Oksespidsbryst eller Brisket i grill

I samarbejde med Grilltips.dk

Oksespidsbryst og amerikansk Brisket er stort set identiske udskæringer. De langtidssteges begge og med rub. Dog vejer et dansk oksespidsbryst typisk vejer 1.5 til 2.5 kg, mens en amerikansk Brisket vejer 2.5 til over 6 kg.

Grillet oksemørbrad eller Brisket

Antal: 4-6 pers Tilberedning: Grill


Ingredienser

  • 1 Oksespidsbryst ca. 1.5 til 2 kg. Afpudset for sener
  • 1 spsk. brun farin
  • 1 spsk. løgpulver
  • 1 spsk. hvidløgspulver
  • 1 spsk. sød paprika
  • 2 tsk. sennepspulver (Colemanns)
  • 1 tsk. friskkværnet peber
  • 1 tsk. groft salt
  • 1 tsk. Cayennepeber (strøget)
  • 1 tsk. tørret timian
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 2 spsk. ufortyndet kalvefond (Touch of Taste)

Vin til maden

Oksespidsbryst fungerer fortrinligt med fyldige, frugtbårne vine, som er lav på tannin. Oksespidsbryst er en relativt fed udskæring og fantastisk mør, og derfor kræver det ikke så tannin-rig en vin. Server en fyldig Pinot Noir fra USA eller det nordlige Bourgogne.

Zinfandel er uden tvivl den mest populære vin til brisket. Vinen karakteriseres ved sin fantastiske balance mellem sine bløde tanniner og fyldighed fra sorte frugter. Serverer du good ol’ American brisket, bør du gå efter en fyldig, kraftig og fadlagret Zinfandel. Vinens intense smagt af frugt og grad af tanniner fungerer fortrinligt til kødets røgede karakter.

Fremgangsmåde

Bland alle krydderier sammen (undtaget kalvefond, der først skal bruges senere).Trim det meste af fedtet af oversiden af kødet og gnid hele stegen i rub, så den er godt dækket. Pak stegen ind i folie eller vitawrap og læg den i køleskabet i mindst 12 gerne 24 timer.

Grillen tændes på indirekte varme til langtidsstegning, altså med en middeltemperatur omkring 100-110 grader. IKKE over men hellere lidt under, så tager det bare lidt længere tid før stegen er færdig.

Når kernetemperaturen når 65 grader, tages stegen ud og pakkes i folie. Inden folien lukkes, hældes to spiseskeer kalvefond ud af stegen, og den pakkes helt ind. Læg stegen tilbage i grillen.Når kernetemperaturen siger 93-94 grader tages stegen ud og hviler i folien i 30 minutter.

Herefter er den klar til servering. Skær tynde skiver på ca. ½-1 cm på tværs af stegen/fibrene og server med grillede grønsager, krydrede kartoffelbåde og en hjemmelavet whiskysauce.


Anbefalede vine til kødet