Gin

Gin
Gin er og bliver én af de allermest populære spiritusser ikke alene i Danmark, men i hele verden – og sådan har det faktisk været i århundreder. Enebær er den primære smagsgiver, men smagsspektret er derudover ét af de bredeste, man overhovedet kender i alkoholens krogede og fascinerende verden.
Nogle mener, at man finder de første spor af gin allerede i 1200-tallet i den syditalienske by Salerno, hvor man har fundet referencer til destilleringer af vin infunderet med forskellige urter. Dengang blev gin faktisk ofte kaldet ‘Aqua Vitae’, Livets Vand – ikke at forveksle med akvavit, som har samme sproglige rødder. Ganske simpelt var det destilleret spiritus på enten druer eller korn. Andre mener, at ginen egentlig kommer fra Holland, hvor man også har en stor gin-tradition.

Fra England til bitter succes med Gin & Tonic
Englænderne begyndte at tage hollandsk produceret gin (jenever) til sig og kommercialiserede sin egen produktion. Og i de britiske kolonier langt fra London og Manchester brugte man gin til at skjule den bitre smag af kinin, som var det eneste effektive middel mod malaria. Kininen blev opløst i vand med kulsyre og blev til en tonic. Og dermed var én af verdens mest populære cocktails født, når den blev mixet med ginen.
I dag bliver gin produceret på forskellige måder og med mange forskellige tilsætninger af urter, krydderier og frugt – ofte under betegnelsen botanicals. Det kan være citron, appelsin, anis, kvan, kanel, mandler, grapefrugt, koriander, muskatnød og meget, meget mere. Enebær er dog lidt af et krav og gin bliver den dag i dag stadig oftest drukket med tonic – malaria eller ej.

Dansk gin stormer frem
De seneste snart ti år har ginen været igennem en guldalder – ikke mindst i Danmark. Både i Danmark og i resten af verden skyder nye, innovative producenter op med deres bud på, hvad en fremragende gin kan være. I virkeligheden er produktionsmetoderne ikke langt fra hinanden, når vi taler om gin og snaps, som jo har været en del af de danske frokostborde i hundreder af år.

Stone Grange Destilleri
Stone Grange Destilleri tæt ved Fredensborg blev etableret i 2009, og har produceret aquavit, absinth, marc og brandy - marc og brandy med druer fra egne marker. I dag er destilleriets fokus dog på gin.
Destillationen foregår med et håndlavet, tysk kobberkolonne-destillationsapparat. Destilleriet har udstyr til tapning på stedet og eget laboratorium.
Master Destiller Henrik Elsner er samtidig bioorganisk kemiker. Visionen er at producere autentisk spiritus ved at kombinere godt håndværk med solid naturvidenskab.

Nordisk Brænderi
Det danske mikrodestilleri Nordisk Brænderi ligger i ly for Jammerbugten i Nordjylland.
På Nordisk Brænderis kobberkedel føres alkoholdampene gennem anlæggets aRoMat, en såkaldt purifier, der forstærker såvel smag som alkoholstyrke, og derfor får man her den optimale smagsprofil i destillatet.
Ved ”World Gin Awards 2018” i London fik ginen Marstal No. 31 overrakt den ærefulde pris for ”Best Danish London Dry Gin”.

Mosgaard
Destilleriet Mosgaard ligger smukt og idyllisk i et gammelt, nedlagt landbrug, lige midt mellem marker og æbleplantager og med en fantastisk udsigt til Langelandssundet. Her grundlagde Jes og Gitte Mosgaard i 2015 destilleriet Mosgaard ved Oure, og i dag laver de muligvis Danmarks bedste gin, helt baseret på økologiske råvarer. Selve destilleriet er designet af Jes og Gitte selv og håndlavet i Portugal, hvor det gamle håndværk foregår på samme måde, som det har gjort i generationer. De seneste år er priserne væltet ind.


Gin fra hele verden

Gin Mare
Én af de absolut mest populære gin de seneste år er spanske Gin Mare, som har haft stor succes med inspiration fra middelhavskøkkenet; rosmarin, timian, oliven og basilikum, som er destilleret enkeltvis og derefter blended med destilleret udtræk af citrusskal, der har ligget i alkohol i 12 måneder. Resultatet er intet mindre end fantastisk.

Tanqueray Gin
Tanqueray er ét af de helt store navne og er klassisk London Dry Gin med et højere indhold af enebær end man oftest vil se. Opskriften stammer helt tilbage fra 1830'erne, hvor Charles Tanqueray opfandt sin egen opskrift på, hvad han mente, var den perfekte gin, og som stadig bruges i dag.  Den er stadig populær over det meste af verden og bestemt én af de bedste gin i sin prisklasse.
Silvio Carta Gillo Gin 38%, 1 ltr.
Premium Brands
Den helt klare gin har en helt klassisk, distinkt, aromatisk note af sardinske botanicals. På tungen får du en helt blød ginoplevelse med en klassisk, krydret smag og eftersmag af enebærernes let...
Dictador Colombian Gin Ortodoxy 43%
Premium Brands
Lys og fyldig i glasset med en aroma, som viser, hvad en god gin bør kunne. Enebær, kvan, mynte, citron og peber. Dyk lidt længere ned, og du vil finde kanel, blåbær og ingefær. Blød på tungen,...
Vedrenne Salers Gin 40%
Premium Brands
Klassisk fransk gin med fokus på det terroir, den produceres i - og med den særlige ensianrod fra Massif Central.
Mosgaard Oak Aged Cask Gin, 50 cl.
Økologisk
Premium Brands
Mæsket, gæret og destilleret to gange! En kraftig, fyldig gin med masser af karakter. Lagret 8-9 måneder gamle bourbonfade og Oloroso sherryfade. Gin til de rigtig voksne! Klik på overskriften og...
Giniu Gin 40%, 10 cl, Silvio Carta
Premium Brands
Virkelig blød og fyldig med en krydret aroma med touch af citronskal og de klassiske enebær. De lokale ingredienser som myrte, lentischio, salvie og elicriso tilfører en helt unik smag til ginen.
Chase Rhubarb/Apple Gin 40%
Premium Brands
Masser af sommerfriske rabarber og engelsk apple crumble med kanel kilder skønt i næsen som det første. På tungen får du flere sødmefulde rabarber, som balanceres med let syrlige æbler og touch af...
Mosgaard Old Tom, 40%, 1/2 ltr.
Økologisk
Premium Brands
Det fynske destilleris fortolkning af den klassiske, sødmefulde Old Tom Gin-stil.
Harahorn Pink Gin 38%, 50 cl.
Premium Brands
Meget lokkende duft af enebær, hindbær, frisk citrusfrugt og behagelige, florale undertoner. Små prik af hindbær indleder oplevelsen på tungen inden en bølge af enebær og frisk koriander tager over....
Harahorn Gin Fadlagret 41,7%, 50 cl.
Premium Brands
Virkelig blød gin med fin fylde, noter af klassiske enebær og et hint af fad. I aromaen møder du igen fine præg af enebær, fyrrenåle og citrusfrugt, mens også fadet spillet ind sammen med en smule...
Williams Chase Elegant 48% Gin, 300 cl.
Premium Brands
Kompleks med næsten eksplosiv duft og smag af æbler, enebær og citrus. Fantastisk til Martini, men sætter også et flot personligt præg på en gin og tonic.
Old Grifu Gin Matured 42%
Premium Brands
Silvio Carta vælger at lagre denne gin på gamle kastanjefade. Disse afgiver ikke nogen tanniner og giver en utrolig cremet, blød og olieret gin.
Le Gin Calvados Finish 42%
Premium Brands
Enormt spændende og forførende interessant gin med stor kompleksitet. Produceret på basis af cider af mange forskellige æblesorter og herefter lagret seks måneder på 10 år gamle vinfade fra...
Gin Braltar Spanish Dry Gin, Citrus
Premium Brands
Spansk gin, som er destilleret 4 gange og indeholder ikke mindre end 12 krydderier. Den har en karakteristisk smag og duft af citrus og et touch af eucalyptus.
Martes Santo London Dry Gin
Premium Brands
Duften såvel som smagen er domineret af enebær og citrusnoter og bærer et helt igennem rent udtryk. Indbydende og tør i stilen. Martes Santo rammer virkelig plet med deres hemmelige formel på dette...
Martes Santo Hindbær og Jordbær Gin
Premium Brands
Næsen såvel som smagen prydes af utallige attraktive noter af bl.a. hindbær, brombær, klassisk enebær, solbær og jordbær.
Martes Santo Flor de Iris
Premium Brands
Pakket med utallige botaniske noter domineret af irisblomst, ledsaget af en perfekt harmoni af enebær, appelsin, citron, kassiakanel, angelikarod og paradiskorn.
Martes Santo Økologisk Gin
Økologisk
Premium Brands
Duften såvel som smagen har et utal af botaniske noter og et helt igennem naturligt udtryk fra de organiske råmaterialer fra naturreservatet Parque Sierra de Aracena y Picos de Aroche.
Grifu Lime Gin 40%
Premium Brands
Opkaldt efter en legendarisk, sardisk smugler og skabt med kystnære urter og citroner fra Silvio Cartas egen botaniske have.
le Gin de Christian Drouin 42%, 37,5 cl.
Premium Brands
Rig og fyldig aromatisk smag. Superpremium Gin med stor finesse, elegance og blødhed.
Stockholms Bränneri Oak Gin, 50 cl.
Økologisk
Premium Brands
Oak Gin er destilleret med appelsinskal og lang peber, og siden fadlagret på bourbonfade. Fadet gør ginen ekstra blød med vanilje og touch af appelsin, som sammen med de klassiske gintoner er et...
Stockholms Bränneri Pink Gin, 50 cl.
Økologisk
Premium Brands
Gin med rosenblade og rabarber i en floral, men alligevel tør gin. Håndplukkede tyttebær bliver tilført efter destillation, som giver ginen dens karakteristiske lyserøde farve og yderligere frugt....
Williams Elegant 48 Gin 48%, 5 cl.
Premium Brands
Kompleks med næsten eksplosiv duft og smag af æbler, enebær og citrus. Fantastisk til Martini, men sætter også et flot personligt præg på en gin og tonic.
Williams Chase Elegant 48 Gin 48%
Premium Brands
Kompleks med næsten eksplosiv duft og smag af æbler, enebær og citrus. Fantastisk til Martini, men sætter også et flot personligt præg på en gin og tonic.
Chase Sloe Gin 29,1%, 50 cl.
Premium Brands
Vilde slåenbær og de lidt sjældne morbær er nænsomt udblødt i Chase GB Gin og derefter lagret på Rhonefade. God balance mellem frugtens sødme og syre.
Harahorn Gin, 50 cl.
Premium Brands
Kombinationen af enebær, rabarber og blæretang er hemmeligheden bag smagen, der giver Harahorn en spændende nordisk note. Det er en gin med en imponerende karakter.
Le Gin de Christian Drouin 42%, 5 cl.
Premium Brands
Rig og fyldig aromatisk smag. Superpremium Gin med stor finesse, elegance og blødhed.
Ginbraltar Eucalyptus Gin 40%
Premium Brands
Ginbraltar har friske og fine noter af Citrus, Koriander og Ingefær i starten. Derefter følger krydderier som Muskat, Nelliker, Allehånde og Kardemomme, intens og velafbalanceret slutter den af med...
Chase GB Gin in Tinbox 40%
Premium Brands
Duft af tørre enebær og friske citroner, siden varme og krydrede noter, rig og fyldig næse. I smagen først enebær, siden bitter chokolade og frisk citrus. Det hele afsluttes med varme, krydrede noter ...
Chase GB Extra Dry Gin 40%, 5 cl.
Premium Brands
Duft af tørre enebær og friske citroner, siden varme og krydrede noter, rig og fyldig næse. I smagen først enebær, siden bitter chokolade og frisk citrus. Det hele afsluttes med varme, krydrede noter ...
Chase Pink Grapefruit & Pomelo
Premium Brands
Forfriskende gin med en tydelig og levende syre, som nærmest er skabt til din gin og tonic - gerne med en skive pink grapefrugt.
Før DKK 449,00
Spar DKK 50,00
Stockholms Bränneri Dry Gin, 50 cl.
Økologisk
Premium Brands
Stockholmernes nordiske bud på en traditionel dry gin, som får sine egenskaber fra syv økologiske botanicals: enebær, korianderfrø, kvan, citronskal, lyng, hyldeblomst og rosmarin.
Mosgaard Sweet Filippa Gin, 50 cl.
Økologisk
Premium Brands
Fynsk, frisk og fløjlsblød gin med aromatisk og krydret sødme fra det traditionelle, fynske Filippa-æble.
Mosgaard Tangerine Gin, 50 cl.
Økologisk
Premium Brands
Frisk og sødmefuld gin, som emmer af friske mandariner. Perfekt til dine cocktails - eller en lidt mere eksotisk Gin & Tonic. Klik på overskriften og læs mere.
Mosgaard Handcrafted Dry Gin, 50 cl.
Økologisk
Premium Brands
Frisk gin med en let sødme og en behagelig eftersmag af citrus. Er du til Gin & Tonic? Så er Mosgaard Dry Gin oplagt, men faktisk kan den også nydes bare over is med lidt friskpresset limesaft....
Williams GB Extra Dry Gin 40%
Premium Brands
Kompleks med næsten eksplosiv duft og smag af æbler, enebær og citrus. Fantastisk til Martini, men sætter også et flot personligt præg på en gin og tonic.