SLUTSPURT: Sommerens Vinfest 👉 Spar op til 55%!

Mad til champagne

Champagne og mad

Kan man drikke champagne til en hel middag? Ja, det kan man sagtens – og med fordel, så længe champagnen vælges ud fra retterne – ganske som man gør med vinmenuer. Læs f.eks. med her, hvor Vinspecialisten i Assens fortæller om, hvordan han var til bryllup i selveste Champagne med kun champagne til menuen!

De fleste forbinder champagne med velkomstdrinks, kransekage nytårsaften og ikke mindst lettere retter i form af aperitifs, såsom kanapéer og lette tapas. Men champagnen fungerer i rigtig mange sammenhænge, så længe den vælges med omhu.

Champagne er ikke bare en aperitif…

Til antipasti og hors d'oeuvre vil vi anbefale en let og frugtig champagne. Den må ikke være lagret for længe på fad, men være mild og frisk, så man undgår at fjerne fokus fra smagsoplevelsen af de ofte mildere og delikate smage, der er i appetitvækkere. Champagnen må i dette tilfælde også gerne være tør. En vin, der som regel går godt til appetitvækkere vil ofte også kunne drikkes til salater.

champagne, mousserende vin, bobler, mad, vin

Champagne er altid et hit til skaldyr – og nærmere bestemt østers!

Champagne og østers kan betegnes som en klassiker, der ofte serveres på de finere restauranter, og det er også ofte lettere retter med lyst kød som fisk og skaldyr, man forbinder med en champagnemiddag. Du finder en oplagt opskrift på østers med champagne til her.

Hvad giver vin til min mad?

Når du bruger vin i madlavning, giver det en helt speciel smagsoplevelse. Hvidvin tilføjer syre og kan samtidig fungere som et krydderi, der fremhæver de andre smage i din ret. Hvidvin er f.eks. særligt god sammen med fisk og skaldyr.

Når du skal vælge champagne til en ret med fisk eller skaldyr, vil du ofte blive henvist til en Blanc de Blancs, da den er lavet på grønne druer, hvilket går godt til retter med syre, som ofte er tilfældet med fisk. En Blanc de Blancs er bedst til magre fisk og skaldyr.

Hvis du skal servere hummer, kammuslinger eller laks, der er mere fede, vil du også nyde bedre af en fyldig champagne, f.eks. en Blanc de Noirs, der er lavet delvist på mørke druer. Det samme gælder, hvis du serverer din fisk med tilbehør i form af en fed sauce.

Champagne til det italienske køkken?

Det kan du sagtens! Retter med pasta og svampe eller fjerkræ går rigtig godt i spænd med en frisk champagne lavet på mørke druer som f.eks. pinot. En roséchampagne kan også være en fordel, da de er godt til at balancere federe sauce såsom i en carbonara.

Mørkt kød og champagne?

Til mørkt kød skal du have fat i de lagrede champagner med mere kraft og kompleksitet i smagen. En vintage champagne er ofte et godt bud, men spørg hos din lokale H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten.

Kransekage og champagne er ikke bare kransekage og champagne!

Når du spiser kransekage nytårsaften, har du helt sikkert prøvet, at de to ting ikke spiller særligt godt sammen. Faktisk skærer man ansigt af at få en syrlig, tør champagne ind i munden lige efter den sødmefulde bid af kransekage. Problemet er hverken kransekagen eller champagnen, men derimod kombinationen. Når du spiser sødt i form af kransekage eller anden dessert, er det vigtigt, at du matcher sødmen i champagnen til sødmen i maden, ganske som med syre. Derfor bør du altid gå efter en doux/dolce/dulce til nytårets kransekage.

En champagnejul dækker op til nye traditioner…

Du kan også drikke champagne til din juleand! Ifølge vores skribent og vinhandler fra Vinspecialisten Assens er champagne et uhørt godt match til den fede julemad. Her opstår en udfordring i blandingen af det søde med det salte, og han anbefaler derfor demi sec til sværen og brunkartoflerne. En brut går dog bedst til at skære gennem fedtet fra sovs og and, derfor er denne også uundværlig ved julebordet. Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvordan du matcher champagne til din julemad her.

Hvis du vil være klogere på, hvordan du matcher champagne med din mad, så kan du læse mere her. Du kan også altid besøge din lokale H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten. Vores dygtige sælgere står altid klar til at vejlede dig.

Hvis du er blevet vild efter at prøve champagne af sammen med en lækker middag, så se om ikke en af vores champagnemiddage er tilgængelige for tilmelding under vores arrangementer her.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]