Brand image

Cider

I nordfranske Bretagne og Normandiet er æbler, cider og calvados simpelthen en stor del af hele det kulinariske billede. Æblerne optræder i maden, men har en om muligt endnu større indflydelse på det, man drikker i det nordfranske.

Pris
Serveringsforslag
Alkohol
Anbefalede Glastyper
Vis:
af 3 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
 1. Hvad er cider?

  Cider laves af gæret æblemost og er meget udbredt i England, Irland, Bretagne og Normandiet. Det er dog englænderne, som har det største forbrug af cider i verden. Mosten fra de fleste æblesorter kan bruges til at lave cider, men deciderede cideræbler giver de bedste resultater. Perry er et produkt, der ligner cider, men bare er lavet af gæret pærejuice.

 2. Hvordan laver man cider?

  Når æblerne er samlet fra træer i frugtplantagerne, bliver de most til frugtkød. Historisk set blev det gjort ved hjælp af pressesten eller med en cidermølle. I moderne bliver de primært drevet af elektricitet. Frugtkødet overføres derefter til en ciderpresse, hvor saften trækkes ud. Saften bliver siet og lægges i enten åbne kar eller lukkede fade. De resterende presserester gives til husdyr som vinterfoder, komposteres, kasseres eller bruges til at lave likører.

 3. Er der alkohol i cider?

  Ja, cider er en alkoholisk drik, der er produceret på gæret æblemost. Cider laves på samme måde som vin, men har en lavere alkoholprocent. Æbler indeholder nemlig mindre sukker end druer, og det er sukkeret, der bliver omdannet til alkohol. Cider kan være helt op til 8%, men ligger dog oftest mellem 4-6%.

 4. Hvad spiser man til cider?

  Cider går rigtig godt til forholdsvis lette retter, men også retter med en vis portvin fedme, hvor kulsyren vil skære igennem fedtet. I Bretagne og Normandiet spiser man gerne boghvedepandekager med forskelligt fyld og nyder et glas frisk, lokal cider til. Generelt går cider også godt til fisk og skalddyr.

 5. Hvor kommer cider fra?

  Cider er en ældgammel drik. Den første der nævner cider, er ingen ringere end Julius Cæsar, da han forsøgte at invadere Storbritannien i 55 fvt. Her så han, hvordan de indfødte briter gærede æbler. Æbler var historisk begrænset til de køligere klimaer i Vesteuropa og Storbritannien.

 6. Hvad er forskellen på perry og cider?

  Perry er lavet på samme måde som cider, men er lavet på gæret pæremost i stedet. Hvis man destillerer den gærede pæremost, bliver den til brandy.

 7. Hvad er forskellen på cider og calvados?

  Calvados er destilleret af cider, så der er et stærkt slægtskab mellem cider og calvados.

 8. Hvad er pommeau?

  Pommeau er en meget udbredt og populær aperitif i Bretagne og Normandiet i Nordfrankrig. Den består af æblemost og æblebrandy. Den er naturligvis noget lettere at drikke, når den blandes med most, men har ofte stadig en vis fadkarakter.