Antal varer der matcher den nuværende søgning: 2804
Avanceret søgningSøg f.eks. på proptype, dyrkningsmetode eller serveringsforslag.

De unge talenter fra Bourgogne

De unge talenter fra Bourgogne

For snart ½ år siden mødte jeg under en vinsmagning i Bourgogne en lille producent ved navn Domaine David Clark. Et for bourgogne yderst usædvanligt domainenavn. Årsagen var, at domainet bestod af nogle få hektarer, som en skotte ved navn David Clark havde delvist købt og delvist lejet rundt omkring i Bourgognes mindre appellationer. Vinen var fremragende, og priserne rimelige, hvorfor jeg kontaktede David for at vise min interesse.

David havde i 2002 opgivet sit velbetalte ingeniørjob for at flytte til Frankrig i en søgen efter at lave vin. Hvor vidste han endnu ikke, men under et kursus i Beaune blev han så tilknyttet til Bourgogne, at han opkøbte en lille mark, hvorfra der kunne høstes druer til en vin af Bourgognes laveste status, Passetoutgrain, egentlig mest for at lære, hvordan man beskar og opbandt vinstokken. Senere blev det så til et lille og meget gammelt hus med et tilhørende lille vineri i Morey Saint Denis, og ja så var David vel egentlig etableret i Bourgogne, skulle man mene.  Ikke helt, for man kan ikke leve af at lave vin fra et lille parcel med status af Passetoutgrain, og David måtte derfor på jagt efter flere parceller og meget gerne af en højere status.

Det var så her, at David mødte sin overmagt, da det skulle vise sig stort set umuligt at opkøbe vinmarker i Bourgogne. Enten blev de ikke udbudt til salg offentligt, men blev derimod solgt mellem familier og naboer, som havde haft relationer til hinanden i generationer,  eller også blev de budt så langt op i pris, at det var umuligt for en lille nystartet vinbonde at finansiere dem, da den høje pris betød, at det ville være umuligt at tjene penge på dem i denne generation.

Resultatet blev, at David i 2012 måtte kaste håndklædet i ringen og sælge huset og de 6 små parceller, som han enten havde opkøbt eller lejet sig ind på.

Siden har jeg hørt denne historie af flere gange og dette ofte fra vinbønder, der i stedet har valgt at etablere sig uden for de berømte landbyer på Côte d’Or, i de mindre landsbyer såsom Santenay, Marsanney, Ladoix eller endnu længere mod syd i Macon og Beaujolais.

Dette betyder også, at det er her, udviklingen finder sted og føler man sig som bourgogne-elsker ikke længere i stand til at finansiere sin Chambolle Musigny eller sin Gevrey Chambertin, så er der al mulig grund til at forsøge sig med en de bedre producenter i Santenay eller Marsanney, da kvaliteten her igennem de seneste år er steget flere cru’er og dette til en ganske anden pris.

I vil i dag smage vine fra 2 producenter David og Bernard Moreau (og der er for øvrigt ingen familiemæssig relation imellem de 2), men egentlig ville vi også gerne have præsenteret jer for vinene fra Sylvain Pataille i Marsanney, som desværre ikke følte, at hans vine var klar endnu eller Julien Sunnier i Beaujolais, som først aftapper det forgangne års høst i juli. Havde vi ventet på vinen fra disse 2 producenter, ja så ville vinen fra David og Bernard sandsynligvis have været udsolgt og det er desværre den anden forbandelse i Bourgogne, der er for lidt af det.

God fornøjelse!  

Peter Møller Andersen

H.J. Hansen Vin er med Vinspecialisten, et landsdækkende netværk af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere, Danmarks førende vinleverandør.













 
 
 
 
 

H.J. Hansen Vin - Vinspecialisten   |   Vestergade 97-101   |   5000 Odense C   |   vin@hjhansen.dk