DAGENS køb: Storslået Amarone-vin til kun 199,- v/2fl 🍷 - Se her

Værd at vide om: Maritimt klima

Af Peter Møller Andersen, Indkøbchef, H.J. Hansen Vin A/S

Hvorfor er klimaet overhovedet vigtigt at beskæftige sig med, når man som vindrikker skal vælge, hvilke vine man gerne vil købe?

Klimaet er fundamentet ikke blot for, hvor man kan plante sine vinstokke, men også for hvilke druesorter man i så fald kan plante, hvilket langt hen af vejen på forhånd bestemmer vinens stilart. Yderligere defineres alt arbejdet, såvel i vinmarken som i vineriet, af klimaet hvorfor man langt hen af vejen kan definere klimaet som Gud, jorden som kongen og vinbonden som den absolutte undersåt heraf. På trods af dette har vi en grov tendens til at generalisere på klimaet, dsv opfatter de fleste Australien og Chile som vame vinlande, men dels består Australien af så mange forskellige klimazoner, at det er muligt at dyrke samtlige kendte druesorter i landet og dels er store dele af Chile så kølige, at det slet ikke er muligt dyrke en vinstok.

Det maritime klima er kendetegnet ved, at temperaturen er kølig til moderat, hvorfor vinbonden som oftes vælger at plante druesorter, som trives i et relativt køligt klima. Dette kunne være Pinot Noir og Cabernet Franc ved de blå druesorter og Sauvignon Blanc og Riesling ved de grønne druesorter.

Billedet er dog ikke sort/hvidt, da områdernes tætte beliggenhed ved havet betyder, at der kun er meget små temperaturudsving, da vand, af flere årsager, er langsommere til at skifte temperatur end jord. Dette gør det muligt i enkelte vinområder at plante senere modnende druesorter, hvilket blandt andet er tilfældet med Cabernet Sauvignon i Margaret River og Bordeaux.


Havde vi blot kunne afslutte beskrivelsen af klimaet her, havde det maritime klima været et sandt paradis for vinproducenterne med sine stabile men moderate temperaturer. Men også i dette tilfælde er der en slange i paradiset, da vandet, ud over stabile temperaturer, også fostrer store mængder fugt, som dels udvikler sig til tåge og dels til regn. Regnen er her det største problem, da denne forstyrrer blomstringen, hvilket giver en uens frugtsætning samt en uens udvikling i de enkelte druer på drueklasen.

Yderligere er den også et problem omkring høsten, hvor den får druerne til at svulme yderligere op, hvilket kan få dem til at briste, så der dannes råd inden i drueklaserne. Får man ikke denne råd fjernet i en tilstrækkelig grad, hvilket er en tidskrævende og vanskelig proces, får den færdiglavede vin en bitter eftersmag, som tiltager i tråd med, at mængden af råd stiger.  

Yderligere er det ekstra optag af væske i druerne med til at udvande koncentrationen i vinen.Der er temperaturmæssige variationer af et maritimt klima, så man kan inddele det i 3 kategorier, dsv. et køligt klima hvilket kan være Muscadet i Loire, et moderat, som f.eks  Bordeaux og Rias Baxias og et varmt klima såsom Auckland.