Graham's Pandekager med appelsin og grape

I samarbejde med W. & J. Graham's & Co.

Verden over serveres der pandekager til kyndelmisse den 2. februar. Om du vil følge denne tradition eller bare har lyst til pandekager, får du her Graham's helt egen opskrift på pandekager med et strejf af appelsin og grape.

Pandekager med appelsin og grape


Ingredienser

  • 2 æg
  • 100 gram mel
  • 200 ml mælk
  • Knivspids salt
  • 1 appelsin
  • 1 grape
  • 100 g flormelis
  • 50 ml Grahams Blend No. 5 port
  • 100 g smør

Vin til maden

For den sydfranske karismatiker Gerard Bertrand hænger en stak pandekager uløseligt sammen med en god flaske frugtbåren rosévin. Han lader sine tanker lede sig hen mod røde bær og hvide blomster. Men en pandekage kan også med fordel ledsages af en frisk og sød portvin.

Fremgangsmåde

Mix æg, mel, mælk og salt sammen.

Zest appelsin og tilføj til dejSkilt frugtkødet fra skallen over en skål.

Gem den overskydende saft til sauce og frugtkødet til servering.

Steg pandekager i 80 gram smør og sæt til side.

Tilføj portvin, citrussaft og sukker på panden og bring i kog og lad det reducere lidt.

Fjern panden fra varme og tilføj resterende smør lidt efter lidt for at få det til at emulgere.

Anret pandekagerne med citruskødet og server.

Ifølge historikere trækker den kristne lysfest, kyndelmissen, særlige hedenske rødder fra romerske frugtbarhedskulter. Selve fejringen af lysmessen fandt sted i midten af februar omkring tidspunktet for bøndernes første såning for at markere vintersolhvervet.

Bønder strejfede rundt i markerne med ildfakler for at rense jorden inden såning. Historien foreskriver også, at årets mel ville blive spildt, hvis ikke det blev brugt til kyndelmisse-pandekager. I Frankrig fejrer man altså kyndelmissen med pandekager for at hylde naturens genfødsel, årstidernes cyklusser og det kommende forår. En tradition, flere danskere har taget til sig.  For mange handler kyndelmissens pandekagetraditioner mest af alt om at samles med familien.

Anbefalede vine til pandekager