EM i fodbold - Gæt og vind lækre EM-Præmier - KLIK HER

Graham's pandekager med appelsin og grape

I samarbejde med W. & J. Graham's & Co.

Ifølge historikere trækker den kristne lysfest, kyndelmissen, særlige hedenske rødder fra romerske frugtbarhedskulter. Selve fejringen af lysmessen fandt sted i midten af februar omkring tidspunktet for bøndernes første såning for at markere vintersolhvervet. Bønder strejfede rundt i markerne med ildfakler for at rense jorden inden såning. Historien foreskriver også, at årets mel ville blive spildt, hvis ikke det blev brugt til kyndelmisse-pandekager. I Frankrig fejrer man altså kyndelmissen med pandekager for at hylde naturens genfødsel, årstidernes cyklusser og det kommende forår. En tradition, flere danskere har taget til sig.

For mange handler kyndelmissens pandekagetraditioner mest af alt om at samles med familien. For Gerard Bertrand hænger en stak pandekager uløseligt sammen med en god flaske frugtbåren rosévin. Han lader sine tanker lede sig hen mod røde bær og hvide blomster. Men en pandekage kan også med fordel ledsages af en frisk og sød portvin.

Tid: 20 min.   |    Antal: 6 pers.    |    Sværhedsgrad: 4/10    |   Tilberedning: Stegning

Tid: 20 min.

Antal: 6 pers.

Sværhedsgrad: 4/10

Tilberedning: Stegning


Ingredienser

  • 2 æg
  • 100 gram mel
  • 200 ml mælk
  • Knivspids salt
  • 1 appelsin
  • 1 grape
  • 100 g flormelis
  • 50 ml Grahams Blend No. 5 port
  • 100 g smør

Vin til pandekagerne

Server dine pandekager med en sød og frisk portvin, der både underbygger pandekagernes friske citrussmag og de lette kryddernoter.

Prøv også en Tawny, hvis noter af nødder, karamel og kanel passer godt til pandekager med lidt ekstra spark i. Drys med lidt brændte mandler og tilsæt lidt ekstra kanel, og smag for dig selv, hvordan vinen underbygger de lette kryddernoter.

Vil du forkæle dine smagsløg med et glas bobler, så foreslår vi en sød, mousserende rosévin med lette bobler og frugtbårne smagsnoter.

Fremgangsmåde

  • Bland æg, mel, mælk og salt sammen.
  • Riv appelsinskal og tilføj til dejen
  • Skil frugtkødet fra grape- og appelsinskallen over en skål.
  • Gem både den overskydende saft til sauce og frugtkød til anretning.
  • Steg pandekagerne i 80 gram smør og sæt til side.
  • Tilføj portvin, citrussaft og sukker på panden og bring i kog og lad det reducere lidt.
  • Tag panden varmen og tilføj resten af smørret lidt efter lidt for at få det til at emulgere.
  • Anret pandekagerne med citruskødet og server dejligt lune.

Anbefalede vine til pandekager