Lyt og smag: Portvin for begyndere-smagekassen

Ribolla Gialla

Ribolla Gialla er måske ikke det navn, de fleste slynger over disken, når de betyder om et glas hvidvin nede på vinbaren. Det er på ingen måde den mest kendte hvidvinsdrue herhjemme, men i Norditalien har man dyrket den i århundreder. Den er frugtig med en flot syre - lige præcis som rigtig mange danskere elsker.


Af Claus Simonsen

Produktchef

H. J. Hansen Vin

Pris
Årgang
Anbefalede Glastyper
Druesammensætning
Anmeldelser
Vis:
af 3 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Hvad er Ribolla Gialla?

    Ribolla Gialla en hvid druesort, der ikke er så kendt herhjemme, men som er blevet dyrket i århundreder i Friuli Venezia Giulia-regionen i det nordøstlige Italien. Druens historie er lige så rig og kompleks som dens smagsprofil, hvilket gør den til en eftertragtet variant i Norditalien.


    Der findes dokumentation for druen helt tilbage fra 1289 på vinmarker i netop Friuli. I løbet af det 1300-tallet nævnte den italienske digter Giovanni Boccaccio Ribolla-vine i sin tale om emnet fråseri og synd. Sådanne kvaler har vi heldigvis ikke.


    Da hertugen af ​​Østrig, Leopold III, etablerede regerede over Trieste skulle byen hvert år forsyne ham med regionens bedste Ribolla-vin. I 1402 var druens omdømme så højt nok, at byen Udine måtte vedtage en lov, der forbød forfalskning af enhver vin fremstillet af Ribolla. Phylloxera-epidemien i 1800-tallet tog (også) hårdt på Ribolla-plantningerne, og mange Friuli-vingårdsejere valgte at genplante deres jorder med importerede franske vindruer som Merlot og Sauvignon Blanc frem for de lokale druesorter. I 1990'erne indeholdt mindre end 1 % af alle hvide Friuli-vine fremstillet under en Denominazione di origine controllata (DOC) Ribolla. Det billede er heldigvis i nogen grad vendt.

  2. Hvordan smager Ribolla Gialla?

    Du skal vælge Ribolla Gialla, hvis du er til vine med en elegant og kompleks smagsprofil med delikate noter af grønne æbler, citrusfrugt og små strejf af mineraler. Hele herligheden kommer ofte i en harmonisk og forfriskende balance mellem syre og struktur.

  3. Hvad spiser man til Ribolla Giallo?

    Ribolla Gialla-vinenes store alsidighed gør, at de passer fremragende til en bred vifte af retter. Druens herligt sprøde syre komplementerer f.eks. skaldyr og fisk fantastisk, mens de frugtige indtryk løfter oplevelsen af ​​fjerkræ og grøntsagsretter mad. Læs mere om mad og hvidvin.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]