Antal varer der matcher den nuværende søgning: 2866
Avanceret søgningSøg f.eks. på proptype, dyrkningsmetode eller serveringsforslag.

Kort Mad & Vin guide

Den vigtigste huskeregel er, at maden ikke må overdøve vinen, og vinen ikke må overdøve maden, derfor:

• Lette retter - lette, lyse vine
• Kraftige retter - kraftige, mørke vine
• Krydret mad - fyldige og kraftige vine
• Fede retter - vine med god syre
• Søde retter - søde vine
• Salte retter - vine med let druesødme

Desuden bør man altid starte med den letteste vin og slutte med den kraftigste.

Apéritif – indledningen på en god middag

Det må gerne være festligt, når man byder gæsterne velkommen – men pas på ikke at servere en for kraftig eller for alkoholisk apéritif. Husk at tør vin skærper appetitten, mens søde drinks dæmper den. Champagne, mousserende vin, iskold Fino eller Manzanilla Sherry vil være perfekt.

Skaldyr – hummer, rejer, østers, muslinger, krabber etc.

Friske, ikke for dominerende, gerne lidt syrerige hvidvine. Hvidvin på Rieslingdruen, Muscadet eller Sancerre, alternativt god mousserende vin eller Fino Sherry – alle vine med lidt ”bid” passer perfekt til skaldyrs ofte lidt ferske, sarte smag.

Fisk – lyse, magre og fint smagende, som f.eks. søtunge eller pighvar

Let Sauvignon Blanc, klassisk hvid Bourgogne, Pinot Blanc eller ung Tokay-Pinot Gris, tilpasset sauce og tilbehør. Pas på, at vinen ikke er for dominerende med f.eks. kraftig fadsmag.

Fisk – fede og kraftigt smagende, som f.eks. laks eller havtaske

God "fed" Chardonnay, gerne oversøisk, Tokay-Pinot Gris, Gewürztraminer, Viognier eller anden kraftig hvidvin med god syre. Afkølet rød Pinot Noir eller Beaujolais er et fint og anderledes alternativ.

Fjerkræ – fra lyst, elegant til lækkert, kraftigt kød

Til lyst fjerkræ er det vigtigt at vælge en ikke for dominerende vin. En let, elegant hvid, rosé eller rød er fin – bare den ikke har for meget krydderi, garvesyre eller koncentration.
Tør Moselvin, god Chardonnay, Bardolino eller let fransk, evt. amerikansk eller chilensk Pinot Noir er gode sparringspartnere. Til mørkere fjerkræ som and og gås er kraftig Rhône eller chilensk Carmenère perfekt.

Lyst kød – kalv, gris eller lam

En meget favnende madkategori, hvor valget af vin er stærkt afhængig af tilberedning, sauce og garniture. Rioja, Bourgogne, Chianti, chilensk Merlot, Rhône- og Bordeaux-vine i den lette ende har alle passende frugt og charme, uden at være for voldsomme eller dominerende.

Mørkt kød – saft og kraft

Oksekød er kraftigt smagende og serveres ofte med kompakt sauce og garniture. Det vil derfor være klogt at benytte sig af vine med samme karakter. Vine fra Californien, Australien, Rhône, Médoc, Spanien, Italien og Argentina har alle den nødvendige kraft og styrke.

Vildt – egenskaber, der skal fremhæves

Kød fra vildt er altid måltidets centrum, og vinen skal afstemmes med de fine smagsnuancer. Den skal derfor ikke være for voldsom, men alligevel forholdsvis kraftig og varm.
Vi kan varmt anbefale ældre Bourgogner og vellagrede vine fra Bordeaux, Rhône, Piemonte og Rioja, da disse både har elegance og passende afrundet garvesyre.

Grønsagsretter – syre og struktur

Grønsager og rodfrugter dækker smagsmæssigt et meget bredt spekter, ofte med syre og struktur som fællestræk.
Vinen skal derfor være let, men gerne rig på friskt krydderi og let syre. Prøv f.eks. med Frankenvin, Vinho Verde, Grüner Veltliner, chilensk Sauvignon Blanc eller Chianti.

Krydrede retter – specialiteter fra hele verden

Her kan man følge en af to linier ved valg af vin: Skal vinen dæmpe eller understrege madens krydderi? Vi har ingen færdig løsningsmodel – men vælg gerne utraditionelt/kreativt og hold fokus på vine med krydderi, varme og lidt utraditionelle smagsnuancer, f.eks. hvid Rioja, oversøisk Chardonnay og Viognier eller tysk Riesling.

Oste – milde – cremede oste, brie og camembert samt ikke lagrede skæreoste

Blide, milde oste passer til næsten alle typer vin, bare den ikke er for voldsom. Sauternes, Tawny Port, Sherry, vellagret rød Bordeaux, Bourgogne (både røde og hvide) er gode muligheder. En god hovedregel er dog altid at kombinere ost og vin fra samme område, f.eks. Poilly-Fumé og gedeost fra Loire.

Oste – kraftige – vellagrede oste, blåskimmel

Disse kræver vine med lidt mere kraft og energi. God fyldig Bordeaux, Vintage Port, Sherry, Hermitage fra Rhône og kraftige oversøiske vine er perfekte. Blåskimmelosten adskiller sig ofte fra de andre ved dens meget salte smag og går derfor bedst med f.eks. Gewürztraminer, Sauternes, Vintage Port eller fed Sherry.

Frugt og nødder

Mange frugter og nødder passer rigtigt godt til vin – specielt søde vine. Mange af smagsnuancerne som f.eks. melon, kirsebær, fersken, jordbær og banan findes nemlig også i vinen.
Husk bare, at søde frugter skal ledsage sødlig vin og syrlige frugter syrlig vin. Rigtigt gode forslag kunne være Pineau des Charentes eller tysk Auslese.

Desserter – meget søde – chokolademousse, isdesserter

Til søde desserter serveres søde vine – alt andet vil give indbyrdes strid. Bual Madeira, Cream Sherry, LBV, Vintage Port og Banyuls er muligheder, men også vine med lidt syre i afslutningen vil være gode som f.eks. Muscat de Beaumes-de-Venise eller f.eks. Late Harvest fra Chile.

Desserter – svagt søde – ostekage, frugttærter

Svagt søde desserter kræver mindre søde vine. Riesling Auslese, Sauternes, Barsac, Loupiac, Muscat de Rivesaltes eller Vin Santo passer perfekt til ostekage, mens frugttærter bedst matcher med søde vine, der har en anelse syre i eftersmagen, f.eks. en italiensk Moscato d’Asti.

Vil du vide mere om gode vine til maden? - Du kan udforske alt om vin til mad her

H.J. Hansen Vin er med Vinspecialisten, et landsdækkende netværk af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere, Danmarks førende vinleverandør.













 
 
 
 
 

H.J. Hansen Vin - Vinspecialisten   |   Vestergade 97-101   |   5000 Odense C   |   vin@hjhansen.dk