BLACK WEEK UDSALGET GÆLDER KUN ONLINE

Hver dag findes en vinder af en eksklusiv flaske magnum blandt alle ordrer. - Klik her

Lidt svært at tale om pris og kvalitet
Artikel af Henrik H. Breum, [email protected]

Vinekspert Frederik Kreutzer mener, at der er masser af potentiale i fremstilling af vin i Danmark.

»Ja, det er værd at drikke.«
​​​​​​​
Sådan lyder den ultrakorte analyse fra vinekspert Frederik Kreutzer, når han bliver bedt om at vurdere kvaliteten af vin fremstillet af druer fra danske marker. Han gør det videre klart, at vi danskere har en udpræget hang til at tænke, »er det pengene værd«:

»Danske vine er dyrere at fremstille end vine i Sydeuropa. Det hænger sammen med, at klimaet er meget mere besværligt i Danmark, og det medfører mere arbejde i marken. Vi er næsten dobbelt så mange gange i marken til en løn, der er dobbelt så høj, så det er lidt svært at snakke om pris og kvalitet,« fastslår Frederik Kreutzer.

Ny inspiration fra England
Da dansk vinavl spirede frem i starten af 90’erne, valgte mange af avlerne at satse på rødvin, da det jo var det, der blev drukket mest af. Men ifølge Frederik Kreutzer satser de kommercielle vingårde i Danmark i dag på en bredere produktion:

»Producenterne kigger i stigende grad til udviklingen i England, hvor vinavlerne har stor succes med mousserende vine. Jeg tror på, at danske producenter bliver bedre, og at klimaet kommer mere og mere på vores side.«

Lars Bo Guldhammer Henriksen, der er salgs- og indkøbsdirektør hos H.J. Hansen Vin A/S, er enig:

»Man laver faktisk rigtigt gode vine i Danmark - især mousserende. Generelt set var 2014 et chokerende godt år,« siger Lars Bo Guldhammer Henriksen, der forudser, at den globale opvarmning vil sætte yderligere skub i dansk vinproduktion fremover.

»Vi skal knække koden«

Ifølge vinekspert Frederik Kreutzer gennemgår især fremstilling af danske frugtvine »en rivende udvikling i de her år«:

»I dag er der seriøse produktioner af frugtvine. Jeg mener, at vi har et meget stort potentiale med kirsebær, pærer og æbler. Selvfølgelig kan vi lave noget mousserende æblevin, som er af højere kvalitet end det franske - vi skal bare finde ud af at knække koden.«

Se vores sortiment af dansk vin her