Antal varer der matcher den nuværende søgning: 2805
Avanceret søgningSøg f.eks. på proptype, dyrkningsmetode eller serveringsforslag.

Château de Cayx - Cahors sorte guld

”Château de Cayx fra Cahors brager nu igennem på den internationale vinscene. Med ansættelsen af ønologen Alexandre Gélis i 2009 udnyttes potentialet i vinmarken uden, at vinen mister sit særpræg, sin karakter.”
Citat Vinbladet

Artikel af Lars Bo Henriksen, Salgs- og indkøbsdirektør, H.J. Hansen Vin A/S

”Nå, er det jer, der har trukket nitten”, sagde sommelieren, da jeg lagde op til at arrangere en vinmenu med vine fra Cayx i forbindelse med regentparrets fremragende Pas de Deux-udstilling på Aros i Århus. Den
enkle sætning siger meget om den holdning, vi har mødt, siden vi overtog forhandlingen af Château de Cayx i Danmark. Men netop dér ligger styrken ved H.J. Hansen. Vi er ikke bare en vinimportør – det er vi også – men vi har en mission. Vi rejser verden rundt og møder de største vinpersonligheder. Lytter til alle de forskellige holdninger og meninger, der er omkring verdens mest komplekse fødevare – vin. Og jo mere man ved, at man ikke ved, jo flere ting ved man også, at man ved. Jo flere ting man har lyttet til og har stykket sammen i sit hoved, jo bedre bliver man til at forudsige fremtiden. Og Château de Cayx er fremtiden.

”Sludder”, tænker de fleste. Men lad mig forklare hvorfor. Vi rejser en tur om på den anden side af jorden, hvor en af verdens mest markante vinpersonligheder, Colin Ross, passer markerne på Seresin Estate i Marlborough. Han er den måske dygtigste biodynamiker på planeten Jorden.

Jeg citerer Colin frit: ”Vi taler altid om, hvordan en vin ser ud, hvordan den dufter, og hvordan den smager. Men aldrig om, hvordan vinen får os til at føle. Vin indeholder 12-15% alkohol. Alkohol er ren energi, og dens påvirkning er i professionelle kredse næsten tabu.” Og Colin mener ikke, om man føler sig beruset eller ej. Han mener følelsen, man får, når man ser på, mens der åbnes en 1947 Cheval Blanc eller en 1985 Musigny fra Drouhin. Dem, som har prøvet det, ved, hvordan man bliver voldsomt påvirket, inden man smager. Spirit betyder både alkohol og ånd på engelsk – ånden i flasken. Og ånden i flasken på en Château de Cayx er Prinsgemalen. Det handler ikke om, hvorvidt vinen er sur eller tør. Det handler om personligheden. Og den er STOR. Personligt har jeg måske mødt – og jeg har mødt mange store personligheder – fem personer, der rummer ligeså mange kvaliteter som Prinsgemalen, men ud af de fem er han helt klart den største. Han er rent faktisk for stor til Danmark. Vi har det svært med en personlighed, der er så direkte intelligent og har så mange facetter, at konklusionen bliver, at der da må være noget galt – han er for fremmed for os. Og bedømmelsen overføres til vinen. Men vend vurderingen om og bliv en af de første, som ler sidst. Vinen er kult. Det er Prinsgemalen også. Smag 2011 Royale til 1.500 kr. (jo 1.500, kr.) flasken og luk munden på enhver, der har en finger på kvaliteten. Eller bare den almindelige 2011 Château de Cayx, som er den bedste årgang nogensinde.

Kunne jeg materialisere et glas 1982 Cayx til alle kritikere, ved jeg, at kritikken vil forstumme. Jeg kan tage fejl, men det skulle være en af de første gange. Køb nu, og køb rigeligt. Ånden i flasken vil gøre den bedre og bedre med tiden.

Ovenstående skal naturligvis fordøjes først, men åben sindet, vær ærlig, se kunsten, læs digtene, lav maden og mød ånden i flasken. Start med at købe én flaske, luk øjnene og føl efter. The Spirit will meet you.

Se hele vores sortiment på Château de Cayx

H.J. Hansen Vin er med Vinspecialisten, et landsdækkende netværk af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere, Danmarks førende vinleverandør.













 
 
 
 
 

H.J. Hansen Vin - Vinspecialisten   |   Vestergade 97-101   |   5000 Odense C   |   vin@hjhansen.dk