Rødvin fra Spanien

Nøjagtig som det er tilfældet med fransk og italiensk rødvin, kan spansk rødvin virke som et overvældende emne at sætte sig ind i. Til gengæld finder man ofte meget for pengene. Tempranillo-druen er kongen af spansk rødvin og kommer ofte fra det centrale og nordlige Spanien.
Spanierne har produceret vin i mindst 3000 år, og slås med Frankrig og Italien om at være den største producent af vin i verden. Faktisk blev mange af de vinmarker, der producerer landets berømte sherry, plantet af fønikerne omkring 1100 f.v.t. Romerne drak og handlede med spansk vin i hele Middelhavet. Til gengæld stoppede de muslimske maurere al vinhandel og produktion i landet, da de invaderede i 711. Først da maurerne blev forvist i 1492, blev vinproduktionen genoptaget.

I størstedelen af det 20. århundrede har det kun været Sherry og Rioja, som har fået international anerkendelse, når det kommer til spanske vine. Det brutale regime under Franco gjorde det ikke lettere, og det blev først bedre i midten af 1970’erne, da diktatoren døde. Inden da var produktionen mangelfuld – hvide og røde druer blev brugt sammen, plukket umodne, og faciliteterne var håbløst umoderne.
Men med demokratiets komme har Spanien taget en større og større del af verdensmarkedet til sig, netop fordi produktionen er blevet så meget bedre, med sofistikerede teknikker og stigende kvalitet.
Vitikulturen i Spanien er tilpasset landets varierede og ofte ekstreme klima. Det tørre klima minimerer risikoen for sygdomme og Botrytis Cínerea. Det tørre, varme klima og jordens mindre frugtbarhed gør, at vinproducenterne planter stokkene langt fra hinanden, så de enkelte stokke ikke skal slås op jordens få næringsstoffer og vand. Omvendt er mange spanske vinproducenter begyndt at vande deres marker, så stokkene kan plantes tættere og give et større udbytte.
Selvom der vokser flere hundrede druetyper i Spanien, står kun 20 forskellige druetyper for 80% af den samlede vinproduktion. Det er bl.a. hvidvinsdruen Airén og rødvindsdruen Tempranillo, som har overhalet Garnacha. Både Tempranillo og Garnacha kendes fra de berømte, fyldige Rioja-vine.
I det nordvestlige Spanien er Albarino og Verdejo populære, mens Cava-producenterne i Catalonien oftest bruger Macabeo, Parellada og Xarel·lo.  Sydpå i sherryens land i Andalusien er det oftest Palomino og Pedro Ximenez, der anvendes. Men i takt med, at den spanske vinproduktion moderniseres bruges også flere internationale druer.

I mange år har spansk vinproduktion været forbundet med lagring på egetræ, ikke mindst vinene fra Rioja – ikke altid med positive bemærkninger. Udviklingen af temperaturkontrol og gæring på ståltanke har dog ændret vinproduktionen radikalt i meget varme regioner som eksempelvis Andalusien, La Mancha og Levanten. Vinene er friskere og mere frugtige – ikke mindst hvidvinene. De nye muligheder og et øget fokus på friske, sprøde vine har dog omvendt også ført til, at nogle producenter netop ser tilbage mod svundne tiders lidt tungere fadlagring.
Ribera del Duero
Nulstil alle filtre
2016 Cillar de Silos Crianza
4 stjerner af Morten Bundgaard i Jyllands-Posten
Mørk kirsebærrød med et violet skær i glasset. På én gang en elegant og moden aroma af røde og mørke, let syrlige bær som hindbær og modne skovbær. Hertil sødmefulde krydderier som muskatnød,...
Før DKK 185,00
Spar DKK 36,00
2018 El Quintanal
4 stjerner af Morten Bundgaard i Jyllands-Posten
Mørk kirsebærrød Tempranillo, hvor vinens lilla skær og elegante aroma af modne, røde frugter og skovbær behager øjne og næse. Let mineralsk med blomstrede toner og silkeblød på tungen med behagelige ...
Før DKK 100,00
Spar DKK 21,00
2016 Torresilo
Mørk og intens kirsebærrød med en kompleks aroma, som afslører blommer, muskatnød, let balsamico og ristede noter, hvis den får lov til at åbne sig op og trække vejret. Dyb og silkeblød på tungen med ...
Før DKK 350,00
Spar DKK 55,00
2016 Abadia San Quirce 6M
Vinen har fået en kortere fadlagring på 6 måneder (6 meses), hvilket giver en frisk og bærpræget vin. Den fremstår ligefrem saftig i glasset. Duften er imødekommende med mørke bær som brombær og...
2015 Abadia San Quirce Crianza
”A textbook crianza” ifølge Robert Parker. Vinen har en god intens duft af modne røde bær, i sær mørke kirsebær, komplementeret af fine krydrede noter og et touch af kokos fra fadet. Tempranillo når...
2014 Abadia San Quirce Reserva
Duften er intens med noter af mørke bær og blomme. Der er et strejf af velintegreret ædelt træ, og der er en utrolig fin balance mellem fadet og frugten. God medium krop med faste modne tanniner. Det ...
2016 Abadia San Quirce Crianza
”A textbook crianza” ifølge Robert Parker. Vinen har en god intens duft af modne røde bær, i sær mørke kirsebær, komplementeret af fine krydrede noter og et touch af kokos fra fadet. Tempranillo når...
2018 Abadia De San Quirce 6M
Vinen har fået en kortere fadlagring på 6 måneder (6 meses), hvilket giver en frisk og bærpræget vin. Den fremstår ligefrem saftig i glasset. Duften er imødekommende med mørke bær som brombær og...