STORT ONLINE LAGERSALG 🍷 Spar op til 57%!

Cabernet glas, Bourgogne glas og Syrah/ Shiraz glas

Guiden til det rette rødvinsglas

God rødvin, fortjerner det rette glas

Rødvinsglassets form kan tvinge vinen rundt på tungen de rigtige steder. På den måde sikrer man sig, at de elementer, den base i vinen, som man gerne vil have frem, fremhæves. For vinene smager jo alle forskelligt og har forskellige styrker. Hver drue har forskellig DNA, syre, sødme, alkohol, tanniner, fylde og frugt. Tungen kan inddeles i forskellige smagszoner. Fremme på spidsen af tungen har vi flere receptorer, som opfanger sødme. På den yderste side af tungen syren, lidt længere mod centrum, det salte og på bagsiden af tungen de bitre elementer. Ydermere betyder glassets form og munding meget for, hvordan vi har mulighed for at dufte vinen. Når vi smager vin, opfanger tungen nemlig kun 20% af smagsoplevelsen. Næsen/aromaerne udgør de resterende 80%. Vi kan ikke smage hyldeblomst, solbær eller cassis. Det er noget vi dufter, og derfor spiller lugtesansen en meget stor rolle. Vi påstår, at en vin smager af 50% mere eller mindre, end hvad den er værd med det rigtige eller forkerte vinglas.

Rødvinens aromatiske dampe giver dig et fingerpeg om, hvordan den smager, før du smager den. De gør din hjerne klar til smagen og bidrager til den samlede oplevelse af vinen. Valget af et det helt rigtige rødvinsglas har meget at gøre med at afbøde tanninernes bitterhed og vinens krydrede indtryk for at give en rundere, mere behagelig vinoplevelse. Designet på dit rødvinsglas skal altså forholde sig til, hvordan formen, åbningen og størrelsen på glasset påvirker oplevelsen af vinen. Man har gennem forskning i alkoholfordampning i forskellige glastyper fundet ud af, at en bred skål i vinglasset og en smal åbning får alkoholens fordampningsproces til at ske op langs glaskanten. På den måde bliver vinens rene duftaromaer ikke i så høj grad påvirket af alkoholfordampningen. Derfor får du et bedre indtryk af den rødvin, du har fyldt i dit glas. I 2015 brugte japanske forskere et særligt kamera til at optage billeder af ethanoldampe i forskellige glas. I deres undersøgelse viste forskergruppen, hvordan forskellige glasformer påvirkede tætheden og placeringen af ​​dampe ved åbningerne af forskellige glas. Samtidig har åbningen indflydelse på, hvor meget rødvin, du får i munden, hver gang du tager en tår. Det er også vigtigt.

Det samme gælder for størrelsen på selve glassenes skål. Som tommelfingerregel bør du ikke hælde mere end 10-15 cl. i glasset. Grunden til at vinglas designes med den brede skål er for at give vinen en større overflade at iltes ved – ikke fordi, der skal være det meste af en flaske vin i glasset. Fylder du op til det punkt, hvor skålen er bredest, giver du din rødvin de optimale forhold til at udvikle sig bedst muligt i glasset.


Glas terminologier

Glassets terminologierEt vinglas består af fire dele - bunden, stilken, skålen og kanten. Basen er det, der giver glasset stabilitet. Derfra kommer stilken, som giver dig noget at holde på uden at hæve temperaturen på vinen, og du undgår fedtede fingre på glasset. Skålen sidder på toppen af ​​stilken, og det er her, glas bliver til en videnskab. Den øverste del af skålen er dér, hvor kanten ligger. En tyndere kant er mindre distraherende, når man drikker vinen. Tykkere, rundere kanter er tegn på et billigt fremstillet glas.

Kanten

Når man taler om kanten på vinglasset, er der tale om kanten ved åbningen af glasset. Kanten kan ændre væsentligt på, hvordan vinens aroma udtrykker sig, alt efter hvordan den er formet. En bredere kant gør, at mere af vinens aroma slipper ud af vinglasset, hvorimod en smallere kant hjælper med at koncentrere vinens aroma.

Bowlen

Bowlen er den runde del af glasset, som holder på vinen. Formen og størrelsen på skålen er en afgørende del af vinglassets design, det hjælper med at forbedre specifikke druer. Bowlen kan have en effekt på flere faktorer som har indflydelse på vinens nydelse, slyngning, herunder iltning, temperatur, udseende, og strømmen af ​​vin, når du smager.

Stilken

Stilken er den lange, slanke del af glasset, hvor du holder for at slynge vinen. Vinglassets stilk er med til at hjælpe dig med at regulere vinens temperatur, da den forhindrer dig i at varme vinen med din hånd. Stilken giver også stabilitet, når du holder på glasset og forhindrer fedtede fingre på glasset. Stilken er også med til at give en visuel appel med dens slanke elegance.

Foden

Foden er bunden af glasset, der holder glasset stabilt, og de dyrbare dråber fra at ramme bordet.


Glas

Bourgogne

Bourgogne-glasset har en karakteristisk bred bowle og en kortere, men stadigvæk slank stilk, som gør det nemt at holde på glasset og slynge vinen, hvilket frigiver gemte aromaer i vinen.  Den brede bowle kombineret med glassets smalle åbning betyder, at vinen ophober sig i glasset så meget som muligt og derved forstærker smagsoplevelsen. Bowlen og kantens hældning betyder, at vinen først rammer spidsen på tungen, før den forsætter videre til andre smagszoner i munden.

Bourgogne-glasset passer perfekt til blødere, mere duftende og delikate rødvine. Dette kunne være Musigny, St. Laurent, Pinot Noir Old World, Romanée Saint Vivant, Champagne, Echézeaux, Chambolle Musigny, Gamay, Vougeot, Burgundy (red), Santenay, Blauburgunder, Nuits Saint Georges, Beaujolais Cru, Volnay, Moulin à vent, Pommard, Vosne-Romanée.


Bourgogne glas

Cabernet

Cabernet-glasset er designet til at bringe fokus og fremhæve aromaerne, der befinder sig i vinen. Glasset har en stor bowle og en smal åbning, selv med glasset brede bowle er det også snævet. Dette gør, at der ikke er meget rum for naturlig luft at passere gennem vinen. Vinelskere, som benytter et Cabernet-glas, vil derfor kunne opleve vinens koncentrerede aromaer, hver gang de smager og dufter på vinen.

Cabernet-glasset er ideelt for rødvine, hvis krop er fuld, med kraftige tanniner. Glasset gør vinen kan være frodig, robust og komplekse, uden at blive for meget.

Som tommelfingerregl passer Cabernet-glas til Cabernet og Merlot.

Men passer også til St. Emilion, Listrac, Moulis, Margaux, St. Estèphe, Cabernet Franc, Fronsac, Médoc, Graves rouge, Pauillac, St. Julien, Pomerol, Pessac Leognan (Rouge), Bordeaux (white).


Cabernet glas

Pinot Noir

Pinot Noir-glas ligner til en grad Bourgogne-glas. Begge kendetegnes ved at have en bred bowle, men en smal åbning. Det er svært at se forskel, når der bliver serveret et godt glas rødvin med let krop. Enkelte Pinot Noir-glas skelner sig dog ud ved at vende kanten ud ganske let, i modsætning til det jævne og lige man er vant til. Den brede skål hjælper blødere rødvin med at få oxygen, som der er behov for, for at forstærke vinens subtile smagsnoter. Den udadvendte kant er ikke kun til for at få vinglasset til at se smukkere ud, men hjælper med at få vinens bløde aromaer til at lande i midten af munden.

Som tommelfingerregl passer Pinot Noir-glas til Pinot Noir, Nebbiolo og Gamay.

Pinot Noir-glas passer også perfekt til Franciacorta, Musigny, St. Laurent, Romanée Saint Vivant, Champagne, Echézeaux, Chambolle Musigny, Vougeot, Burgundy (red), Santenay, Blauburgunder, Nuits Saint Georges, Beaujolais Cru, Volnay, Moulin à vent, Pommard, Vosne-Romanée.


Pinot Noir glas

Syrah/ Shiraz

Syrah-glasset minder meget om Cabernet-glasset, da Syrah også har en bred bowle og tilspidset, smal kant, der gør det svært for naturlig luft at passere, og holder oxygenet fanget. Glasset får vinen til at lande på midten af tungen. En tår fra et Syrah-glas balancerer skarpe tanniner, og skubber samtidig koncentrerede og frugtigere smagsnoter fremad. Disse to funktioner kombineret giver en mere kompleks og afrundent smagsoplevelse for tætte fuldkropsrødvine, som har en tendens til at være overvældende.

Som tommelfigerregl passer Syrah-glas til alt rødvin som ikke passer til Cabernet-glas og Pinot Noir-glas.

Dette kunne for eksemple Zweigelt, Malbec, Sangiovese, Côtes du Ventoux, Nero d'Avola, Barbera, Madeira, Priorato, St. Joseph (red), Touriga Nacional, Syrah, Côtes du Roussillon, Vino Noblile di Montepulciano, Côtes du Rhône Rouge, Cannonau, Cornas, Mourvèdre, Hermitage (Rouge), Cahors, Carignan, Bordeaux (mature), Grenache/Granacha, Alma Valley, Côte Rôtie, Amarone, Crozes Hermitage, Châteauneuf-du-Pape (rouge).


Syrah/ Shiraz glas

Zinfandel

Rød Zinfandel er vine lette i kroppen, en meget syrlig druesort,hvilket resulterer i som en frodig, lys og velduftende vin. Grundet dette fortjener Zinfandel et glas, der nærer disse kvaliteter. Zinfandel-glassets ligeligt fordelte proportioner og mellemstørrelse, betyder at hver slurk dækker tungen meget jævn og bidrager til en levende og samlet smags.

Zinfandel-glas passer perfekt til Zinfandel, men kan også benyttes til Riesling Smaragd, Marsannay rosé, Welschriesling, Dolcetto, Teroldego, Bardolino, Montepulciano, Riesling, Jurançon Sec, Riesling (Spätlese/late harvest dry), Côtes de Provence, Lagrein, Scheurebe, Schilcher, Beaujolais Nouveau, Mosel-Saar-Ruwer, Alsace Grand Cru, Côtes du Rhône Rosé, Vernaccia, Grüner Veltliner, Blauer Portugieser, Primitivo, Smaragd, Rosé.


Zinfandel glas
Bourgogne glas

Bourgogne

Bourgogne-glasset har en karakteristisk bred bowle og en kortere, men stadigvæk slank stilk, som gør det nemt at holde på glasset og slynge vinen, hvilket frigiver gemte aromaer i vinen.  Den brede bowle kombineret med glassets smalle åbning betyder, at vinen ophober sig i glasset så meget som muligt og derved forstærker smagsoplevelsen. Bowlen og kantens hældning betyder, at vinen først rammer spidsen på tungen, før den forsætter videre til andre smagszoner i munden.

Bourgogne-glasset passer perfekt til blødere, mere duftende og delikate rødvine. Dette kunne være Musigny, St. Laurent, Pinot Noir Old World, Romanée Saint Vivant, Champagne, Echézeaux, Chambolle Musigny, Gamay, Vougeot, Burgundy (red), Santenay, Blauburgunder, Nuits Saint Georges, Beaujolais Cru, Volnay, Moulin à vent, Pommard, Vosne-Romanée.


Cabernet glas

Cabernet

Cabernet-glasset er designet til at bringe fokus og fremhæve aromaerne, der befinder sig i vinen. Glasset har en stor bowle og en smal åbning, selv med glasset brede bowle er det også snævet. Dette gør, at der ikke er meget rum for naturlig luft at passere gennem vinen. Vinelskere, som benytter et Cabernet-glas, vil derfor kunne opleve vinens koncentrerede aromaer, hver gang de smager og dufter på vinen.

Cabernet-glasset er ideelt for rødvine, hvis krop er fuld, med kraftige tanniner. Glasset gør vinen kan være frodig, robust og komplekse, uden at blive for meget.

Som tommelfingerregl passer Cabernet-glas til Cabernet og Merlot.

Men passer også til St. Emilion, Listrac, Moulis, Margaux, St. Estèphe, Cabernet Franc, Fronsac, Médoc, Graves rouge, Pauillac, St. Julien, Pomerol, Pessac Leognan (Rouge), Bordeaux (white).


Pinot Noir glas

Pinot Noir

Pinot Noir-glas ligner til en grad Bourgogne-glas. Begge kendetegnes ved at have en bred bowle, men en smal åbning. Det er svært at se forskel, når der bliver serveret et godt glas rødvin med let krop. Enkelte Pinot Noir-glas skelner sig dog ud ved at vende kanten ud ganske let, i modsætning til det jævne og lige man er vant til. Den brede skål hjælper blødere rødvin med at få oxygen, som der er behov for, for at forstærke vinens subtile smagsnoter. Den udadvendte kant er ikke kun til for at få vinglasset til at se smukkere ud, men hjælper med at få vinens bløde aromaer til at lande i midten af munden.

Som tommelfingerregl passer Pinot Noir-glas til Pinot Noir, Nebbiolo og Gamay.

Pinot Noir-glas passer også perfekt til Franciacorta, Musigny, St. Laurent, Romanée Saint Vivant, Champagne, Echézeaux, Chambolle Musigny, Vougeot, Burgundy (red), Santenay, Blauburgunder, Nuits Saint Georges, Beaujolais Cru, Volnay, Moulin à vent, Pommard, Vosne-Romanée.


Syrah/ Shiraz glas

Syrah/ Shiraz

Syrah-glasset minder meget om Cabernet-glasset, da Syrah også har en bred bowle og tilspidset, smal kant, der gør det svært for naturlig luft at passere, og holder oxygenet fanget. Glasset får vinen til at lande på midten af tungen. En tår fra et Syrah-glas balancerer skarpe tanniner, og skubber samtidig koncentrerede og frugtigere smagsnoter fremad. Disse to funktioner kombineret giver en mere kompleks og afrundent smagsoplevelse for tætte fuldkropsrødvine, som har en tendens til at være overvældende.

Som tommelfigerregl passer Syrah-glas til alt rødvin som ikke passer til Cabernet-glas og Pinot Noir-glas.

Dette kunne for eksemple Zweigelt, Malbec, Sangiovese, Côtes du Ventoux, Nero d'Avola, Barbera, Madeira, Priorato, St. Joseph (red), Touriga Nacional, Syrah, Côtes du Roussillon, Vino Noblile di Montepulciano, Côtes du Rhône Rouge, Cannonau, Cornas, Mourvèdre, Hermitage (Rouge), Cahors, Carignan, Bordeaux (mature), Grenache/Granacha, Alma Valley, Côte Rôtie, Amarone, Crozes Hermitage, Châteauneuf-du-Pape (rouge).


Zinfandel glas

Zinfandel

Rød Zinfandel er vine lette i kroppen, en meget syrlig druesort,hvilket resulterer i som en frodig, lys og velduftende vin. Grundet dette fortjener Zinfandel et glas, der nærer disse kvaliteter. Zinfandel-glassets ligeligt fordelte proportioner og mellemstørrelse, betyder at hver slurk dækker tungen meget jævn og bidrager til en levende og samlet smags.

Zinfandel-glas passer perfekt til Zinfandel, men kan også benyttes til Riesling Smaragd, Marsannay rosé, Welschriesling, Dolcetto, Teroldego, Bardolino, Montepulciano, Riesling, Jurançon Sec, Riesling (Spätlese/late harvest dry), Côtes de Provence, Lagrein, Scheurebe, Schilcher, Beaujolais Nouveau, Mosel-Saar-Ruwer, Alsace Grand Cru, Côtes du Rhône Rosé, Vernaccia, Grüner Veltliner, Blauer Portugieser, Primitivo, Smaragd, Rosé.


Riedel

Riedel blev grundlagt i 1756, og var de første til at sætte fokus på, at smagene på vores drikkevarer varierer alt efter, hvilket glas vi drikker af. Alle Riedels glas er lavet af det fineste krystal, og alle glasserierne er designet med en masse kærlighed for glas. Riedel var de første, som udviklede verdens første druespecifikke vinglas i 1950’erne, og har sidenhen perfektioneret deres lærdom og videnskab i form af mange forskellige glas og glasserier. Alt i alt er deres druespecifikke sortiment oppe på ikke mindre end 282 glas. Du behøver dog langtfra dem alle sammen for at nyde dine vine bedst muligt.Georg J. Riedel, tiende generation i familien, tog arven op efter sin far Claus og satte et øget fokus på den nærmest videnskabelige tilgang, der præger de østrigske glasdesignerens arbejde. Georg J. Riedel lancerede RIEDEL Sensory Workshops, hvor man testede og forfinede glassene med hjælp fra sommelierer og vinproducenter. I 2014 tog 11. generation tøjlerne i skikkelse af Maximilian Riedel, og Riedel rykker fortsat grænserne for, hvad man kan med glas til fordel for vin-, spiritus-, og cocktailnydere verden over.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]