DAGENS køb: Black Cask Rum - sødmefuld & frugtig - Kun 249kr!

Peters Klumme: Er vin kunst?
​​​​​​​
Af Peter Møller Andersen, Indkøbchef, H.J. Hansen Vin A/S

Hvorfor hører vin egentlig under Fødevareministeriet? Hvorfor skal et produkt, som mennesket har forædlet siden 5.000 f.v.t., høre under samme lovgivning som ærter på dåse og toastbrød? Det er som om, der mangler noget.

Jeg vil ikke gå så langt som til at sige, at vin skal have sit eget ministerium på samme måde som byggeriet har det. Egentlig findes jo allerede et ministerium, som endog meget fint kunne rumme vinen: Kulturministeriet! Når jeg ser på vores vinproducenter, ser jeg en kunstner. En kunstner, som i pagt med naturen skaber et produkt, som hvert år er unikt og som ikke kan skabes gennem kemi eller matematiske formler. På samme måde som det er tilfældes med et maleri.Jeg ser også et menneske, som er i kamp med sig selv for hvert år at forbedre sig, forfine og angribe druerne og stokkene anderledes. Jeg ser et produkt, som kan vække stærke følelser, såvel afsky som umiddelbar glæde.

Der skal 50.000 underskrivere til for at bakke op om et skifte af ministerium. Er der vigtigere ting, de folkevalgte bør tage sig af? Bestemt! Men nu er det ikke sådan, at det ene udelukker det andet, og jeg er sikker på, at god vin, om den er mousserende eller ej, kan få dem til at oppe sig, så der kommer styr på ældreplejen, dyrevelfærden og alt andet, der trænger sig på.Jeg forestiller mig ikke, at jeg får samlet 50.000 underskrifter på dag ét, men indtil da vil jeg rette henvendelse til ministeren. Jeg vil tage det med det gode og henvende mig til den minister, vi vil berige med denne Guds gave til mennesket, kulturminister Mette Bock. Ved brevet vil jeg lægge en flaske Schloss Johannisberger GG 2016. 1200 års vinhistorie. Det var her, at den første ædelsøde tyske vin blev produceret i 1775 af kældermester Johann Egeret. Det berettes, at Johann, en mand i sin bedste alder, skrev følgende i sin kælderbog: ’Den nye vin er stadig noget tåget og er standset i gæringen med en aromatisk sødme. Vi håber på noget ekstraordinært’. Det håber vi også, fru minister!