
Canaiolo
Canaiolo er en af de druer, man skal kende til, hvis man er interesseret i den italienske vinhistorie - den bruges stadig i den, men lagt fra i de mængder, den gjorde i dens storhedstid.
Canaiolo - en lang historie fra Chianti
Canaiolo er en rød druesort, der var hovedbestanddelen af Chianti-vine indtil slutningen af 1800-tallet. Den dyrkes dog stadig i dag i hele det centrale Italien, selvom omkring 90 procent af den samlede beplantning (omkring 1.050 hektar) findes i Toscana. Den bruges som en blandingsdrue i en lang række Sangiovese-baserede vine. Canaiolo sikrer en blød og elegant vin med blide tanniner.
Canaiolo blev engang i vid udstrækning plantet i Toscana, Lazio, Marche og Sardinien, og den findes stadig i begrænset omfang i disse regioner. Endelig findes den faktisk også i minimale mængder i Australien.
Canaiolos fald i popularitet skyldtes i høj grad dens modstand mod podning til amerikansk grundstamme. Derfor blev den typisk ikke genplantet efter Toscanas vinstokke blev hærget af phylloxera-epidemien i netop 1800-tallet.