Armagnac

Armagnac-området ligger i Gascogne i det sydvestlige Frankrig. Modsat Cognac-distriktet har Armagnac hverken adgang til sejlbare floder eller langvarige traditioner for handel med omverden – en hel klar hindring for at opnå samme berømmelse eller samme prisniveau, som destillaterne fra Cognac-regionen, selv om de bedste armagnacer ofte har en mere dyb og bedre integreret sødme og kan købes til en brøkdel af prisen på cognac.
Man har destilleret i Armagnac-distriktet siden 1400-tallet, hvilket faktisk gør armagnac’en til det ældste destillat i Frankrig.
Bas Armagnac Signature
Premium Brands
Har kun lagret to år på fad, så man smager mere druen end fadet, hvilket gør den særdeles velegnet til mange former af mad som f.eks. lagrede oste, hvidt kød og fisk.
Bas Armagnac Intemporel nr. 5
Premium Brands
Stor, rig, pebret, krydret og let røget Armagnac, der sætter helt nye standarder for, hvor godt Armagnac kan smage.
Bas Armagnac XO, 600 cl.
Premium Brands
Har elegante noter af appelsinskal, kanel og ristet/ grillet brød. Perfekt afterdinner dram.
Bas Armagnac XO
Premium Brands
Har elegante noter af appelsinskal, kanel og ristet/ grillet brød. Perfekt afterdinner dram.
Bas Armagnac Intemporel
Premium Brands
En af de mere udfordrende armagnac'er med smagsnoter som tørret frugt, peber og let røg med en meget lang eftersmag. Lækker afterdinner drink eller sammen med mad med æbler eller pærer.
Laubade 1970 40%
Nyhed
Premium Brands
Smagsindtrykkene har stået i kø i denne fornemme armagnac siden 1970 - og når du først smager, forstår du, at det har været ventetiden værd.
Laubade 2000 40%
Nyhed
Premium Brands
Den flotte, ravfarvede armagnac har små, gyldne skær over sig og en lokkende aroma af karamel, blomme og krydderier. På tungen bliver du forkælet med sødmefulde indtryk af honningkage, karamel og...
Laubade 1980 40%
Nyhed
Premium Brands
Fyldig aroma af varmende kanel og honning, mens tungen bliver kælet for med karamel, hvide druer og let ristede cashewnødder. Det fine præg af kanel fortsætter over i eftersmagen, hvor kaffe, fløde...
Bas Armagnac VSOP
Premium Brands
Blød og rund med noter af tørret frugt, vanilje og blommer - perfekt til at afslutte en middag eller til brug i cocktails.

Læs mere om armagnac her »

Området oplevede sin storhedstid i starten af det 18. århundrede, hvor de bedste armagnacer var lige så eftertragtede som de største franske vine. Storhedstiden endte brat ved angrebet af den frygtede vinlus, phylloxera, i slutningen af det 19. århundrede. Efterfølgende blev distriktet plaget af depressionen i 1930´erne, og da man endeligt troede, at man rigtigt skulle rejse sig efter 2. Verdenskrig og 6 års tysk besættelse og udplyndring, blev det i form af unge billige destillater, der konkurrerede på pris og absolut ikke kvalitet. Efterrenomméet har siden hæmmet distriktet, og på trods af de mange, meget fine årgangsaftapninger, der er på markedet i dag, har distriktet aldrig formået at rejse sig helt igen.
Armagnac-området kan opdeles i tre produktionszoner:
Bas Armagnac, der også anerkendes som det bedste af de tre områder, Haut Armagnac og Ténarèze.
Områderne er hovedsageligt beplantet med Ugni Blanc, Colombard og Folle Blanche, der efter høsten først presses og derefter destilleres én til to gange, afhængig af metodevalg.
Enkelte armagnacproducenter destillerer mosten to gange som i Cognac, men de fleste bruger den traditionelle metode på en speciel armagnackedel, også kaldet "alambic". En alambic destillerer i princippet som en mellemting mellem pot-still og kontinuerlig destillation – det er en slags dobbeltkedel, hvor mosten kun destilleres én gang (façon continue), hvilket giver en lavere alkoholstyrke på godt 50% mod de normale ca. 70%.
Den lavere styrke medfører dog, at væsken indeholder flere smagsstoffer og derfor virker mere kraftfuld som ung.
Den unge brændevin hældes direkte over på egefade, hvor den lagrer og optager garvesyre og aromatiske bestanddele fra træet. For at få et mere harmonisk produkt blandes brændevin af forskellig oprindelse og alder. Da armagnac kun må holde 40%, kan alkoholprocenten nedbringes ved at tilføre "les petits eaux", som er en blanding af armagnac og destilleret vand.