Karaffel & Decanter

Karaffel & Decanter

En karaffel eller decanter bruges til at ilte vinen. Det er en effektiv måde at fremme smage og aromaer i vin på, og det gælder især for de unge vine, der lige skal have lidt tid til at folde sig rigtigt ud. Det er dog mere komplekst med de vine, der har ligget længe, som for eksempel Vintage vine, der kan ligge i årtier.


Hvorfor bruge karaffel/decanter?

Karaffel og decanter tjener samme formål. De giver vinen ilt ved at komme den i en beholder med større overflade, så den nemmere kan få luft og frigive alle de lækre aromaer og smagsoplevelser, der har været indelukket i flasken så længe. Vinen skal have oxygen og tid til at folde sit sande potentiale ud. Samtidig skiller du sediment fra vinen. Jo længere vinen har ligget, jo mere sediment vil dannes. Det skiller du fra, ved at sørge for at stille din vin op et godt stykke tid inden den skal dekanteres. Gerne en dag i forvejen, så du er sikker på, at sedimentet har bundfaldet sig.

karaffel, decanter

Når du er klar til at dekantere vinen (som regel en times tid før, den skal drikkes), hælder du langsomt og forsigtigt vinen over i din decanter. Nogle bruger et lys under vinens hals for at se, hvornår sedimentet begynder at vise sig. Når du kommer til sidste halvdel af flasken, skal du hælde endnu langsommere, fordi det er her, sedimentet begynder at vise sig. Hvis du vil undgå sediment, men ikke vil spilde en dråbe, kan du bruge en tesi til at skille sedimentet fra vinen, når du hælder. Når du dekanterer vinen, svinger du vinen rundt i din decanter for at frigive aromaer og ilte hele vinen hurtigere. Helt enkelt sørger dekantering for, at din vin smager bedst!

Decanter vs. Karaffel

En karaffel og en decanter er ikke samme produkt, men de tjener samme formål. Man kan sige, at en decanter er mere af et ”showpiece” og har en mere teknisk og dekorativ udformning end en karaffel. Karafler har en traditionel kegleform med en bred bund der gradvist spidser til i halsen. Du kender formen fra vandkarafler. En decanter har flere og mangeartede former. De har ofte en bred bund og en lang smal hals med et mere dramatisk udtryk. De har ofte større overflade til vinen, så den kan dekantere bedre. Riedel producerer mange smukke, håndblæste slags i forskellige former. Se f.eks. Mambaen, der kommer i forskellige farver og størrelser. Formen er lige så meget for syn som funktion, men der er mange smarte aspekter ved en decanter såsom Mambaen, fordi den har en sektion, der, når du hælder den på skrå, indeholder den rette mængde til ét glas vin. Praktisk set fylder en karaffel mindre i skabet, men en decanter vil altid være flot at have stående fremme. En karaffel kan du bruge til andre former for drikke også, f.eks. vand, juice, saft m.v., mens en decanter kun bruges til vin og desuden som oftest er sværere at gøre ren. Derfor kan du få renseperler, som forsigtigt renser de forskellige krumninger og snoninger i din decanter.

Skal man bruge karaffel til alle vine?

Mousserende vine har som udgangspunkt ikke fordel af at komme i karaffel, da kuldioxiden (boblerne) vil forsvinde, som du ofte oplever med champagne i dit glas efter et stykke tid. Der går ikke længe før spumante føles som frizzante. Læs mere om mousserende vin her. Hvidvin og rosé kan i nogle tilfælde have godt af at blive dekanteret, men det afhænger af den enkelte flaske. Som udgangspunkt kan man dog sige, at de unge vine altid vil trives med lidt ekstra oxygen ved dekantering. Spørg gerne i din H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten. Rødvin vil altid have godt af dekantering i kortere eller længere tid, afhængigt af dens alder og sammensætning. Man siger ofte omkring en times tid, men gamle, finere vine skal ikke have mere end 30 minutter, før de drikkes. Vær meget opmærksom på Vintage vine, og spørg i din lokale Vinspecialisten eller H.J. Hansen, for at få den rette vejledning til åbning af delikate vine. Orangevine er stadig relativt nye på markedet, men de kan også dekanteres. De lægger sig op ad hvidvine med lidt ekstra tannin, derfor har de godt af at blive luftet, før de kommer i glasset.


Hvor længe skal vinen være i karaffel?

Det afhænger af vinen. Jo ældre vinen er, jo mere ”skrøbelig” kan den være, det gælder især for dem, som har ligget i 15 år eller mere. En så gammel vin bør som regel ikke dekanteres mere end 30 minutter før servering, og den bliver relativt hurtigt dårlig derefter. Unge rødvine kan som regel tåle en time eller mere før den drikkes, især hvis de indeholder meget tannin. Du bør dog ikke dekantere vin i meget mere end en dags tid. Hvis det er tilfældet, bør du komme proppen i igen. Der findes også karafler med tilhørende prop. Hvis du er i tvivl, kan du altid smage på vinen undervejs og ellers spørge i din lokale H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten. Vi står altid klar til at hjælpe dig.


Hvorfor svinge vinen rundt i glasset?

Selvom vinen er dekanteret, bør du stadig svinge vinen rundt i glasset. Det er fordi vinens aromaer på denne måde frigives i glasset, og som vi alle ved, smager vi bedst med næsen! Husk derfor at dufte til vinen, når du drikker, for den bedste smagsoplevelse.