Lustau Almacenista Oloroso, 1/2  ltr.

Spanien
Jerez
1/2 ltr.
DKK 230,00
På lager » Levering 1-2 hverdage
Smagskommentar
Rosin og frugtsmagende med røgede undertoner, meget tør, fylder hele munden. Ekstrem righoldig og koncentreret. Virkelig markant Sherry, der viser hvor langt gamle Oloroso'er kan nå!
Specifikationer
Leverandør
Luis Caballero Comercial y Dristribucion SA
Land
Spanien
Område
Jerez
Type/Farve
Sherry
Drue
100% Palomino Fino
Dyrkning
Traditionel
Flasker pr. Colli
6
Serveringsforslag
Apéritif
Alkohol
20,00%
Flaskestørrelse
1/2 ltr.
Proptype
Kork
Pakning
Karton
Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men - som konkurrenterne også siger - det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave!
Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry.
Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det bl.a. er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.

Druerne afstilkes og presses, hvorefter syreindholdet justeres med vinsyre. Mosten udgæres i store ståltanke og opjusteres med druesprit til hedvinsstyrke (15-15,5%). Vinen lægges på store fade, som ikke fyldes helt, hvorved den hele tiden i er kontakt med luft. Normalt ville vinen blive omdannet til eddikesyre, men under disse specielle forhold dannes en beskyttende hinde af skum, kaldet flor. Efter denne behandling indgår sherryen ofte som en del af et solerasystem: Dette system foregår som følgende: Man tager 1/6 del af en 10 år gammel vin og blander op i en ét år gammel vin. Derefter går der tilsvarende 1/6 del af en 9 år gammel vin ind og supplerer det 6 år gamle fad og og så fremdeles med en 8-årig, 7-årig og 6-årig. Dette medfører, at de unge vine hurtigere tager karakter af en gammel vin.

Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som "Best Spanish Bodega". Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til huset berømte almacenista-sherry’er.
Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. Hvor alle andre sherry-huse blander almacenistaernes vin i husets egne, er Lustau det eneste hus, som lader almacenista-vinene aftappe hver for sig.

Uanset hvilken Lustau-sherry, man vælger som første bekendtskab, er man ikke i et øjeblik i tvivl om, hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og "trendsætter" i resten af verden!
Rosin og frugtsmagende med røgede undertoner, meget tør, fylder hele munden. Ekstrem righoldig og koncentreret. Virkelig markant Sherry, der viser hvor langt gamle Oloroso'er kan nå!
18. maj 2018
6 STJERNER i GASTRO
"Folk burde stå i kø for at få fat i vine som denne, men det gør de desværre på ingen måde, og jeg tvivler på, at det nogensinde ændre sig væsentligt. Når man selv i Andalusien møder en udbredt lokal ligegyldighed over for det fantastiske produkt, sherry er, så er det virkelig op ad bakke. Nå, her i al fald en flaske gulddråber for bare kr. 195,- En voldsom tør vin, der samtidig er så fortættet og koncentreret i sin smag af nødder, rosiner og vådt teaktræ, at det aromatiske efterlader noter af sødme i munden. En fornøjelse at drikke alene, men ret perfekt til charcuteri af den meget salte og røget slags. Det burde være lovpligtigt altid at have sherry i huset."
9. november 2017
Anbefalet i GASTRO
"Almacenistaerne er der ikke mange af mere. De lagrede sherryer, som de store bodegaer så kom og købte til blandinger. Lustau ærer det gamle håndværk og flasker enkelte som solister i få flaskeantal. Her er klassisk oloroso, hvor oxidative toner dominerere som de skal, men hvor næsen alligevel indeholder noter af de saltede oliven og frisk virksom og viril brødgær. Karamel, læder og brændevin dominerer dog. Knastør smag, men alkoholen på 20% både søder, formidler og forstærker oplevelsen. Moderat eftersmag af korender, rosiner uden sukker og røgessens. Pågående skarphed, typisk for sherry."
17. juli 2015
5 STJERNER - 93 POINT - af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
"Meget kompleks i duften med masser af lag også i smagen af svesker, tobak, lakrids og brændte krydderier. På den ene side knastør men alligevel så rund. Flot balanceret med en fedme i teksturen."
Normal gæring. Herefter lagring i Sherryområdets kendte Solerasystem.