Mourvèdre

Mourvèdre kendes også som Monastrell eller Mataro og dyrkers i mange af verdens vinregioner - ikke mindst i Provence og Rhône i Frankrig, bl.a. Jumilla i Spanien, Californien og staten Washington i USA og South Australia og New South Wales, samt Sydafrika. Den er en del af den klassiske "GSM"-blanding, Grenache, Syrah og Mourvèdre.

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Producent
Land
Område
Underområde
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Populære
Fine Wine
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 41 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Mourvèdre

Druen har en tendens til at producere vine med et højt tanninindhold og tilsvarende mængde alkohol. Som altid med vin, så varierer de naturligvis i udtryk alt efter, hvor de kommer fra og hvem, der har lavet vinen, men du vil ofte kunne fange indtryk af røde frugter, skovbund og vildt. Den vil muligvis også have en lidt staldpræget smag, der kan opfattes som fejl, men som også vil aftage, når vinen bløder op med alderen.


Mourvèdre kan være en vanskelig drue at dyrke. Den sol og varme, men også tilstrækkeligt med vand, så der ofte skal kunstvandes, hvilket kan være en bekostelig affære. Hvis man da overhovedet på. Hvis ikke har druen en tendens til at blive urte- eller sylteagtig. Den er samtidig følsom overfor meldug.


Mourvèdre gennem årene

Mourvèdre stammer sandsynligvis fra Spanien. Man regner med, at den blev introduceret af fønikerne omkring 500 f.Kr. og navnet kommer formentlig fra Murviedro nær Valencia. Den var kendt og udbredt i Roussillon-regionen i Frankrig i det mindste i det 1500-tallet, da regionen stadig var en del af Spanien (indtil 1659), hvor den spredte sig østpå mod Provence og Rhone. Mourvèdre ankom til Californien i 1860'erne, hvor den i over 100 år primært blev brugt til bulkproducerede vine. I 1980'erne og 1990'erne voksede interessen for Mourvèdre som druesort, da Rhone Rangers begyndte at opsøge gamle vinplanter af sorten i den østlige del af Contra Costa County.


I Australien har sorten haft en lang historie med beplantninger helt tilbage til midten af ​​det 1800-tallet. I 1980'erne blev mange af de gamle vinplantninger rykket op med rode efter ordre fra regeringen, men nogle overlever stadig og producerer druer den dag i dag. Den blev historisk hovedsageligt brugt som en anonym blandingsdrue i forstærkede vine, men oplevede en stigning i interessen i 1990'erne, da producenterne begyndte at få anerkendelse for netop GSM-blandinger.


Mourvèdre og klimaet

Mourvèdre trives bedst i varme klimaer som Spanien, Sydfrankrig, Californien og Australien, da den har en tendens til både at spire og modne meget sent. Den kan godt komme sig efter sen forårsfrost på grund af den sene knopskydning, men er meget temperaturfølsom gennem hele vækstsæsonen. Selvom druen kan tilpasse sig en række forskellige vinmarksjordtyper, er de mest ideelle steder meget varme, sydvendte (hvis det er på nordlige halvkugle og omvendt på den sydlige halvkugle) skråninger med lavvandede lerjorde, der kan bevare den nødvendige fugt til at holde vinstokkenes rødder våde. Mourvèdres drueklaser er relativt kompakte, hvilket øger deres modtagelighed over for meldug. Den har små, tykskallede druer med et højt indhold af både farve- og smagsfenoler, især tanniner. Selvom sorten modner sent, har den potentiale til at modnes til høje sukkerniveauer, hvilket kan udmønte sig i et højt alkoholniveau under gæringen. Høstvinduet har en tendens til at være meget kort, når druen når sin maksimale modenhed, hvor syreniveauet hurtigt falder, og druerne hurtigt tørrer ud og udvikler en "sveske-agtig" smag. En fordel ved de tykke drueskind er, at Mourvèdre kan modstå sen høstregn uden at bærerne svulmer og sprænger som andre druesorter med tyndere skind ville gøre.


Frankrig

I Frankrig vokser Mourvèdre ikke meget længere mod nord end Châteauneuf-du-Pape AOC i det sydlige Rhône - og selv dér har den lidt problemer med at modne i de lidt køligere årgange. Den har en tendens til at modnes mest bedst i den varmere region Bandol AOC langs middelhavskysten i Provence, hvor vækstsæsonen ofte er hele 5 grader varmere. Beplantningen har været stigende i Frankrig, især i Languedoc-Roussillon, hvor druesorten har oplevet voksende popularitet.


Spanien

I Spanien hedder Mourvèdre Monastrell og var den fjerdemest udbredte rødvinsdruesort med 43.049 hektarer i 2015. Ligesom mange andre spanske druesorter har dens antal dog været faldende i de senere år, da mange vinbønder trækker ældre beplantninger op og genplanter dem med populære internationale druesorter såsom Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Mourvèdre/Monastrell holder dig stadig fast i det østlige Spanien, hvor den er meget udbredt omkring Murcia og Valencia.