Spar op til 38% på gaver og smageksaser - Se her

Vi stiller skarpt på: Glenfarclas

Glenfarclas, ét af verdens bedste whiskydestillerier, blev købt af John Grant i 1865, og huset er siden – som noget helt unikt – gået i arv fra far til søn, hele tiden med fast og ufravigeligt øje for at producere den fineste singlemalt. I dag er kun Glenfarclas og Springbank destillerierne i Skotland familieejede, og tanken bag Glenfarclas er, at hver generation skal producere så god whisky som mulig, som næste generation kan sælge og være stolte af. Her skal man ikke tilfredsstille aktionærer i multinationale firmaer, der ønsker høje afkast af deres investeringer – man skal blot lave den bedst tænkelige whisky, og det gør man så!

Glenfarclas eller ”Glen of the Green Grassland” ligger perfekt for whiskyproduktion ved foden af bjerget Ben Rinnes i hjertet af Speyside i det skotske højland. Det krystalklare og rene vand fra smeltet sne løber ned over Ben Rinnes overlyng og granit til Glenfarclas’ vandkilde. Siden 1972 har man fået maltet sin byg på et malteri, og det er den eneste proces, som ikke udføres på destilleriet. Glenfarclas mener selv, at kvaliteten af maltningen er blevet mere ensartet, efter de stoppede i 1972 med selv at malte. Glenfarclas whisky er stort set urøget, så der bruges ikke tørv til at fyre tørreovnen, når kornet tørres. Kornet knuses og kommer ind i store mæskningskar, og vand tilføres ved forskellige temperaturer. Maltafkoget tilsættes gær, og øllet er klart til at blive destilleret. På Glenfarclas destillerer man to gange på Speysides højeste (8 meter) direkte opfyrede kobberkedler. Man brugte en kort overgang gasfyrede kedler, men fandt ud af, at det ændrede produktet, så de million dyre kedler blev droppet med store tab. Men bedre det end at gå på kompromis med kvaliteten. Ved destilleringerne finder den trænede stillman væskens ”hjerte” (den fineste sprit) og sorterer hoved og hale fra. På Glenfarclas har man ligefrem et ordsprog, der siger, at det er den ”whisky”, man ikke bruger, der gør Glenfarclas fantastisk. Efter anden destillering lægges alkoholen på egetræsfade. 1/3 lægges på plain casks (bourbonfade), og 2/3 lægges på de fineste sherryfade, som tidligere har rummet oloroso eller fino sherry. Evnen til at udvælge de fineste sherryfade er en meget vigtig faktor i Glenfarclas’ evne til at producere noget af verdens bedste singlemalt whisky. Herefter hviler fadene på Glenfarclas, indtil Masterblenderen mener, at de er helt perfekte til at bruge i en af Glenfarclas’ mange whiskier.

Glenfarclas blev i 2007 kåret til Skotlands bedste destilleri, og i 2010 blev Glenfarclas 40 års whisky kåret i både Malt Advocate (USA) og i Whisky Magazine (Europa) som Skotlands bedste whisky.

Se hele vores sortiment fra Glenfarclas her.