Antal varer der matcher den nuværende søgning: 2877
Avanceret søgningSøg f.eks. på proptype, dyrkningsmetode eller serveringsforslag.

Et glas vin, tak!

Et glas vin, tak!

Vidste du, at vand smager forskelligt afhængigt af formen på glasset, du drikker af?

Af Søren Beck & Torben Hamann Jensen, Alt om vin – www.aov.dk

På Alt om vin formidler vi viden om vin og besvarer ofte spørgsmål om vinglas fra læsere. Vi læser mange sjove statistikker og undersøgelser. F.eks. viser forskning, at du får skænket 10% mere i glasset ved at række glasset frem i stedet for at lade det stå på bordet.
Vinglas er et emne, der med rette optager mange. Vinglassets udformning og dets størrelse er af stor betydning for den samlede smags­oplevelse. Den meget vinkyndige vil have et stort udvalg af glas og drikke sine Bourgogne-vine af Bourgogne-glas, Cabernet Sauvignon-vine
af Cabernet Sauvignon-glas og så fremdeles. For de fleste kan langt mindre gøre det, for der findes glimrende universalglas, der kan skabe
en god helhedsoplevelse.

VALG AF VINGLAS HAR BETYDNING

Dine gæster drikker mere,
når du skænker i store glas
Undersøgelser viser, at vi i gennemsnit skænker 12% mere vin, hvis vi bruger brede vinglas i forhold til høje, slanke vinglas. Typisk skænker vi lidt mere end 10% ekstra vin op, hvis gæsten rækker glasset frem i stedet for at lade glasset stå på bordet, når der skænkes. Nyttig viden hvis du vil have lidt ekstra vin i glasset på en vinbar eller til en fest. Frem med glasset, og helst inden det er helt tømt, for så skænkes der typisk også mere op.

Vores vaner er stærke
Det er forskere på Iowa State Universities, som har studeret vores vaner. Vi tror, at vi selv kan kontrollere vores handlinger, men ofte kan små ting faktisk påvirke os ubevidst. Selv efter forsøgspersonerne kendte resultatet, skænkede de stadig mere vin i disse situationer.
Tidligere forsøg har også vist, at selv bartendere og andre professionelle laver samme fejl og skænker for meget vin op i brede glas, da
vi generelt bedømmer volumen ved hjælp af højden på væskestanden i glasset.

Stor betydning for professionelle

Til vinsmagninger skænkes der mange flasker vin. Som eksempel kan vi nævne, at en arran­gør skiftede alle sine rundbundede slanke smageglas ud med slanke smageglas, der havde v-formet bund. Denne simple ændring gav en 30% besparelse i mængden af udskænket vin, uden at gæsterne oplevede, at de fik mindre
i glasset.

VALG AF VINGLAS

Glassets form ændrer vandets smag
Glassets form og glassets størrelse har stor
betydning for duft og smagsoplevelse.
Alt om Vin har tidligere oplevet Georg Riedel, som til stor forundring for deltagerne, demonstrerede, hvordan selv vand smager forskelligt alt efter hvilken type glas, der smages af.
Hvordan kan det nu være? Flowet af vand ud af glasset afhænger af glassets udformning.
Er glasset langt og lige, kommer det meste af vandet direkte om bagerst i munden, hvorimod den runde bowle fordeler vandet rundt i mundhulen. Tungen er indrettet, så vi forrest smager sødme, i siderne salt og mineraler, i midten syre og bagtil bitterhed. Drikker man vand af et slankt glas, vil det hovedsageligt komme i kontakt med zonen, hvor vi smager syre, og dermed opfattes som friskt. Drikker du derimod det samme vand af et glas med en stor bowle, vil vandet fordeles rundt i mundhulen, og du
vil i højere grad registrere salt og mineraler i
vandet.

Det giver mening at have forskellige glas

Hvis man oversætter oplevelsen fra vand- til vinsmagning, bliver det nemmere at forstå, at Riedel har lavet specielle glas til de mineralske, friske og delikate Pinot Noir vine fra Bourgogne, til de stringente Cabernet Sauvignon-baserede Bordeaux vine, og til de mineralske, fyldige Hermitage Syrah vine. På den måde er glassets udformning med til at fremhæve den enkelte drues karakteristika og tilhørende styrker.
Formen på glasset har også betydning for duft­oplevelsen. Et tulipanformet glas fungerer som en tragt, der samler de flygtige aromaer fra
vinens overflade og intensiverer duftoplevelsen. I et åbent glas vil aromaerne blive mere spredte og diffuse. Et stort glas med en stor overflade frigiver flere aromaer end et lille.

Universalglas – et godt kompromis
Der findes et stort udvalg af specialglas til
snart sagt alle vintyper. Der findes druespeci­fikke glas til hvide og røde druer, glas til søde hvidvine og til portvine. Nu er det de færreste, der har plads til – eller har lyst til at investere i – en lang række serier af 12 glas. Man kan sagtens finde gode kompromiser. Eksempelvis vil et godt stort hvidvinsglas med en let tulipanform som eksempelvis Riedels Sauvignon Blanc-glas kunne klare de fleste typer vin – fra hvid, til rød til dessert. Hvis du vil investere i flere serier, så køb evt. et godt stort rødvinsglas med en stor bowle og et lidt mere slankt hvidvinsglas, der kan anvendes til mousserende, hvide og
dessertvine.

H.J. Hansen Vin er med Vinspecialisten, et landsdækkende netværk af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere, Danmarks førende vinleverandør.













 
 
 
 
 

H.J. Hansen Vin - Vinspecialisten   |   Vestergade 97-101   |   5000 Odense C   |   vin@hjhansen.dk