Rødvin fra Argentina

Argentina er på mange måder skabt til fantastisk rødvin: Et varmt og solrigt klima med minimal nedbør kombineret med druer, som år efter år høstes ved perfekt modenhed. Er man til rødvin med bløde tanniner, lav syre, kraftige aromaer og en nærmest cremet karakter, og er menuen ovenikøbet rødt oksekød, får man alt, hvad man søger, i vinene fra Argentina.

Med vinmarkerne placeret i den vestlige del af landet, ved udløberne af Andesbjergene i et rent ørkenklima, er der om noget behov for know-how og teknik. De huse, som forstår at udnytte dette, er blandt verdens bedste vinhuse, når vi taler om valuta for pengene.

De argentinske vine ligner ikke vinene fra Den Gamle Verden, selvom befolkningen for 40% ’s vedkommende er af italiensk afstamning, og druetyperne, der bruges til eksportmarkederne, primært er franske. Vinene afspejler i langt højere grad den kompleksitet og vildskab, der præger landets stolte befolkning, som trods modstand klarer sig på bedste vis.

Argentina er verdens femtestørste vinproducent og det vigtigste vinland i Sydamerika. Vinproduktionen har sine rødder hos de spaniere, som koloniserede Den Nye Verden allerede i 1500-tallet og havde vinstokke med i de tungt lastede sejlskibe. De var disse spanske erobrere, der med avancerede vandingsteknikker, de havde lært fra inkaerne, bragte smeltevand fra Andesbjergene ned i dalene, hvor det blev gemt i store reservoirer. Andre, nyere vinmarker bruger alternative metoder som at grave brønde, men ellers er princippet det samme.

Landets øvrige immigranter har taget en lang række druer med sig. Det var primært europæere det 19. århundrede og begyndelsen af det 20.  Franskmændene tog Malbec med, som dag bliver brugt til nogle af Argentinas bedste vine. Derudover bruges der også Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay.
 
I 1990’erne tog eksporten langsomt fart, og da den argentinske peso krakkede i 2002, eksploderede eksporten, da produktionsomkostningerne pludselig blev rigtig billige.

De vigtigste, argentinske vinregioner er Mendoza, San Juan, La Rioja, Salta, Catamarca og Rio Negro. Da mange af vinhusene ligger højt med lav luftfugtighed, er der sjældent problemer med insekter, svampe og andre sygdomme, som er enhver vinproducents mareridt. Derfor er der meget mindre brug for pesticider og det er forholdsvis let at omstille til økologisk produktion.

Argentina rummer også nogle af verdens højest beliggende vinmarker i landets nordvestlige hjørne i provinserne Catamarca, Jujuy og Salta. I de sydlige regioner, hvor temperaturerne er lavere, har man haft held med koldklimadruer som Pinot Noir og Chardonnay.
2015 Elsa Cabernet Sauvignon, Sacif
Klassisk Cabernet duft og smag med peber, cedertræ og mørke bær. Usædvanlig blød men kraftig smag, som er varm og let krydret.
2014 Finca Los Primos Cabernet Sauvignon
Klar dybrød farve. Nuanceret duft af solbær, sveske og krydderier. Smagen har et lidt køligt præg, men med masser af frugt og fedme, som afbalanceres af en let syre.
2015 Elsa Syrah, Sacif
Dyb, mørkerød farve. Svagt krydret frugtrig duft med nuancer af mørke bær og tørrede krydderier. Fyldig, meget nuancerig smag af solmodne mørke bær og frugter tilsat et pikant krydderi.
2016 Elsa Malbec
Fyldig, blød, nuanceret vin med en dejlig, harmonisk afrundet eftersmag. Duft- og smagsnuancer af blommer, vanille og violer.
2012 Bianchi Particular Cabernet Sauvingon
4 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
Klasse-cabernet fra San Rafael-dalen i Argentina der oprindelig kun blev produceret til husets venner og familie. Trods en beskeden produktion på blot 20.000 flasker så har de forbarmet sig og delt...
2013 Noemia J. Alberto
4 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
Duften har toner af solbær, brombær. kaffe og mørk chokolade. Smagen har en behagelig fylde med faste, modne men stadig fine tanniner, som giver vinen en flot elegance og struktur.
2017 Famiglia Bianchi Cabernet
Farven er ren, mørkerød med stor dybde. Duften er fyldt med vilde bær, krydderier og chokolade. Smagen rummer en perfekt balance mellem de fede tanniner og den fyldige frugt, der følges op af en...
2013 Enzo
Duften er fyldt med mørk peber, kirsebær og krydderier. Smagen er kompleks med medium fylde og en let feminin afslutning.
2016 Elsa Syrah, Sacif
4 STJERNER af Søren Frank i Berlingske
Dyb, mørkerød farve. Svagt krydret frugtrig duft med nuancer af mørke bær og tørrede krydderier. Fyldig, meget nuancerig smag af solmodne mørke bær og frugter tilsat et pikant krydderi.
2016 Elsa Cabernet Sauvignon, Sacif
Klassisk Cabernet duft og smag med peber, cedertræ og mørke bær. Usædvanlig blød men kraftig smag, som er varm og let krydret.