Antal varer der matcher den nuværende søgning: 2893
Avanceret søgningSøg f.eks. på proptype, dyrkningsmetode eller serveringsforslag.

Vand, øl & vin

Vand, øl & vin

Af Lars Bo Henriksen, H.J. Hansen  Vin

I gamle dage var vand ikke ubetinget sundt. Så folk, unge som gamle, drak øl. Let øl med en lav alkoholprocent.
Det siger sig selv, at tiderne var hårde, og hårde tider får folk til at ryge i totterne på hinanden.
Det var ikke sundt for samfundsøkonomien...




Økonomiens velbefindende har alle dage primært været en sag for overklassen. Så når to bønder lå i strid, var det ikke godt for samhandelen, og noget måtte gøres. Dengang var det kun forbeholdt overklassen at have god øl. Stærk, tysk humle på over 4,5% alkohol. Så de stridende bønder blev inviteret på Herregården og fik rigeligt øl – ofte også et anker med hjem – og alle pro­blemer var løst.

Tiderne ændrede sig. Øl blev hvermandseje. Demokratiet og ligheden blev etableret. Og grund­laget for velfærden var en realitet. Men overklassen glemte aldrig helt det der, med at have noget, de andre ikke kunne få. Der var stadig brug for at tegne vejen til Magiens By, for at få folk til at gøre som man ønskede.

I mange år var svaret Bordeaux 1 cru vin. En 1 cru Bordeaux kostede indtil for omkring 25 år siden cirka det samme, som en gennemsnits­arbejder kunne tjene på en dag. Så kun få tillod sig at drikke dem. Sammen med interessen for vin steg viljen til at betale også, så mange arbej­dere, endog enkelte studerende, begyndt at købe 1 cru Bordeaux.

Og hvad gjorde overklassen så? Svaret var i første omgang at købe hurtigt op, hvorefter slottene satte prisen op for at styre efterspørgs­len. Dermed havde overklassen dem stadig for sig selv. Det hjalp ikke længe. Hvad værre var: nu købte kineserne dem. Man lod vinene stige MEGET mere i pris, så meget at nu synes selv overklassen, at de var for dyre. De vendte Bordeaux 1 cru ryggen. Sammen med kineserne, den studerende og arbejderne.

Hvor H.J.Hansen i Danmark tidligere solgte flere hundrede kasser 1 cru om året, sælger vi i dag stort set nul. Hvor vinene bliver af, er et stort spørgsmål. De står på slottene endnu og venter på bedre tider, gætter de fleste. Men vi ved det ikke.
Og hvad er svaret så for overklassen? Hvor kan de bevæge sig hen for at distancere sig, for at mærke, at netop de bor i Magiens by? Til Bourgogne. Mængderne er små, mosaikken er større, de kan nå at købe dem, inden pøbelen kommer til. Burgunderne er bønder og har sværere ved at få etableret kontakten til de internationale marke­der, der sender priserne på deres vine ud i rummet. Så her har de indtil videre fred. Men den varer ikke ved. Siden 2010 er Bourgogne Grand Cru (fra Drouhin) steget 120% i pris. Naboerne kigger, og når de ser, at det kan lade sig gøre, så følger de med. Tiden vil indhente de rige igen.

Modsvaret i dag er naturvin. Ligeså smuk tanken er, i lige så høj grad er det en usmuk krig
imellem to interesser. Krigen mellem at kunne sidde på en Michelin restaurant og signalere til de andre borde, at gør du som os, kan du også få de dyre dråber. Eller at give Sommelieren sin tillid og vise vej til vin, der er rimelig i pris og opnåelig. Om kundens behov for velsmag bliver dækket, er en anden og mindre vigtig pointe i denne krig. ”Hårde ord fyger” sagde en Vinskribent i aftes til mig. Ja, man tør jo ikke skrive det, men… Så her, uden for Talebans rækkevidde, er ytringsfriheden også i spil. Husk bare hvad det er, DU betaler for, når du køber vin.

H.J. Hansen Vin er med Vinspecialisten, et landsdækkende netværk af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere, Danmarks førende vinleverandør.













 
 
 
 
 

H.J. Hansen Vin - Vinspecialisten   |   Vestergade 97-101   |   5000 Odense C   |   vin@hjhansen.dk