Lustau Emilin, Moscatel

Spanien
Jerez
3/4 ltr.
DKK 250,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Indsmigrende duft og smag domineret af karamel og rosiner. Et meget flot glas.
Specifikationer
Leverandør
Luis Caballero Comercial y Dristribucion SA
Land
Spanien
Område
Jerez
Type/Farve
Sherry
Drue
100% Moscatel
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Oste - kraftige
Desserter - svagt søde
Desserter - meget søde
Alkohol
17,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men - som konkurrenterne også siger - det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave!
Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry.
Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det bl.a. er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.

Druerne afstilkes og presses, hvorefter syreindholdet justeres med vinsyre. Mosten udgæres i store ståltanke og opjusteres med druesprit til hedvinsstyrke (15-15,5%). Vinen lægges på store fade, som ikke fyldes helt, hvorved den hele tiden i er kontakt med luft. Normalt ville vinen blive omdannet til eddikesyre, men under disse specielle forhold dannes en beskyttende hinde af skum, kaldet flor. Efter denne behandling indgår sherryen ofte som en del af et solerasystem: Man tager 1/6 af en 6 år gammel vin og blander op i en 1 år gammel vin. Derefter går der tilsvarende 1/6 af en 5 år gammel vin ind og supplerer det 6 år gamle fad og så fremdeles med en 4-årig, 3-årig og 2-årig. Dette bevirker, at de unge vine hurtigere tager karakter af en gammel vin.

Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som "Best Spanish Bodega". Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til huset berømte almacenista-sherry'er.
Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. Hvor alle andre sherry-huse blander almacenistaernes vin i husets egne, er Lustau det eneste hus, som lader almacenista-vinene aftappe hver for sig.

Uanset hvilken Lustau-sherry, man vælger som første bekendtskab, er man ikke i et øjeblik i tvivl om, hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og "trendsætter" i resten af verden!

Indsmigrende duft og smag domineret af karamel og rosiner. Et meget flot glas.
19. december 2016
4 STJERNER af Anders Halskov i Jyllands Posten
"Dufter af muscovadosukker og sød finsk lakrids. Munden er MEGET sød, flot cremet og med krydret eftersmag. Til figner og dadler eller klejner."
17. december 2015
6 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
"En brag af en sherry. Orange og toffee i duften. En fed og yderst lækker Muscat sherry som på den ene side er så fyldig og delikat og på den anden side så kraftfuld. Flot syre og en langgggg…. eftersmag."
17. juli 2015
5 STJERNER - 91 POINT - af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
"Syrlig let brændt med orange i duften. Umiddelbar høj syre og i smagen svesker, sød lakrids, krydderier og vanilje.
Lang syrlig vedvarende eftersmag."
94 POINTS
29. august 2019
94 POINT - BEDSTE SHERRY - af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
"6 af 6 stjerner - et brag af en sherry.
Orange og toffee i duften.
En fed og yderst lækker Muscat sherry som på den ene side er så fyldig og delikat og på den anden side så kraftfuld.
Flot syre og en langgggg.... eftersmag.
21. november 2013
ANBEFALET i MAD & Venner
"En perle af en sherry og lækker at drikke i sig selv med velsmag og sødme, der fylder munden i alle hjørner.
God sødme/ syrebalance og især helt perfekt til risalamanden-smagningens bedste match. Også glimrende til chokolader, "
11. november 2013
5 STJERNER på www.finansbureauet.dk
"Virkelig lækker Moscatel Sherry med intensiv sødmefuld næse af dadler, og opulent mund med toner af nødder, rosiner og brændt karamel.
Formentlig perfekt til crème brulée og fragilité. "
9. juli 2013
9 AF 10 POINTS af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende
"Lustau er en af topproducenterne i sherry-distriktet helt mod syd i Spanien.
Der er kun anvendt moscatel-druer, som giver en naturlig sødme til vinen.
Drik den afkølet til kager med nødder eller til f. eks. til noget af den fløde-eller mælkeis, der spises så meget af i løbet af sommeren."
20. december 2012
ANBEFALET i Mad & Venner
"Sherry de Luxe.
Sherry til risalamanden er bestemt også en mulighed.
Denne luksusudgave i en mellemsødlig og potent stil fra Lustau har en flot balance mellem sødmen og syren og går godt til denne og mange andre desserter."
96 POINTS
28. august 2019
96 POINTS af Robert Parker i The Wine Advocate
"The non-vintage Moscatel Emilin Solera Reserva is the sweetest sherry in this group as well as the easiest to appreciate as it is made from 100% Moscatel."
16. januar 2012
5 STJERNER af Rasmus Holmgaard i Dagbladenes Bureau
"Næsen er en eksplosion af nødder, tørrede frugter, dadler og figner. Munden intenst sød og koncentreret og dermed den perfekte vin til en klassisk kort julevisit eller som en digestif efter middagens fedterier. Ikke noget oplagt match til kirsebærsovsen. Mere til forsødelse af timerne derefter."
16. januar 2012
5 STJERNER i Smag & Behag
"Eneste søde vin blandt månedens anbefalinger, men hvilken én af slagsen! Næsen er en eksplosion af nødder, tørrede frugter, dadler og figner. Meget intens og koncentreret og dermed den perfekte vin til en klassisk kort julevisit eller som en digestif efter middagens fedterier."
14. marts 2016
5 STJERNER i KUP! i Ekstra Bladet
"Vin på muscatdruen lavet efter sherryprincipperne. Tobak, svesker, cigarkasse, en flot vin men måske for voldsom for nogen. God syre, ideel til karameldesserter."
16. januar 2012
5 af 5 STJERNER i www.vinavisen.dk
"Sød sherry med en fin duft af Muskat-druen og en dejlig smag med ren frugtsødme, men også med en blød, frisk syre. Lang eftersmag."
16. januar 2012
94 POINTS - 5 af 5 STJERNER - FUNDVIN - i Vinbladet
"Stor duft, orangeskal, chokolade, lakrids, svesker. Cremet, meget fyldig smag, sirupsagtig i konsistens med lang, rig, eftersmag og meget fin frugt."
16. januar 2012
5 af 5 STJERNER i www.vinavisen.dk
"Superlækker Almacanista-sherry med fyldig frugt, dadler, figner, rosiner - og tilpas citrussyre."
16. januar 2012
4 PROPTRÆKKERE i BT
"Sød og mørk i stilen - en positiv overraskelse for mange."
19. februar 2020
4 Stjerner - Ugens Pikanteri - af Flemming Hvelplund i ALT for Damerne
"Moscatel-druen nærmest råber på noget sødt. I særdeleshed, når det søde forenes af et pift af orangeskal. Serveres i store glas - gerne afkølet. Det fremhæver den pikante friskhed. I næsen fornemmes appelsinblomst og en fin, citrusagtig syre. Smagen er ferskenagtig med undertoner af karamel og rosiner. Og i eftersmagen figner og kaffe."
19. februar 2020
Sølvmedalje ved International Wine Challenge 2007
Normal gæring. Herefter lagring i Sherryområdets kendte Solerasystem.