- OUTLET
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Spiritus
- Fine Wine & Spirits
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
195-ÅRS FØDSELSDAGSFEST 🍷 Se alle tilbud!
Jura
Jura udgør kun 0,5% af det samlede areal, der er plantet med druestokke i Frankrig. Området grænser op til Schweiz i øst, mens Bourgogne ligger til vest. Jura fik sin anden ungdom fra omkring årtusindskiftet, hvor sommelierer og vinentusiaster fik øje på de meget karakteristiske vine – særligt dem lavet på lokale druetyper som Poulsard og Trousseau – derudover er Pinot Noir og Chardonnay bredt plantet i området.
- Økologisk
Vælg favoritliste
2018 Côtes du Jura Blanc Chardonnay, AOC
Domaine BourdyFrugtig, tør og med en herlig, naturlig syre.
299,95pr. flaskeKun 33 på lager online - Økologisk
Vælg favoritliste
2020 Côtes du Jura Blanc Chardonnay, AOC
Domaine BourdyForbløffende kompleksitet og intensitet.
319,95pr. flaske90 på lager online - Økologisk
Vælg favoritliste
2018 Côtes du Jura Blanc Savagnin, AOC
Domaine BourdyKompleksitet og fylde fra Jura.
399,95pr. flaske80 på lager online - Se produktUdsolgt, men prøv din lokale butik
Vælg favoritliste
2015 Vin Jaune de Château-Chalon, AOC, 62 cl
Domaine BourdyEr du klar til en unik smagsoplevelse?
899,95pr. flaskeSe produktUdsolgt, men prøv din lokale butik
Gå til side
ud af 1
Om Jura
Jura har et moderat kontinentalt klima, som betyder en varm sommer en kold vinter med op til 1100 mm regn. Meget falder i dyrkningssæsonen og gør arbejdet i marken ekstra besværligt. Markerne ligger for det meste på vestvendte skråninger i en højde af 250 til 400 meter over havets overflade. Jorden er primært ler og mergel med små lommer af kalksten. I de fleste marker bliver der brugt Guyot-opbinding, og noget højere end normalt set, for at mindske frostskader på vinstokkene. Mellem rækkerne dyrkes græs for at modstå erosion, når der kommer kraftige regnbyger og for at mindste brugen af ukrudtsmidler til kun at blive brugt lige under stokkene. Det bliver brugt en teknik kaldt Vertical Shoot Positioning, som får vinden til lettere at tørre løvvægen og derved mindske risikoen for svampesygdomme.
Jura er opdelt som følger:
Côtes du Jura AOC: Alle fem vintyper er tilladt i denne appellation på ca. 560 ha (rød, hvid, rose, Vin Jaune og Vin de Paille). Helt i nord ligger Arbois AOC, hvor langt det meste af Juras røde vine kommer fra – alle fem vintyper er dog tilladt. Château-Chalon AOC ligger ca. midt i Jura-området og de kun 54 ha er begrænset til kun at producere Vin Jaune. Sidst, men ikke mindst, er der 73 ha i L`Etoile AOC, som ligger sydvest for Château-Chalon AOC. Denne AOC tillader kun produktion af hvidvine, inklusiv Vin Jaune.
Chardonnay er i dag den mest plantede druetype med 40% efterfulgt af Savagnin med 20% - herefter kommer de tre røde druer Poulsard med 17%, Pinot Noir med 14% og Trousseau med 9%.
Hvidvine: Savagnin og/eller Chardonnay skal mindst fylde 80% af et blend og maksimumudbytte er 60 hl/ha.
Rødvine og rosevine: Pinot Noir, Poulsard og Trousseau skal mindst fylde 80% af et blend – maksimumudbytte er 55 hl/ha.
Vin Jaune: Kun Savagnin må bruges og maksimumudbytte er her 60 hl/ha. Dog kun 30 hl/ha, hvis vinen kommer fra Château-Chalon AOC – det er kun tilladt at bruge en særlig 60 cl flaske, der hedder Clavelin til denne vin.
Vin de Paille: En vin tørret på stråmåtter i flere måneder – de ovenstående druetyper er tilladte, sammen med andre lokale druetyper. Maximum hl/ha er 20.