- Superdeals
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Spiritus
- Fine Wine & Spirits
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Lyt og smag: Portvin for begyndere-smagekassen
Argentina
Argentina er Sydamerikas vigtigste vinland og verdens femtestørste vinproducent. Vinen derfra kan være alt fra kønsløse dagligvine til vine med karakter og personlighed, som konkurrerer med den absolutte elite på verdensplan. Når det gælder hvidvin, sker der lige nu rigtig meget, og de argentinske winemakers suger erfaring fra hele verden.
Vælg favoritliste
2022 Catena Alta Chardonnay
Catena Zapata- 93 pointPatricio Tapia
Lækker og fyldig Chardonnay.
399,95pr. flaskeForudbestil - forventet d. 20/12/2024Vælg favoritliste
2023 Tilia Chardonnay
Tilia Sustainable VineyardsFrisk og frugtig Chardonnay.
99,95pr. flaskeForudbestil - forventet d. 20/12/2024Vælg favoritliste
2018 Semillion
Bodega Noemia- 93 pointMad & Monopolet
Flot anmeldt, frugtig og lokkende hvidvin.
199,95pr. flaske89 på lager online
Gå til side
ud af 1
Om argentinsk hvidvin
Som andre lande i "Den Nye Verden", når det kommer til vin, er der sket en vinmæssig revolution i Argentina. Landet er bedst kendt for sine fremragende rødvine, som nærmest er født med en saftig steak ved siden af. Men hvidvinene er i den grad på vej og de er meget spændende at følge. Med vinmarkerne placeret i den vestlige del af landet, ved udløberne af Andesbjergene i et rent ørkenklima, er der behov for know-how og teknik. De vinproducenter som forstår at udnytte det, skaber vine, der måske er de bedste i verden, når det kommer til værdi for pengene.
De argentinske vine ligner ikke vinene fra Den Gamle Verden, selvom befolkningen er 40% af italiensk afstamning, og druetyperne, der bruges til eksportmarkederne, primært er franske. Vinene afspejler i langt højere grad den kompleksitet og vildskab, der præger landets stolte befolkning, som trods modstand klarer sig på bedste vis.
De vigtigste, argentinske vinregioner er San Juan, La Rioja, Salta, Catamarca og Rio Negro. Da mange af vinhusene ligger højt med lav luftfugtighed, er der sjældent problemer med insekter, svampe og andre sygdomme, som er enhver vinproducents mareridt. Derfor er der meget mindre brug for pesticider og det er forholdsvis let at omstille til økologisk produktion.
Argentina rummer også nogle af verdens højest beliggende vinmarker i landets nordvestlige hjørne i provinserne Catamarca, Jujuy og Salta. I de sydlige regioner, hvor temperaturerne er lavere, har man haft held med koldklimadruer som Pinot Noir og Chardonnay.
Rejser, eksperimenter og innovation
Der er stor begejstring i selve Argentina omkring landets hvidvine. Landets winemakers rejser rundt i hele verden, arbejder og lærer og tager nye teknikker og know-how med hjem. Resultatet er, at man bedre er i stand til at udtrykke det unikt argentinske terroir i hvidvinene. Det betyder hvidvin med sjæl og karakter.
Argentinske hvidvinsdruer
Semillon
Den druetype, der måske vækker størst opmærksomhed i argentinsk hvidvin, er muligvis Semillon. I 1960'erne og 1970'erne var det den mest plantede hvidvinsdrue i landet. Mange af de vinmarker er nu gået tabt, men man har fået øjnene op for de gamle marker, der er tilbage med de nu gamle vinstokke. Potentialet er stort og argentinsk Semillon kan virkelig være grundlaget for fremragende hvidvine med den rigtige winemaker.
Torrontés
Torrontés er unik for Argentina. Faktisk er der der tre typer Torrontés: Torrontés Riojano, Torrontés Sanjuanino og Torrontés Mendocino. Den førstnævnte anses for at være den fineste og skaber vine, der er lige fra blomstrede og sødmefulde til lette og citrusagtige. Det kommer an på, hvor druerne vokser.
Chardonnay
En anden udbredt hvidvin i Argentina er Chardonnay. Druen bliver typisk plantet på køligere steder i højder, hvor den modner ordentligt. Argentinsk Chardonnay leverer typisk masser af modne pære- og æblenoter. Vinene er bløde og fyldige og ofte lagret på egetræ for at tilføje cremede vaniljenoter. Hvis du støder på en argentinsk Chardonnay med ordet "Reserva" på, betyder det, at den er lagret i minimum seks måneder på egetræ.
Spanierne kom med våben - og druer
Vinproduktionen har sine rødder hos de spaniere, som koloniserede Den Nye Verden allerede i 1500-tallet og havde vinstokke med i de tungt lastede sejlskibe. De var disse spanske erobrere, der med avancerede vandingsteknikker, de havde lært fra inkaerne, bragte smeltevand fra Andesbjergene ned i dalene, hvor det blev gemt i store reservoirer. Andre, nyere vinmarker bruger alternative metoder som at grave brønde, men ellers er princippet det samme.
Landets øvrige immigranter har taget en lang række druer med sig. Det var primært europæere det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. Franskmændene tog Malbec med, som dag bliver brugt til nogle af Argentinas bedste vine. Derudover bruges der også Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay.
I 1990’erne tog eksporten langsomt fart, og da den argentinske peso krakkede i 2002, eksploderede eksporten, da produktionsomkostningerne pludselig blev rigtig billige.
De første "flyvende" winemakers kom til landet sidst i 1980'erne og hjalp det store sydamerikanske land i gang med hvidvinsproduktionen, og der blev sat gang i druer som Chardonnay og Torrontés, en oprindelig druetype i landet. Til at begynde med var resultaterne mindre end imponerende - og det internationale anmeldere var ikke begejstrede helt op i 1990'erne. Her var fokus stadig klart på argentinsk rødvin og det var det, der solgte. I de seneste år er der dog sket noget. Hvidvine, der emmer af terroir, på Chardonnay, Semillon og Sauvignon Blanc imponerer og får mange nytilkommere til argentinsk hvidvin til at spærre øjnene op.