Brand image

Sake

Sake er en ren, smagfuld, japansk risvin, som ofte er lidt tør, ofte lidt sødmefuld og gerne med et touch af salt, kartofler og svampe og fyldig umami. Den har gerne et let frugtig, tropisk og blomstret aroma lidt ligesom hvidvin. Den er blød og let at drikke - og det har man gjort i Japan i over 2500 år. I takt med at japansk madkultur også er blevet populært på vores breddegrader, har mange danskere også kastet sig ud i sake.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Alkohol
Flaskestørrelse
Vis:
af 2 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Japansk sake er arv og kultur

    Sake er ikonisk for Japan og dybt forankret i japansk kultur. Med en historie, der spænder over århundreder, har sake en vigtig plads i japanske traditioner, ceremonier og sociale sammenkomster. Fra traditionelle bryggerier til moderne innovative producenter fortsætter japansk sake den dag i dag med at fange nye generationer, primært i Japan, men faktisk også i resten af verden og byder på en smag af Japans rige arv og håndværk.

  2. Sake på tilbud

    Tilbud på sake er altid populære, og du kan spare 5% ved at melde dig ind i Sélection Vinklub på tusindvis af varer. Det er gratis, og du kan altid melde dig ud igen.

  3. Hvordan laves sake?

    Sake bliver lavet af ris af høj kvalitet, rent og koji-skimmel. Koji er en svamp, man bruger i Østen til at forsukre ris, søde kartofler og byg. Det er en proces, man også kender fra sojabønner, sojasovs og miso. Den kan give en eftersmag, som kan virke som en blanding af kartofler og svampe. Det, der for de forskellige sake-mærker til at adskille sig fra hinanden, er koji'en. De forskellige bryggerier (det hedder de) bruger koji forskelligt, men fælles er, en den bliver anset som hellig.


    De ris, der bliver brugt, er heller ikke de samme, du finder på hylderne i dit lokale supermarked. Man bruger en særlig type af navnet Sakamai, som bedre sikrer sakes præg af umami. Risene skal poleres i en vis grad, dvs. at man fjerner noget af den ydre skal på riskornet og dermed noget af bitterheden. Derfor står der ofte 50 eller 60% procent på. Det har ikke noget at gøre med alkoholprocenten. Så stærkt er sake slet ikke. Til gengæld sikrer poleringen, at bakterier kan nå dybt ind i det enkelte riskorn, der udvikles mere umami og en bedre koji.

  4. Hvad betyder sake?

    Sake betyder egentlig bare "alkoholisk drik" på japansk. Og den sake, vi taler om, hedder faktisk nihonshu.

  5. Hvordan skal sake serveres?

    Hvis det skal være helt traditionelt japansk, skal du bruge et sake-sæt. Det består som regel af to dele: tokkuri og ochoko. Man kan drikke sin sake kold, hvor man køler hele sit sake-sæt og selvfølgelig også sin sake. Alternativt kan du drikke din sake varm, hvor du varme den op i varmt vand. Nogle sake er bedst kolde, mens andre er bedst varme og nogle kan drikkes både kolde og varme. Temperaturen kan betyde ret meget for, hvordan den smager. Skal det være helt japansk, skal du huske at hælde op til en anden person, ikke dig selv. Når en sake bliver skænket til dig, skal du løfte den med begge hænder, lade én hånd glider rundt om siderne på glasset og holde den anden hånd under. På samme måde skal du servere med begge hænder. Den bør ikke drikkes som et shot, men nærmere som en vin. Faktisk kan du også lave cocktails med sake.

  6. Sake til mad

    Vi elsker at koble sake med forskellige retter. Det kan forbedre hele oplevelsen ved at komplementere og afbalancere de forskellige retters smag. Når du skal vælge den rigtige sake til en bestemt ret, er der flere faktorer, du bør tænke over:


    Smagsprofil

    Sake kan variere fra fint og let til mere fyldig og robust. Overvej derfor smagen af ​​de retter, du parrer din sake sammen med. For eksempel kan en lettere sakes ere subtile smage fungere virkelig godt sammen med lidt lettere retter som sushi, mens fyldigere sakes med lidt mere kant kan tåle kraftigere og mere krydrede retter.


    Sødme og syre

    Sake kan have forskellige niveauer af sødme og syre. En lidt mere sødmefuld sake kan supplere retter, der selv har et strejf af sødme - hvis vi er i det japanske køkken, kunne de f.eks. være teriyaki eller tempura. Omvendt kan en mere tør sakes med et højere syreindhold give en forfriskende kontrast til fed eller olieholdig mad - f.eks. friturestegte retter.

  7. Findes der flere typer sake?

    Ja, sake er ikke bare sake. Sake kan klassificeres i forskellige typer baseret, hvor de ris, den er lavet af, er blevet poleret, tilsætning af alkohol og produktionsmetoder. Nogle af de mest almindelige typer er:


    Junmai

    Junmai-sake er kun lavet af ris, vand, gær og koji (skimmel, der omdanner risstivelse til sukker). Den indeholder ikke tilsat alkohol eller tilsætningsstoffer. Junmai sake har en tendens til at have en rig og fyldig smag med et højere syreniveau.


    Honjozo

    Honjozo-sake er lavet ved hjælp af de samme ingredienser som Junmai, men med en lille mængde destilleret alkohol, der tilsættes under produktionen. Tilsætningen af alkohol giver en lettere og mere jævn sake med en superlækker tør og ren smag.


    Ginjo

    Ginjo-sake er lavet af ris, der er blevet poleret til mindst 60% af sin oprindelige størrelse. Den gæres typisk ved lavere temperaturer i længere tid, hvilket giver en herlig, meget frugtig aroma, en lettere krop og en blød og velbalanceret smag og fylde.


    Daiginjo

    Daiginjo-sake er lavet af ris, der er blevet poleret endnu mere end Ginjo, typisk til mindst 50% af dens oprindelige størrelse. Den gennemgår også en længere gæringsproces ved endnu lavere temperaturer. Daiginjo-sake er kendt for sin fine og komplekse smag, blomster- og frugtaromaer og en sart, fint og blød finish.


    Nigori

    Nigori-sake er en ufiltreret eller groft filtreret sake, som derfor har et mere uklart udseende. Den bevarer nogle af risens faste stoffer, hvilket giver den en lækker cremet og let sødlig smag og en fyldigere krop.


    Futsu-shu

    Futsu-shu er den mest basale og overkommelige type sake. Her er ikke så strenge produktionskrav som for at blive klassificeret som Junmai, Honjozo, Ginjo eller Daiginjo. Futsu-shu kan variere meget i smag og kvalitet, og den er ofte kendetegnet ved sin ligefremme og enkle smag.

  8. Sådan opbevarer du sake

    Korrekt opbevaring af din sake er afgørende for, at den bevarer smagen.


    Temperatur

    Sake bør opbevares køligt og uden for mange temperaturudsving. Ideelt set bør temperaturen være omkring 10-15°C.


    Lys

    Sake er følsom over for lys, især ultraviolet lys, som kan forårsage kemiske reaktioner og ødelægge smagen. Det er bedst at opbevare sake i et mørkt eller svagt oplyst område, væk fra direkte sollys.


    Ilt

    Sake bør beskyttes mod overdreven iltpåvirkning, da det kan føre til oxidation af din sake. Når du har åbnet en flaske sake, er det bedst, at du drikker den inden for et par dage til en uge. Du kan bruge en vinprop til lukke flasken.


    Opretstående eller vandret opbevaring

    I modsætning til vin lagres sake typisk ikke i flasken. Vi anbefaler at opbevare sake lodret i stedet for vandret for at forhindre eventuel kontakt mellem sake og flaskens prop eller låg.


    Husk dog, at når først din sake er åbnet, vil den gradvist forringes over tid, selv med korrekt opbevaring.

  9. Laver man kun sake i Japan?

    Andre lander udover Japan laver faktisk også sake, selvom selve kulturen omkring sake er dybt rodfæstet i Japan. Men der findes sakeproduktion i lande som USA, Australien, Brasilien, Canada, Sydkorea, Kina, Taiwan og Thailand.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]