Antal varer der matcher den nuværende søgning: 3150
Avanceret søgningSøg f.eks. på proptype, dyrkningsmetode eller serveringsforslag.

En verden udenfor...

Artikel af Lars Bo Henriksen, Salgs- og indkøbsdirektør, H.J. Hansen Vin A/S

Forestil jer, at det ikke var i orden at elske at rejse på Island. Det eneste, der var accepteret, var Spanien. Lyshårede børn var ikke så værdsatte som de rødhårede. Man måtte ikke kunne lide østers. I aften er jeg i mange vinnørders øjne grænseoverskridende og utilpasset. For jeg drikker en 2005 Bien Nacido Fess Parker Pinot Noir fra Californi­en. Og jeg elsker den. Tim Snider, der leder Fess Parker, lader druerne skrumpe lidt, inden de høstes. Det giver en let rosinagtig karakter. Alkoholprocenten er 17! (føj). Mens jeg nyder den, står Santa Rita Hills, hvor druerne til Bien Nacido dyrkes, lysende klart foran mig. Jeg kan næsten lugte den los, vi så sidst, vi var der med firmaet. Bien Nacidoen får mig til at føle mig godt tilpas. Men jeg tør ikke sige det i min vinklub. Skal man tale Pinot Noir, hedder det nemlig Bourgogne. Og kun det. Ja, alt hedder snart kun Bourgogne. Den sidste bastion, som endnu ikke er indtaget af horderne, som alle vinsnobber ønsker at holde fra livet. Og ikke kun Bourgogne, men Ligier Bela Air og Romanée Conti. Det giver anerkendende nik omkring bordet. Så jeg holder min mund. Jeg mener – vi har godt nok ytringsfrihed, men jeg siger heller ikke lørdag aften til et HA Party, at jeg synes, at Harleyer er grimme, støjer og ligner noget, man skal være en orne for at passe til. Misforstå mig ikke – jeg elsker selv Bourgogne, men ikke monogamt. Det er heller ikke Bourgogne og distriktets kvaliteter, jeg anfægter, men ”lemminge-effekten”, der får alle til at råbe Bourgogne og glemme alle de andre fortræffelige vine i verden.
For nogle måneder siden besøgte jeg på New Zealand vores tre suveræne huse Felton Road, Rippon og Seresin. Ved en privat frokost i Nick og Jo’s eget hjem (Rippon) var selveste Aubert de Vilaine med. Vi var kun syv voksne plus to børn. Det var befriende at mærke, at ejeren af verdens mest efterspurgte Bourgogne ikke havde den sort/hvide holdning til Pinot Noir, som jeg møder alle steder i Danmark. Han havde – jeg vil ikke sige respekt – men forståelse for new zealandsk Pinot Noir og syntes, de var gode. Også de gamle årgange, vi smagte under frokosten. Kom med sine egne spontane inputs. Dejligt afslappet.  

Som endnu et eksempel på ”vindiktaturet” læste jeg for nylig en rigtig dårlig kritik af en vin, der blev beskyldt for at være en ”imponator vin”. Slemme Gérard Bertrand havde selekteret druerne fra de ældste vinstokke ved lavt udbytte, grøn høst, stor hygiejne, håndsorterede druer, kun taget de hele, brugt de bedste fade og lagret den lige efter bogen i en god årgang. Med det ene sleske formål at imponere. Fy for den. Jeg mener – hvad ville man selv gøre? Det samme som Gérard! Den slemme vin er 2010 Château  de Villemajou Grand Vin. Skam dig, hvis du køber en, og kan lide den!
Er det nu klogt, det jeg skriver her? Sælger det varer? Måske ikke.
Kontroversielt er det i det ensrettede vinunivers. Men som vi bliver ved med at fortælle til bevidstløshed: Hos H.J. Hansen/Vinspecialis­ten har vi lige så meget en mission som en forretning. Og vi VED, at vi har ret. Ret i, at det er vinen, smagen, nuancerne og ikke mindst retten til at kunne lide hvad som helst, der gælder.
Lig ikke under for modeluner. Vær din egen dommer – sig din mening og en forunderlig, kompleks verden vil åbne sig.  

H.J. Hansen Vin er med Vinspecialisten, et landsdækkende netværk af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere, Danmarks førende vinleverandør.

 
 
 
 
 

H.J. Hansen Vin - Vinspecialisten   |   Vestergade 97-101   |   5000 Odense C   |   vin@hjhansen.dk