Lustau Don Nuno, Oloroso Sherry

Spanien
Jerez
3/4 ltr.
DKK 225,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Selv om Don Nuño er en meget rig sherry, er den på ingen måde sød. Flot, dyb gylden farve, indbydende duft af bitter chokolade og hasselnødder, efterfulgt af en lang koncentreret eftersmag.
Specifikationer
Leverandør
Luis Caballero Comercial y Dristribucion SA
Land
Spanien
Område
Jerez
Type/Farve
Sherry
Drue
100% Palomino Fino
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
12
Serveringsforslag
Apéritif
Oste - kraftige
Oste - milde
Alkohol
20,00%
Flaskestørrelse
3/4 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men - som konkurrenterne også siger - det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave!
Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry.
Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det bl.a. er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.

Druerne afstilkes og presses, hvorefter syreindholdet justeres med vinsyre. Mosten udgæres i store ståltanke og opjusteres med druesprit til hedvinsstyrke (15-15,5%). Vinen lægges på store fade, som ikke fyldes helt, hvorved den hele tiden i er kontakt med luft. Normalt ville vinen blive omdannet til eddikesyre, men under disse specielle forhold dannes en beskyttende hinde af skum, kaldet flor. Efter denne behandling indgår sherryen ofte som en del af et solerasystem: Man tager 1/6 af en 6 år gammel vin og blander op i en 1 år gammel vin. Derefter går der tilsvarende 1/6 af en 5 år gammel vin ind og supplerer det 6 år gamle fad og så fremdeles med en 4-årig, 3-årig og 2-årig. Dette bevirker, at de unge vine hurtigere tager karakter af en gammel vin.

Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som "Best Spanish Bodega". Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til huset berømte almacenista-sherry'er.
Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. Hvor alle andre sherry-huse blander almacenistaernes vin i husets egne, er Lustau det eneste hus, som lader almacenista-vinene aftappe hver for sig.

Uanset hvilken Lustau-sherry, man vælger som første bekendtskab, er man ikke i et øjeblik i tvivl om, hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og "trendsætter" i resten af verden!

Selv om Don Nuño er en meget rig sherry, er den på ingen måde sød. Flot, dyb gylden farve, indbydende duft af bitter chokolade og hasselnødder, efterfulgt af en lang koncentreret eftersmag.
91 POINTS
14. august 2019
91 POINT i The Wine Spectator
"This Sherry has a succulent edge, with date and ganache hints weaving around dry notes of walnut, buckwheat and poppy seed.
The long, smoky finish lets the walnut edge play out, ending on the drier side of the spectrum."
16,5 POINTS
5. august 2019
16,5/20 POINT af Henrik Oldenburg i SHERRY
"Raffineret tør nøddesmag, lang og blank i glasset, først med små bitterstoffer i eftersmagen.
Det er en venlig, imødekommende stil - og den holder sin lette, fine nøddesmag og en mild, diskret syre.
Den er til hygge, skønt helt uden sødme, bare med røg og nødder."
25. januar 2013
ANBEFALET af Chanet Deleuran i Spis Bedre
"Smuk dyb gylden farve, en smagsintens sag, der er så tør, som en Oloroso nu kan være.
Med bitter chokolade, hasselnødder, røg og frugt i duften, blød og med dejlig forfriskende syre i eftersmagen.
Drik den til f.eks. kraftige sammenkogte retter.
Serveres ved 12 - 14 grader."
94 POINTS
5. september 2019
94 POINTS af Robert Parker i The Wine Advocate
"If you are looking for a dry sherry made in a slightly more oxidized style, the non-vintage Dry Oloroso Don Nuno Solera Reserva is your choice.
Again, a nuttiness (in this case, walnuts) intermixed with a hint of Chinese black tea combine with salty, caramelized flavors make for a delicious glass of sherry."
89 POINTS
5. september 2019
89 POINTS i The Wine Spectator
"Nicely defined, with salted caramel, date and green tea notes leading the way, backed by brisk blood orange and spice cake notes that add length and cut on the finish."
16. januar 2012
4 GLAS i Smag & Behag
"Mahognibrun - og i det hele taget fornem og moden. Smagen er mild og let røget, poleret og venlig, for den traditionelle lille bitterhed kommer først langt ude i eftersmagen og anfægter ikke mildheden. Af en Lustauvin er den usædvanligt medgørlig og helt uden udfordringer - men poleret til perfektionisme og med en røg- og nøddesmag, der signalerer hygge, lidt skinke, nødder - og måske rygeost."
16. januar 2012
Guldmedalje ved International Wine Challenge 2007
Normal gæring. Herefter lagring i Sherryområdets kendte Solerasystem.