- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Rundt om En Primeur / Fine Wine
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Gaver
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Vi sammenligger vores lagre ✅ Vi sender varer ud igen fra 8. juni
Aglianico
Du har muligvis ikke hørt om Aglianico. Men du kender højst sandsynligt Barolo. Aglianico kaldes for "Sydens Barolo", og det er absolut en drue, der fortjener et større kendskab, end den har.
- Kun 8 på lager online
- Kun 25 på lager online
- Kun 27 på lager online
Hvad er Aglianico?
Aglianico er en syditaliensk, sort druesort, der primært vokser i Basilicata og Campania. Sammen med Sangiovese og Nebbiolo, regnes den for at være én af de tre største italienske druesorter. Druen kaldes ofte for "Sydens Barolo" på grund af dens evne til at skabe meget raffinerede, komplekse vine.
Hvordan smager Aglianico?
Vinene er typisk fyldige med faste tanniner og høj syre, hvilket giver dem et godt lagringspotentiale. Vinens fyldige smag gør den velegnet til at kombinere med kød såsom lam. I Campania blandes druen nogle gange med Cabernet Sauvignon og Merlot. Som ung er Aglianico meget tanninrig og koncentreret, så den kræver et par års ældning, før den er god at drikke. Efterhånden som den ældes, bliver frugten mere udtalt og tanninerne mere afbalancerede med resten af vinen.
Hvor stammer Aglianico fra?
Aglianico stammer fra muligvis fra Grækenland, helt tilbage i Antikken, og at den kom til Italien i det 8. århundrede f.Kr. Den blev i hvert fald allerede drukket af de gamle romere. I Basilicata er Aglianico grundlaget for Aglianico del Vulture DOC og regionens eneste DOCG-vin, Aglianico del Vulture Superiore, koncentreret i det nordlige område af provinsen Potenza. De mest eftertragtede produktioner kommer fra vinmarkerne, der ligger i og omkring den udslukte vulkan Vulture. Druen er også for nylig blevet plantet i Australien og Californien, da den trives i varme, solrige klimaer med en lang modningssæson. I Australien bliver druen introduceret i Murray Darling-regionen med fin succes. I Nordamerika er den endda blevet prøvet i Texas og Arizona og i Ontario i Canada.
Hvornår høster man Aglianico?
Aglianico-vinstokkene blomstrer tidligt og vokser bedst i tørt klima med meget solskin. Den har også lav resistens over for botrytis, men da den er alt for tanninrig til at lave dessertvin, er ædelråd mere en risiko end en fordel. Druen har en tendens til at modne sent, med høst så sent som i november i nogle dele af det sydlige Italien. Hvis druen er plukket for tidligt, eller med for stort udbytte, kan druen være ret aggressiv i sin tanninudtryk.
Vidste du at:
Aglianico er én af kun seks druesorter, der ikke har lyst frugtkød?