
Leverandør
Luis Caballero Comercial y Dristribucion SA
Land
Spanien
Område
Jerez
Type/Farve
Sherry
Drue
100% Palomino Fino
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Apéritif
Skaldyr
Lyst kød
Fjerkræ
Alkohol
18,50%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men - som konkurrenterne også siger - det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave!
Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry.
Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det bl.a. er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.

Druerne afstilkes og presses, hvorefter syreindholdet justeres med vinsyre. Mosten udgæres i store ståltanke og opjusteres med druesprit til hedvinsstyrke (15-15,5%). Vinen lægges på store fade, som ikke fyldes helt, hvorved den hele tiden i er kontakt med luft. Normalt ville vinen blive omdannet til eddikesyre, men under disse specielle forhold dannes en beskyttende hinde af skum, kaldet flor. Efter denne behandling indgår sherryen ofte som en del af et solerasystem: Man tager 1/6 af en 6 år gammel vin og blander op i en 1 år gammel vin. Derefter går der tilsvarende 1/6 af en 5 år gammel vin ind og supplerer det 6 år gamle fad og så fremdeles med en 4-årig, 3-årig og 2-årig. Dette bevirker, at de unge vine hurtigere tager karakter af en gammel vin.

Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som "Best Spanish Bodega". Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til huset berømte almacenista-sherry'er.
Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. Hvor alle andre sherry-huse blander almacenistaernes vin i husets egne, er Lustau det eneste hus, som lader almacenista-vinene aftappe hver for sig.

Uanset hvilken Lustau-sherry, man vælger som første bekendtskab, er man ikke i et øjeblik i tvivl om, hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og "trendsætter" i resten af verden!

Klar strågylden farve. Duften har nuancer af sprøde æbler og mokka tilsat et strejf af figen. Smagen er middelkraftig, lækker frugtig med toner af nødder og frugt. Amontillado betegnes ofte som den gyldne middelvej, da den kombinerer Oloroso'ens fylde med Fino'ens friskhed.
13. september 2017
5 STJERNER af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende
"Lustau Amontillado Escuadrilla er flot balanceret. Den er også helt tør med en markeret syre, der først rigtig viser sig i slutningen af smagen. Det er netop den syre, der gør amontilladoen så god til f.eks. svampesuppen. Det er elegant. Smag af hasselnødder. Drikketemperaturen skal ligge omkring 10 grader. 18,5 pct. alkohol."
20. august 2014
92 POINT i The Wine Spectator
"Smoked almond, singed orange peel, date, salted caramel and toasted hazelnut notes all weave together here, with a flicker of sweetness through the finish as a green tea accent chimes in.
Shows lovely range and elegance."
90 POINTS
21. august 2019
90 POINT - 5 STJERNER - af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
"Frisk duft af nedfaldne pærer.
Elegant amontillado med pærer, citrus, mandler og krydderier.
Flot syre og yderst balanceret med en lang saltet eftersmag."
17. februar 2014
17/20 POINT af Henrik Oldenburg i SHERRY
"Den er smukt og rent nøddefarvet, nærmest som kokosnød, med en mættende, tæt smag og en afsluttende bitterhed, der holder ved og nærmest klamrer sig til smagsløgene.
I glasset udvikler den sig lidt brændt, men holder sig knastør, og røg og lethed udvikler sig i glasset/karaflen. Den er til nødder, skinke og kødretter med røg - den er helt uden fedme."
27. maj 2013
6 af 6 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dk
"Fantastisk vin, der med stor harmoni spiller på mange tangenter og alt lykkes!
Er du normalt mere "hjemme" i tawny portvin af høj kvalitet, vil du føle dig ekstremt godt underholdt i duften, men her hører lighederne så også op: Mens du i den vil finde tørrede frugter, figner, rosiner og orangeskal, opfører smagen sig langt mere tørt end fx en portvin. Den er meget mere kompleks og vinøs og nærmest cognacagtig med en stor kompleks, tør fylde og en varm frugt/fadstruktur.
Den lange og store eftersmag har frugt, fad og engelsk lakrids! Wow!"
94 POINTS
5. september 2019
94 POINTS af Robert Parker i The Wine Advocate
"The most intense offering in this group is the dry non-vintage Rare Amontillado Escuadrilla Solera Reserva.
There is definitely some serious age on this solera.
An amber color is followed by notes of nuts, salty sea breezes, sea weed and dried pit fruits."
90 POINTS
5. september 2019
90 POINTS i The Wine Spectator
"Off-dry, with a good range of relatively light-bodied notes of date, toasted sesame, walnut bread, caramel and bitters that all linger through the friendly finish."
8. februar 2012
ANBEFALET af Jesper Uhrup i Gastro
Lustau er - med rette - en af dengserne i Jerez, hvor ros og priser regner ned over huset. Bl.a. titlen som Best Spanish Bodega.
Hvordan ville et teaktræsbord smage, hvis man skulle drikke det?
Sådan her, og det lyder måske ikke så tillokkende, men tag ikke fejl - der er tale om et fantastisk godt glas, bentør, men afrundet af de nøddeagtige aromaer og en genial aperitif at servere til saltede mandler. Og gæster, der forstår og tør et glas meget langt fra mainstream. Den slags venner har man typisk ikke for mange af!
16. januar 2012
3 1/2 GLAS i Smag & Behag
"Mild og blød - og især markant røget - med en stadig mere tør udvikling i glasset, små bitterstoffer, der udvikler sig - og et konstant bid, der kalder på mad. Den blødgøres efter et par dage, men beholder både røg og bitterstoffer."
90 POINTS
14. august 2019
90 Points i The Wine Advocate
"Medium amber with a dry, nutty character and excellent grip."
Normal gæring. Herefter lagring i Sherryområdets kendte Solerasystem.