Vin til and

For rigtig mange er juleanden den vigtigste del af festmåltidet juleaften. And adskiller sig fra en del andet fjerkræ med sit mørkere kød og har derfor godt af en kraftigere vin. Og du kan altid være sikker på, at årets julevin er et perfekt match.

Find vores nemme opskrift på rødvinssauce her
Find vores advancerede opskrift på rødvinssauce her


Vin vi anbefaler til and

Sådan vælger du vinen til and


En god juleand har en del fedt på kroppen, mens tilbehøret, vi spiser til, gerne er sødt, surt og salt. Brun sovs, brunede kartofler og rødkål. Netop kombinationen af fedt, sødt og surt er svær og kræver en vin, der har en vis pondus.

Rhônevin er et klassisk valg til and. Ikke mindst juleaften. Typisk fra den sydlige del, hvor Grenache-druen bliver brugt i stor udstrækning.

Et andet klassisk valg er Amarone. Med smagsnoter fra frugt og mørke bær, passer Amarone godt til det søde tilbehør juleaften. Samtidig har vinen typisk en høj alkoholprocent, der skærer sig igennem fedmen fra andestegen.

Du kunne også overveje en rødvin på Zinfandel, som rammer nogle af de samme smagsnuancer, vi typisk forbinder med julemaden. Det kunne være svesker, nødder, peber og kanel.  

Alternativt kan du være sikker på, at årets julevin er et perfekt match til hele middagen juleaften.


Andre opskrifter, du kunne være interesseret i:  

Opskrift på anden i grillen

Champagne til julemaden - læs mere her