Rødvinssauce - Den avancerede

I samarbejde med Grilltips.dk

Byder middagen på et godt stykke oksekød, er en god rødvinssauce ikke til at komme udenom. Ligesom med mad, er der tusindvis af holdninger til, hvordan man sammensætter mad og vin. Heldigvis behøver det slet ikke være så besværligt. Hvis du undrer dig over, hvilken rødvin, du skal hælde i sin sauce, har vi en god nyhed til dig! Brug en vin, du godt kan lide. Så længe du finder en vin, der passer til madens fylde og tilberedning, kan du ikke gå helt galt i byen.

Og står den på lidt ekstra forkælelse, får du her Grilltips' opskrift på en rødvinssauce, der vil sparke benene væk under dig og dine gæster. Server den til et godt stykke oksekød, steg, vildt og i godt selskab.

Rødvinssauce


Ingredienser

  • 7,5 dl rødvin
  • 1½ dl Balsamico vineddike
  • 3 dl kalvefond (f.eks Touch of taste eller Oscar)
  • 25 gram smør
  • 2 gulerødder
  • 2 skarlotteløg
  • 150 gram knoldselleri
  • 1 tsk sorte peberkorn
  • 1 spsk friske timianblade, eller en tsk tørrede
  • 2 laurbærblade
  • Groft salt og friskkværnet peber
  • 100-150 gram koldt smør til at montere saucen

Vin til saucen

Når du vælger en rødvin til din rødvinssauce, bør du overveje hvilken type ret, du serverer. Franske vine passer f.eks. godt til fransk mad.

Et godt råd er også at bruge samme type vin, som du drikker til maden. Drikker du en Cabernet Sauvignon, så brug det samme i maden. Det behøver ikke være den dyreste på hylden, men sørg for at bruge én, du selv ville drikke.

Fremgangsmåde

Skræl gulerødder og knoldselleri og skær dem i mindre stykker. Hak løgene fint. Smelt 25 gr. Smør i en tykbundet gryde og tilsæt grønsagerne, og balsamico eddiken. Pas på, når eddiken damper af, kan det svide i øjnene, så hold ikke hovedet over gryden.

Lad grønsager og balsamico koge for fuld styrke, indtil balsamico eddiken er kogt ind til en tyk sirup. Tilsæt nu 1 dl rødvin af gangen og lad det koge ind til tyk sirup. Gentag indtil al rødvinen er kogt ind. Tilsæt nu laurbærblade, peberkorn og kalvefond, og lad det hele simre i ca. 30 minutter ved svag varme, til saucen er kogt ind til det halve. Hæld saucen igennem en sigte, ned i en ny tykbundet gryde, så grønsager, krydderier mv. bliver tilbageholdt.

Varm saucen op, og tilsæt små klumper koldt smør men du rører i saucen. Det kaldes at ”montere” saucen, og til sidst får saucen er flot blank og lind konsistens. Smag til med salt og peber, og du har en helt forrygende rødvinsauce som vil imponere dine gæster.


Prøv disse vine i din rødvinssauce