Østrigsk vin

Østrigs vinhistorie kan føres tilbage til 400 f. Kr., men en målrettet vindyrkning kom først i gang noget senere, da stifter og klostre begyndte at vise interesse for vin. Den østrigske vin blev ikke kun brugt som nydelsesmiddel – den var også meget værdsat og brugt som helbredende middel.
I det 16. og 17. århundrede blev både vinmarker og vindyrkning indskrænket gevaldigt på grund af stor recession og politisk ustabilitet. Først i det 18. århundrede fik Østrig igen en økonomisk optur samtidig med, at der blev indført en række love, som lovliggjorde salg af hjemmelavede vine og levnedsmidler.
2018 Grüner Veltliner, Urban
Økologisk
5 TJEKTEGN - TESTVINDER - af Thomas Ilkjær i Politiken
Vi var mere end almindeligt begejstrede, da vi første gang smagte Lesehof Stagårds ”basisudgave” af deres Grüner Veltliner. I samme øjeblik vinen er i glasset fanger næsen en skøn og indtagende duft...
2018 Riesling, Urban
Økologisk
Masser af lækker frugt i duften, blandt andet tydelige noter af fersken, abrikos og citrusfrugter. Vinen kan betegnes som tør, men de ekstra modne druer og den lange skindkontakt, giver vinen en...
2018 Riesling, Handwerk
Økologisk
Levende aroma af ferskener og blodappelsin, mens små hint af krydderurter prikker til duftesansen. Det hele varmer op til en smagsoplevelse, hvor tungen prikkes til med mild honning, fin tekstur og...
2018 Grüner Veltliner, Handwerk
Økologisk
Intens aroma fyldt med modne æbler, rundet med krydderurter, en smule anis og gule blommer. Det bliver heldigvis fulgt op med en rigtig fin, sprød syre med friske noter af citrus og et let mineralsk...

Læs mere om østrigsk vin

Fra 1900-tallet kom der rigtig fart på udviklingen igen. Forsøgsmarker, gamle som nye, blev beplantet med kendte og ukendte vinplanter. Sideløbende blev der grundlagt seriøse vinskoler, hvor de fleste vinbønder blev optaget og fik deres eksamen fra.
Kvaliteten på østrigsk vin har været stigende i mange år. En ny vinlovgivning blev i 1985 lavet for at øge kvaliteten yderligere til fordel for både kvalitetsproducenten og forbrugeren. Med en af verdens strammeste vinlovgivninger og stadig flere kvalitetsbevidst producenter er det lykkedes at få et internationalt gennembrud. Mange internationale tidsskrifter priser løbende både vine lavet på de lokale druer som Grüner Veltliner og Zweigelt og vine lavet på kendte druer som Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc.