Prinsens rosé og mange andre gode tilbud 🍷 Se her!

Eksperterne tester - Gérard Bertrand Cote de Roses

Artikel af Morten skov, Jonathan Delaney og Simon Asbjørn Stage

Når tre tilfældige mænd smager og anmelder vores vin

Vi skriver og siger rigtig meget om vin hos Vinspecialisten/H.J. Hansen Vin. Vi elsker vin, at tale om vin og sætte ord på vin. Men nogle gange kan det godt blive i en lille smule indforstået jargon. Og måske endda en lille smule kedeligt. Det ved vi godt. Så derfor har vi besluttet os for at prøve noget nyt – og faktisk radikalt anderledes, end vi plejer. Vi har inviteret tre mænd i deres bedste alder, men aldeles uvidende om vin, på en vinsmagning en lørdag i februar. Det skulle være en ærlig snak – på godt og ondt – om de vine, der skulle smages. Det er der kommet en lille, meget uformel serie af vinbeskrivelser ud af. Vi håber, du vil læse med.

Vi fokuserer på rosévine, fordi det snart er sæson for denne klassiske sommervin, som danskerne i højere og højere grad kaster sig kærligt over. Det dufter bare af dansk sommer, blå himmel, grillaftener og friskklippet græs. Det uvidende, forholdsvis bramfri, men meget ærlige panel består af:

Morten Skov: 39 år, journalist

Jonathan Delaney: 38 år, bankansat

Simon Asbjørn Stage: 28 år, bartender

Modereret af Morten Oestermann: 38 år, bartender og ordsmed for H.J. Hansen Vin

Gérard Bertrand
Gérard Bertrand er en stor mand med stor karisma. Tidligere kendt og elsket i Frankrig som rugbyspiller. Men han besluttede at tage en ny udfordring op og lagde derfor støvlerne på hylden efter en lang, succesrig karriere. I 1992 overtog han ledelsen af sin fars vingård, Domaine de Villemajou, med den målsætning, at han ville højne standarden, ikke bare for vingården, men for hele området. Et navn folk kan læne sig op ad, om end de ikke orker at sætte sig ind i detaljerne. Og i dag har han et mere end unikt sortiment at gå på opdagelse i.

Siden overtagelsen har Gérard Bertrand nemlig investeret i endnu flere vinmarker, fordelt over regioner som Corbières, Minervois og Côteaux de Languedoc, så han i dag har hele 470 ha ’under fod’. Yderligere er han gået i partnerskab med 40 andre lokale producenter, som nøje følger hans visioner for kvalitet i vinmarken, for så – når høsten er overstået – at sælge druerne til ham. Gérard Bertrand-navnet i sig selv er garant for kvalitet – ikke uden grund at mange af hans vine er listet på en stor del af Frankrigs trestjernede restauranter!

Nå. Men hvad siger smagepanelet?

Anmeldelsen - Hvis Nik og Jay drak rosévin, ville det være denne
Cote de Roses Rosé skiller sig ud allerede inden, der er smagt på den. Bunden af flasken er formet som en rose. Det skiller vandene en smule i det lille smagepanel.

Simon er ikke i tvivl:
-Wow, for en flot flaske!

Jonathan er ikke så sikker.
-Er det ikke lidt poppet? Bankmanden er tør i mælet, som talte han om rentesatser. Tør, men ærlig. Og kontant.

Morten Skov er med sit halve års længere livserfaring en smule mere diplomatisk og med større udsyn.
-Den er da super romantisk! – indholdet bliver dog måske en lille smule mere ligegyldigt. Det kommer i hvert fald hurtigt til at se sådan ud.

Jonathan er stadig ikke i tvivl.

-Jeg kommer til at tænke på nyrige mennesker, som lige har solgt deres virksomhed for en masse penge og ikke ved så meget – men se min flaske rosé!

Morten Skov skifter fokus til selve vinen, væk fra Jonathans bitre bemærkninger om flaskens udformning.
-Den er meget frugtig – klassisk på en måde, hvis man skal sige lidt om vinen og ikke flasken. Minder den lidt om friske ferskener? Den er faktisk ikke så dum.

Simon finder det første rigtigt vinøse ord frem fra værktøjskassen denne eftermiddag:

-Den har lidt tanniner? Lidt bitterhed sammen med det søde. Lidt frugtskræl og en flot farve.

Jonathan kan ikke blødes op og fortsætter med hårdhed i stemmen.
-Den er oplagt til en tøseaften, hvor man skal på diskotek. Det er lidt som at drikke vodka med glimmer. Hvis Nik & Jay drak rosévin, ville det være denne.

Simon afslører at han faktisk kender vinen – og endda har købt den.
-Jeg købte den til min chef, som er homoseksuel. Han satte stor pris på den.


​​​​​​​Prøv Cote des Rose her

Hvad siger producenten?
Én ting er, hvad tre velnærede, danske mænd uden ret meget begreb om druer og jordbundsforhold siger. Hvad siger de mennesker, som har stået i marken under den bagende sol – nemlig producenten selv?

‘En blød, lysende pink farve med blå strejf, som udvikler sig over tid med mere orangeagtige nuancer. Bouquet’en frigiver aromaer af sommerfrugter, solbær og brombær. Florale noter af roser sammen med hint af grapefrugt fuldender billedet. Finishen er frisk og tilbyder noter af slik. På tungen er indtrykket friskt og fyldigt med stor aromatisk vedholdenhed og balance.

​​​​​​​Således eksperternes ord. Så er det op til dig, hvad du synes, giver mest mening.