Hedvin

Hedvin og dessertvin dækker over et bredt spekter af vine, rækkende fra rimeligt ordinært til sublimt. Det er også i hedvin kategorien, vi finder de mest holdbare vine pga. det høje sukkerindhold.
Hedvine spænder lige fra tør sherry til overdådig Sauternes-vine, så anvendelsesmulighederne er mange. Tør sherry/madeira er som skabt til f.eks. apéritif, tapas eller f.eks. fisk, mens hedvinstype som portvin er perfekt som ”filosofidrink” eller i selskab med et godt stykke ost eller lækker dessert. Den generelle tommelfingerregel, når man serverer hedvin til mad/ desserter er lyst til lyst, mørkt til mørkt. Dvs. mørke hedvine som port og sherry til mørke desserter med f.eks. chokoladeholdige desserter, mens lyse hedvine går flot i spænd med lyse frugter, is og lyse kagetyper. Men dette er jo kun en tommelfingerregel – eksperimenter endelig selv og få derigennem endnu flere dejlige smagsoplevelser!
Pineau des Charentes
Intens koncentration af solmodne frugter og utallige nuancer fra jordbunden. Vidunderlig frugtagtig, sødmefuld og blød hedvin.
2014 Banyuls Rouge
Duften har toner af vilde bær og mokka. Smagen er præget af en vis kølighed samt masser af tørstoffer fra estraktionen. Elegant med vedvarende eftersmag.
Buller Victoria Tawny
91 POINTS
91 points i The Wine Advocate
Indsmigrende duft af jordbær, mørke kirsebær, karamel og nyristede kaffebønner. Smagen er vedvarende og koncentreret med masser af intensitet. Et scoop af karat til prisen!
Marsala Vecchio Sweet
Flot, ravggylden farve i glasset. Fin og cremet, men alligevel forholdsvis tør i munden. Kompleks og nuanceret med touch af tørret frugt som dadler og svesker, kaffe og nødder og en let aroma af...
Ximenez-Spinola PX Solera 1918
5 af 5 STJERNER på www.vinavisen.dk
Yderst intens med toner af svesker, rosiner, ristet kaffe og mørk chokolade, tilsat en let tone af hasselnødder. Smagen er meget sød, intens og fyldig med en lang og yderst kompleks eftersmag.
Buller Fine Old Tawny
4 STJERNER af Anders Halskov i Jyllands Posten
Dyb mahognifarve. Duften er fyldt med nuancer af svesker, frugtkage og ranchio. Smagen er kompleks og rig med hint af kirsebær, sirup og sød tobak.
2008 Skærsøgaard Hedvin, 1/2  ltr.,
MÅNEDENS FUND - 5 STJERNER - af Jacob Kocemba i Euroman
Dufter som let portvin, men er helt sin egen i den sødmefuld og nuancerede smag.
Buller Fine Old Muscat
5 PROPTRÆKKERE i BT
Dyb mørkebrun farve. Indsmigrende duft af karamel, nødder, brun sukker, hasselnødder og lette toner af røg. Utrolig koncentreret, lang og nærmest eksplosiv smag.
Shirayuki Sake, 0,70 ltr.
Krydret aroma som også leverer letter nuancer af korn. Smagen afhænger til dels af, om den drikkes kold eller varm, men her er cremet fylde, let alkohol og et krydret præg.
2008 Banyuls, 1/2 ltr., AOP
Anbefalet af Søren Benthin på grilltips.dk
En perfekt moden Banyuls, der er lagret med en let iltkontakt, der giver vinen karakter som en tawny port. Sødmefuld og vanvittig delikat. Nydes afkølet.
Floc de Gascogne Rouge
Enestående rig og nuanceret aperitif / dessertvin, hvor den rene nektar dominerer.
Lillet Rosé
Let aroma af bær, orange blomster og grapefrugt. Frisk, livlig og frugtrig smag med en balanceret struktur og let syre.
Marsala Vecchio Dry
Florio er nærmest synonymt med marsala - og et oplagt, klassisk italiensk alternativ til eksempelvis sherry.
Bot Ximenez Old Harvest, 1/2  ltr.
Duften har lækre nuancer af figner rosiner, blommer og friskbagt brød, tilsat en let note af fino sherry. Smagen er intens og fyldig med en fin sødme, som afbalanceres flot af vinens syre. Perfekt...
Calliope Rare Liqueur Muscat, 3/8  ltr.
95 POINTS
95 POINTS af James Halliday i Australian Wine Companion 2011
Dyb mørk farve. Duften rummer en bred vifte af nuancer som brun farin, figner, blommer, sirup og tobak. Smagen er intens og vedvarende med en utrolig koncentration.
Lillet Blanc
Lillet er et blend af omhyggeligt udvalgte drue-baserede vine og likører baseret på både søde og bitre citrusfrugter.