Graciono

Graciono er endnu af de druer, man ville ønske, at flere kendte til. Desværre er den svær at arbejde med, men den har masser af byde på.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Land
Område
Årgang
Alkohol
Proptype
Druesammensætning
Anmeldelser
Fine Wine
Lagerstatus
Vis:
af 3 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad er Graciono?

Graciano er en rødvinsdrue fra det nordlige Spanien, som primært dyrkes i Navarra og Rioja. Selvom den sjældent ses uden for Spanien, findes den dog i små mængder i Australien og Californien. Under navnet Morrastel dyrkes den også i små mængder i Languedoc.

Den klassiske Graciano-vin har et moderat tanninindhold, dyb farve i glasset og en intens og parfumeret aroma, hvor aromaer af morbær, violer og chokolade gør sig lokkende til. I Rioja, hvor de fleste rødvine er lagret på egetræ, suppleres disse noter af vanilje og søde krydderier – helt klassisk for fadlagret rødvin.


Gracianos intense aroma gør druetypen meget populær blandt producenter, som bruger den mest i klassiske Rioja-vine sammen med Tempranillo og Garnacha. Der findes dog også få eksempler på enkeltsortsvine på Graciano.


Graciano kan mærkes selv i vine, hvor den bruges i små mængder. På den måde har den meget til fælles med Petit Verdot, en anden farverig, smagsfyldt rødvinsdrue, som i Frankrig er værdsat for sin rolle i blandinger og kun sjældent vinificeret alene.


Desværre er vinstokke med Graciano meget modtagelige for meldug, samtidig med, at det også giver et meget lavt udbytte. Det gør ikke overraskende druen upopulær blandt vinavlere. I det 20. århundrede rykkede mange Rioja-vingårde deres Graciano-vinstokke op med rode til fordel for mere fashionable druer som Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Heldigvis vender druen nu støt tilbage til betydning, især i varme og tørre klimaer.


Hvad spiser man til Graciono?

Spis spansk! Det kan være chorizopølser, linser eller lam.