Lustau Centenario Murillo PX, Manzanilla, 1/2 ltr.

Spanien
Jerez
1/2 ltr.
DKK 270,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Næsten sort farve. Duft af søde rosiner, svesker, kanel og lakrids. Smagen er yderst intens og sød men med en fin syre, som understøtter sødmen, uden at den fornemmes i smagen.
Specifikationer
Leverandør
Luis Caballero Comercial y Dristribucion SA
Land
Spanien
Område
Jerez
Type/Farve
Sherry
Drue
100% Pedro Ximenez
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
12
Serveringsforslag
Oste - kraftige
Desserter - svagt søde
Alkohol
17,00%
Flaskestørrelse
1/2 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men - som konkurrenterne også siger - det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave!
Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry.
Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det bl.a. er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.

Druerne afstilkes og presses, hvorefter syreindholdet justeres med vinsyre. Mosten udgæres i store ståltanke og opjusteres med druesprit til hedvinsstyrke (15-15,5%). Vinen lægges på store fade, som ikke fyldes helt, hvorved den hele tiden i er kontakt med luft. Normalt ville vinen blive omdannet til eddikesyre, men under disse specielle forhold dannes en beskyttende hinde af skum, kaldet flor. Efter denne behandling indgår sherryen ofte som en del af et solerasystem: Man tager 1/6 af en 6 år gammel vin og blander op i en 1 år gammel vin. Derefter går der tilsvarende 1/6 af en 5 år gammel vin ind og supplerer det 6 år gamle fad og så fremdeles med en 4-årig, 3-årig og 2-årig. Dette bevirker, at de unge vine hurtigere tager karakter af en gammel vin.

Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som "Best Spanish Bodega". Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til huset berømte almacenista-sherry'er.
Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. Hvor alle andre sherry-huse blander almacenistaernes vin i husets egne, er Lustau det eneste hus, som lader almacenista-vinene aftappe hver for sig.

Uanset hvilken Lustau-sherry, man vælger som første bekendtskab, er man ikke i et øjeblik i tvivl om, hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og "trendsætter" i resten af verden!

Den første udgave af Lustau Centenario Murillo PX blev aftappet i 1996 for at fejre Lustaus 100 år fødselsdag. Siden har man foretaget en enkelt aftapning hvert år fra det samme batteri af fade.  
Næsten sort farve. Duft af søde rosiner, svesker, kanel og lakrids. Smagen er yderst intens og sød men med en fin syre, som understøtter sødmen, uden at den fornemmes i smagen.  
Når druerne er bragt ind i vineriet, bliver de bredt ud på stråmåtter, hvor de tørres i 1 til 3 uger, inden e afstillkes og presses på en pneumatic presse. Herefter får mosten lov til at gære ud til ca. 5% alkohol, før den forstærkes med druesprit op til 15 %
Vinen lægges der efter på fade, som ikke toppes helt op, så vinen kan lagre oxidativt. .