Antal varer der matcher den nuværende søgning: 2875
Avanceret søgningSøg f.eks. på proptype, dyrkningsmetode eller serveringsforslag.

Vins d´Alsace, naturlig balance

Det er klassisk, men det dur

Artikel af Rasmus Holmgård

Europas bedste Sommelier 2013 – Arvid  Rosengren – glæder sig til at dyrke sin store riesling-glæde til Millésimes Alsace-salonen i Colmar d. 16. juni i år. Her giver mestersom­melieren nogle bud på, hvordan han arbejder med vinene fra Alsace, og hvad vi kan bruge dem til i et kontemporært internationalt køkken.
Og i det gode gamle danske ditto.
”Det er alt for længe siden, jeg har været i Alsace. Det er virkelig et spændende område, hvor der sker enormt meget. Og for øvrigt et smukt område at rejse i,” siger Arvid Rosengren, 28 år og født og opvokset i Sverige, men de seneste fire år bosiddende i Danmark. Arvid er til daglig vindirektør i virksomheden Copenhagen Concepts, der driver restauranterne MASH, Le Somme­lier, UMAMI og UMAMIGO. Den 30. september 2013 gjorde han sig fortjent til titlen som Europas bedste Sommelier 2013 efter tre benhårde konkurrencedage, som smukt er skildret på Arvids blog ”wine etc.”.
Selvom der er flere røde end hvide vine på MASH og de andre Copenhagen Concepts-restauranter, sørger den dansk/svenske euro­pamester for, at der er vin fra Alsace på alle restauranterne. ”Det er noget, gæsterne efterspørger, så vi sørger for altid at have et lille, men godt udvalg. Le Sommelier har en 20-30 Alsace-vine på kortet. Men alle steder prøver vi at finde en god balance mellem ting, der er helt klassiske, f.eks. en tør Riesling, og så nogle ting, som kan vise, hvad der ellers sker i området. Vi skal både være på forkant med udviklingen og kunne levere det klassiske,” fortæller Arvid Rosengren.

Lav en ret, der passer til vinen

Udvalget på restauranterne er i et vist omfang dikteret af, hvad Arvid Rosengrens leverandører har i sortimentet, og hvis der kommer særligt gode tilbud på spændende vine, ældre årgange etc., slår vindirektøren til. Det hænder også, at Arvid Rosengren vælger en specifik vin, som restaurantens køkken så skaber en ret til, så de to kan spille sammen på en menu.

Alsace til ost og det traditionelle skandinaviske køkken

Og så er der selvfølgelig spørgsmålet om, hvad man serverer til ost. Arvid Rosengren er ikke i tvivl: ”I ni ud af 10 tilfælde er det hvidvin! Hvidvin og ost hænger bare bedre sammen.” Selvom Arvid Rosengren har haft succes med Alsace-vin til både sushi og andre komplekse fusions­retter på UMAMI, mener han, der kan være et endnu større potentiale for gode
oplevelser med Alsace-vin i trenden med at vende tilbage til mormorkøkkenet og de traditionelle skandinaviske retter: ”Nu har man i årevis prøvet at sælge konceptet om Alsace og asiatisk mad, og det, må man jo sige, er gået meget godt. Men i dag kan man jo gå på restaurant og få alt fra simpel løgtærte til gammel dansk husmandskost. Vi er sågar begyndt at
acceptere fedt i maden igen. Her ser jeg et stort potentiale for at matche med vin fra Alsace.
Ikke mindst fordi vinene fra Alsace stadig er
relativt billige. Så er der god sammenhæng til det enkle køkken.”

Vind en gastronomimiddag med Alsace vine

De fleste kender Alsace fra gennemrejse eller fotos, så vi lader idyllen, bin­dingsværkshusene og blomsterkasserne ligge og koncentrerer os om det væsentlige – vinen! Danskerne elsker Alsace og er det 4. største eksportmarked. Fra november 2012 til november 2013 steg eksporten i volumen med 9,1%. Om det gode sommervejr i 2013 er medansvarlig for det stigende salg, er svært at sige, men sikkert er det i hvert fald, at hvidvinene fra Alsace passer perfekt til det sommervejr, som Danmark havde sidste år!

Hent konkurrencekuponen her
Tilknyttet fil: File iconAlsace konkurrencekupon (271 kB)

Læs vores flotte folder om Alsace
Tilknyttet fil: File iconAlsace folder (2 MB)

H.J. Hansen Vin er med Vinspecialisten, et landsdækkende netværk af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere, Danmarks førende vinleverandør.













 
 
 
 
 

H.J. Hansen Vin - Vinspecialisten   |   Vestergade 97-101   |   5000 Odense C   |   vin@hjhansen.dk