Lustau Papirusa, Manzanilla Sherry

Spanien
Jerez
3/4 ltr.
DKK 159,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Supertør, frisk, let og meget nuanceret specialitet. Karakterisk sherrysmag og -duft tilsat et strejf af salt.
Specifikationer
Leverandør
Luis Caballero Comercial y Dristribucion SA
Land
Spanien
Område
Jerez
Type/Farve
Sherry
Drue
100% Palomino Fino
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Apéritif
Fisk - lys
Alkohol
15,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men - som konkurrenterne også siger - det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave!
Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry.
Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det bl.a. er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.

Druerne afstilkes og presses, hvorefter syreindholdet justeres med vinsyre. Mosten udgæres i store ståltanke og opjusteres med druesprit til hedvinsstyrke (15-15,5%). Vinen lægges på store fade, som ikke fyldes helt, hvorved den hele tiden i er kontakt med luft. Normalt ville vinen blive omdannet til eddikesyre, men under disse specielle forhold dannes en beskyttende hinde af skum, kaldet flor. Efter denne behandling indgår sherryen ofte som en del af et solerasystem: Man tager 1/6 af en 6 år gammel vin og blander op i en 1 år gammel vin. Derefter går der tilsvarende 1/6 af en 5 år gammel vin ind og supplerer det 6 år gamle fad og så fremdeles med en 4-årig, 3-årig og 2-årig. Dette bevirker, at de unge vine hurtigere tager karakter af en gammel vin.

Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som "Best Spanish Bodega". Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til huset berømte almacenista-sherry'er.
Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. Hvor alle andre sherry-huse blander almacenistaernes vin i husets egne, er Lustau det eneste hus, som lader almacenista-vinene aftappe hver for sig.

Uanset hvilken Lustau-sherry, man vælger som første bekendtskab, er man ikke i et øjeblik i tvivl om, hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og "trendsætter" i resten af verden!

Supertør, frisk, let og meget nuanceret specialitet. Karakterisk sherrysmag og -duft tilsat et strejf af salt.
15. juni 2017
4 STJERNER af Anders Halskov i Jyllands Posten
"Salt næse af stødt æble og pulterkammer. Knastør og salt mund med noter af grønne oliven og hav. Direkte fra køleskabet til saltmandler, oliven og lufttørret skinke, så kører det."
15. september 2016
4 STJERNER af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende
"Fiskesuppen smager af så meget, at den passer til selv fyldig vin. Umiddelbart er en hvid vin på chardonnay-druen det sikre valg, men det går også fint med let rødvin, f.eks. en beaujolais. Jeg har nu valgt fra en helt anden hylde, nemlig manzanilla, som er den letteste af alle sherry-typer. Den er produceret ude ved kysten, hvor kølende vinde giver særlige produktionsbetingelser i en hårfin balance mellem vinen og temperaturen i lagerhallerne. En af de bedste er Lustau Papirusa. Den er helt tør med en anelse smag af hasselnødder og en fin ren syre. Drik den køleskabskold af hvidvinsglas."
16. juni 2016
5 STJERNER af Anders Halskov i Jyllands Posten
"Kompleks næse med østers, tang og mandelduft. Lækker, salt mund med næsten cremet mouthfeel og god balance. Flot."
7. marts 2018
Anbefalet af Malene Smidt Hertz i Mad & Bolig
"Hedvinen er knastør og frisk med salthed og sherrys karakteristiske strejf af brøddej. Brug alternativt denne vin til første ret."
18. september 2015
Anbefalet af Malene Smidt Hertz i Mad & Bolig
"Nyd et iskoldt glas manzanilla fra kystområdet ved sherrydistriktet Jerez. Hedvinen er knastør og frisk med salthed og sherrys karakteristiske strejf af brøddej. "
25. januar 2013
ANBEFALET af Chanet Deleuran i Spis Bedre
"Man siger, at sherry fra Manzanilla har en salt smag, fordi bodegaerne, hvor sherryen lagres, ligger ved havet.
Denne er frisk, supertør og med de karakteristiske smag og duft af sherry.
Drik den som en afkølet hvidvin til ost og pølse, der giver perfekt modspil.
Server ved 6 - 8 grader."
92 POINTS
5. september 2019
92 POINTS af Robert Parker i The Wine Advocate
"The non-vintage Light Manzanilla Papirusa Solera Reserva (with an average age of five years in this solera) possesses an extraordinary, penetrating nose of salty brined nuts intermixed with crisp fruit, terrific acidity and intense, powerful, authoritative flavors that are ethereal in their lightness."
88 POINTS
5. september 2019
88 POINTS i The Wine Spectator
"An open, breezy style, with floral and white peach notes laced with tangy quinine, salt and lemon zest hints."
16. januar 2012
5 af 5 STJERNER i www.vinavisen.dk
"Tør sherry med en fin duft med toner af gær og en smag, der fylder munden med dejlig frugt, krydderier og toner af nødder. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg."
16. januar 2012
Guldmedalje ved International Wine Challenge 2007