Hvidvin fra Østrig

Østrig er meget, meget mere end Alperne, Mozart og Hansi Hinterseer. Eksempelvis producerer det det lange land noget af det mest spændende hvidvin i verden. Den primære drue er Grüner Veltliner, som ofte giver sprøde, friske hvidvine med et flot, aromatisk præg, men den kan reelt bruges til alt fra tørre hvidvine til sødmefulde Spätlese. Også Riesling trives i Østrig med flotte resultater. Noget af den fineste østrigske hvidvin produceres i områder som Kamptal, Kremstal, Wachau, Wagram og Weinviertel.

Der kan føres arkæologisk bevis for, at man har dyrket druer i Østrigs Traisental så langt tilbage som for 4.000 år siden, mens vinbeholdere i bronze, produceret af den keltiske La Téne-kultur, fundet ved Dürnberg i Salzburg er blevet dateret til det 5. århundrede f.Kr. Romerne satte produktionen kog og det vides med sikkerhed, at østrigerne har dyrket Grüner Veltiner og Welschriesling langs Donau allerede dengang.
Vitikulturen i området led dog voldsomt, da Romerriget faldt, og invasioner af slaver, avarer og stammer fra Bayern plyndrede området. Først da Karl den Store overtog i 788, blev en del af vinproduktionen sat i gang igen, vinmarker genplantet og nye druepresser introduceret. Da magyarer fra Ungarn blev slået tilbage sidst i 900-tallet, begyndte stifter og klostre at vise interesse for vin.  Den østrigske vin blev ikke kun brugt som nydelsesmiddel – den var også meget værdsat og brugt som helbredende middel. De første vinmarker, der findes navne på, er Kremser Sandgrube i 1208 og Steiner Pfaffenberg i 1230, og i 1300-tallet var Wien et centrum for handel med vin på Donau.

Produktionen led under store krige i 1600- og 1700-tallet, men i 1784 tillod et kejserligt dekret, at alle vinproducenter måtte sælge deres egen vin med deres egen mad hele året rundt, og gran over døren på østrigske kroer fortalte, at nu var den nye sæsons vine ankommet.
I 1872 blev Østrig, som andre, europæiske vinlande, ramt af phylloxera, som stort set lagde landets vinproduktion i graven, og det tog flere årtier at komme tilbage til en produktion, der kunne minde om tiden inden, katastrofen ramte. Produktionen blev intensiveret op gennem 1900-tallet, så meget, at udbyttet voksede og voksede på bekostning af kvaliteten. Der blev tilsat kemikalier, som også findes i antifrys, som sødede vinene og gjorde dem drikkelige. Skandalen blev opdaget og eksporten dykkede.

Det var dog en gave for østrigsk vinproduktion, som herfra producerede mere vin med fokus på kvalitet og lokal terroir. Landet ligger ’kun’ på 16.-pladsen ift. produktion på verdensplan, men vinene kan måle sig med de bedste i verden.
2018 Grüner Veltliner, Urban
Økologisk
5 TJEKTEGN - TESTVINDER - af Thomas Ilkjær i Politiken
Vi var mere end almindeligt begejstrede, da vi første gang smagte Lesehof Stagårds ”basisudgave” af deres Grüner Veltliner. I samme øjeblik vinen er i glasset fanger næsen en skøn og indtagende duft...
2018 Riesling, Urban
Økologisk
Masser af lækker frugt i duften, blandt andet tydelige noter af fersken, abrikos og citrusfrugter. Vinen kan betegnes som tør, men de ekstra modne druer og den lange skindkontakt, giver vinen en...
2018 Grüner Veltliner, Handwerk
Økologisk
Intens aroma fyldt med modne æbler, rundet med krydderurter, en smule anis og gule blommer. Det bliver heldigvis fulgt op med en rigtig fin, sprød syre med friske noter af citrus og et let mineralsk...
2018 Riesling, Handwerk
Økologisk
Levende aroma af ferskener og blodappelsin, mens små hint af krydderurter prikker til duftesansen. Det hele varmer op til en smagsoplevelse, hvor tungen prikkes til med mild honning, fin tekstur og...
2017 Riesling Steiner Hund, Handwerk
Økologisk
6 af 6 STJERNER på Houlbergs Vinblog
Smuk , koncentreret Riesling med stor elegance og en lang eftersmag. Her er tydelige, frugtige hint af abrikos. Balance og styrke på samme tid.
2016 Riesling Steiner Schreck, Handwerk
Økologisk
5 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
Et lille, østrigsk mesterværk af en hvidvin!
2017 Riesling Steiner Schreck, Handwerk
Økologisk
Steiner Schreck åbner med lys frugt og noter af frisk citron. En ren og fin smagspalette, som får et lidt saltet, levende præg, og som med finesse og elegance leverer en lang eftersmag med flotte...