Prinsens rosé og mange andre gode tilbud 🍷 Se her!

Vi stiller skarpt på: Bornholmsk rom - Spirituschefen fra Klemensker
Artikel af: AF JACOB LUDVIGSEN, Magasinet Bornholm

Spirituschef – hvilken udsøgt stillingsbetegnelse! Søren Beyer er en af de få, der kan skrive titlen på visitkortet. Han er øverstkommanderende på spiritusområdet hos H. J. Hansen Vin A/S. Firmaet leverer spiritus,vin, Riedelglas og chokolade til de over 50 Vinspecialister i kæden, samt til hoteller, restauranter og store virksomheder. Men han kan også kalde sig masterblender, og med sin fine næse har han sammensat fire velafbalanceret rom med fællestitlen Caraibe og navne, der minder om Danmarks storhedstid på De Vestindiske øer: Peter, Charlotte og Amalie, samt den hvide rom Tall White. De blev fornylig præsenteret af Søren Wolff hos Bornholms Vinforsyning i Aakirkeby, og de er aftappet på Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø. Så selv om råvarerne stammer fra Trinidad, Guyana, Jamaica og Barbados, er der tale om et bornholmsk produkt.

Fik smag for spiritus på M/F Hammershus

Søren Beyer er opvokset i Søndergade i Klemensker, hans mor Bitten var socialinspektør i Hasle Kommune og hans far Finn snedker på Køkkengården. Efter Bornholms Amtsgymnasium tog han højere handelseksamen, han var i tvivl om, hvad han skulle beskæftige sig med, og de to år som kontorassistent i Amtsrådsforeningen var ikke løsningen. Inden da arbejdede han i den toldfri butik på færgen Hammershus. Dengang kunne man stadig købe den store ration spiritus, cigaretter og chokolade på ruten Ystad-Rønne. Nu havde han fået smag for at sælge de våde varer og blev i midten af 1990’erne hyret til en nyoprettet shop i Kastrup Lufthavn med navnet  Whisky World.

Bornholmsk rom, Spirituschefen fra Klemensker, spiritus, rom
Bornholmsk rom, Spirituschefen fra Klemensker, spiritus, rom

Den gik glimrende, indtil EU i 2001 satte en stopper for taxfree handel til passagerer, der rejser inden for unionens grænser. Søren havde fundet sin rette hylde og blev Danmarks første spiritussælger på fuld tid i firmaet Macy. De havde ti kunder på Sjælland da Søren startede, men halvandet år efter hans tiltrædelse havde de 100. Derfra gik turen til Juuls Vin og Spiritus på Frederiksberg, som importerer og driver engrosvirksomhed. Her var Søren Salgschef. Det var her Søren var med til at lave blendet til Plantation 20 y.o. Anniversary, som senere blev kåret til verdens bedste rom. Efter fem år blev Søren i 2009 headhuntet til H.J. Hansen Vin A/S, der ønskede et komplet sortiment af premium brands indenfor spiritus. Det har man så opnået i dag hvor man med mærker som Glenfarclas whisky, Jean Fillioux Cognac, Christian Drouin Calvados, Laubade Armagnac, Chase Vodka og Gin, Grappa Nonino, St. Lucia Destillers rom har nogle af verdens bedste spiritusser.

Verdensmester i rom

H.J.Hansen har den næststørste kæde af forhandlere i Danmark, med Vinspecialistens over 50 butikker. Ambitionen er ikke at være størst, men bedst og det er vi fastslår Søren. Søren har ansvaret for at firmaets 15 sælgere indenfor Vinhandel, Horeca og BtB.kan vejlede og rådgive deres kunder om spiritus produkterne der stort set alle sammen bliver produceret af familieejede foretagender der vægter kvalitet fremfor kvantitet og hver især er førende indenfor deres område. Så uligt de multinationale firmaer der producerer tusindfold mere, men helt i tråd med det gamle og hæderkronede familiefirma H.J. Hansen A/S værdisæt, grundlagt i Odense 1829 og stadig styret og ejet af Hansen familien.

I forbindelse med Sørens skifte til H.J. Hansen fik han qua sin medvirken i blended af Plantation adgang til rom fra branchens ældste og mest hæderkronede broker. En broker køber rom fra destillerierne og giver adgang til at blendere kan købe rom og sammenstikke deres eget blend. En verden med få aktører og stort hemmeligkræmmeri.

I 2011 kom så de første 3 blends i serien Ron Caraibe. Peter, Charlotte og Amalie, navne på danske personer der har udmærket sig med deres indsats og liv i Caribien. Kort efter lanceringen fik den norske Cognac blender Jon Bertelsen agenturet på Ron Caraibe i Norge og i dag er man også i forhandlinger med importører fra både Sverige og England om eksport til disse. Fornylig blev Ron Caraibe Peter tildelt 91 point i det Rom & Whisky Magasinet, samme score som Ron Zacapa 23, 5 gange kåret til verdens bedste rom.

Bornholmsk rom, Spirituschefen fra Klemensker, spiritus, rom
Bornholmsk rom, Spirituschefen fra Klemensker, spiritus, rom

Rom bliver ikke blandet på en dag

Søren bor tæt på havet i Dragør, det minder ham om hans elskede Bornholm, og han har sit eget laboratorium derhjemme, hvor han blender mange af sine små specialaftapninger. Han modtager prøver at de typer rom, han har brug for til at lave blended, og hans vigtigste arbejdsredskab er næsen, som fanger mange flerenuancer end smagssansen. Der er dage hvor han noser 60-70 produkter og det tager tid at nå fremtil det perfekte resultat.
– Folk tror, at en mand i min stilling drikker meget, men det gør jeg faktisk ikke. Tilgengæld drikker jeg kun gode ting når jeg gør det, virkningsspiritus er ikke noget for mig. Jeg bliver bedre og bedre til at dufte mig frem til den rette blanding af de forskellige slags rom, og jeg er så privilegeret at mange af mine venner hellere end gerne vil hjælpe mig med mit arbejde.

I dag er rom den førende kategori indenfor salg af lagret spiritus, den tiltaler begge køn og forskellige aldersgrupper.Når eksperimenterne er afsluttet, får brokeren opskriften og kan ud fra den levere råvarerne, som han sender til Den Bornholmske Spritfabrik, hvor alkoholstyrken reduceres fra 65 % til 40-42 % og tappes på flasker.

- Samarbejdet med Niels Frost fra Den Bornholmske Spritfabrik og Søren Wolff, Bornholms Vinforsyning, der også omfatter den nye Kompas Snaps, er til fælles fornøjelse og giver mig anledning til at tage til Bornholm en gang om måneden. Her betjener jeg vores restaurationskunder, blandt andre StammershalleBadehotel og Siemsens Gaard i Svaneke. Og så har jeg lejlighed til at besøge min far og gense vores smukke ø, fortæller Søren.
 

Se vores udvalg af produkter fra Den Bornholmske Spritfabrik