Mousserende vin og gode bobler

Ingen drik er så tæt forbundet med fest og luksus som en flaske mousserende vin – især champagne. Det er næsten umuligt at forblive pessimist, når det siger ’POP!’ og proppen flyver ud i rummet. Vi har specialiseret os i at finde det bedste af det bedste inden for mousserende vin fra hele verden. Hos os finder du f.eks.:
Juvé y Camps - Spaniens dygtigste cavaproducent.
Champagne Deutz - et af verdens fineste champagnehuse.

Hvad er mousserende vin?
Mousserende vin er helt simpelt vin med bobler. Men hvad sker der egentlig? Jo, faktisk er det opløst kuldioxid, som holdes under et stabilt tryk i flasken. Det tryk forsvinder, når flasken åbnes – og skaber bobler.

Der er typisk tre måder, man laver mousserende vin på:

Champagnemetoden/ Methode Traditionelle
Her skabes boblerne i flasken. Vinen hældes på flaske sammen med gær og sukker. Gæren spiser sukkeret og skaber alkohol og kuldioxid. De kan ikke undslippe flasken, så de optages i vinen. Der vil være noget restgær, som man kan samle i flaskehalsen. Herefter kan man fryse vinen rundt om gæren i flaskehalsen, åbne flasken og is og gær forlader flasken. Flasken er nu en smule mere tom – og det tabte kan man erstatte med sukker. Hvor meget sukker afhænger af, om man vil lave extra dry-Brut, Dry-Sec, Semi-sweet-Demi-sec and Sweet/Doux. Vinen er nu færdig – den bliver ikke rigtig bedre med alderen, eftersom gæren er væk.

Charmat
Her skabes boblerne på tank. Vinen hældes på en tank, hvor sukker og gær tilsættes og sammen skaber boblerne. Når gæren har gjort sit arbejde færdigt, hældes vinen på flasker og gæren forbliver i tanken. Det er en meget lettere og ikke mindst billigere måde at lave mousserende vin, men giver heller ikke samme smagsnuancer. Boblerne er også en lille smule større og det egner sig godt til meget frugtige og friske mousserende vine.

Karbonisering
Her tilsætter man CO2. Det er den billigste metode, hvor der ikke vil være nogle smagsnuancer fra gæren. Boblerne er samtidig grovere. Den største fordel ved denne metode er den økonomiske.

Dansk mousserende vin
Danmark er ikke på de flestes radar, når snakken går på vin. Men faktisk sker der ting og sager, ikke mindst pga. klimaforandringerne. Og med vores forholdsvis kølige klima kan vi faktisk producere virkelig gode, hvide mousserende vine. Faktisk har EU i 2018 tildelt Danmark sit allerførste vinområde. DONS, hedder det, og er det nordligste i hele EU. Derudover er det Danmarks første appellation, ligesom kendte navne som Bordeaux, Champagne, La Rioja og Piemonte.

Jyske Skærsøgaard gør det fremragende og er uden tvivl Danmarks mest præmierede vingård. Skærsøgaards mousserende vine hedder faktisk ’DONS’ og har fået Danmarks første BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse). Det svarer til den franske AOC eller den italienske DOC. Kvaliteten holder altså, og det er bare med at komme i gang med at drikke dansk!

Se produkter her

Mousserende italienske vine
Italiens mousserende vine er ofte synonyme med prosecco, af nogle kaldet Italiens champagne. Her findes også virkelig mange fremragende eksempler, og du kan læse mere lige her (link). Der er dog meget mere at komme efter i støvlelandet. Det kunne f.eks. være asti, som mange allerede kender. Den sødmefulde mousserende vin med en forholdsvis lav alkoholprocent og produceret på Moscato Bianco-druen har været et hit til mange fester i årenes løb. Med sin sødmefulde karakter er den oplagt i selskab med desserter. En anden mulighed er lambrusco, som efter et kedeligt 80’er-renommé nu endelig har fået oprejsning. Det er som regel en mere tør og ikke mindst rød mousserende vin. Her vil oftest være præg af bær, men på ingen måde med astiens sødme. Franciacorta har slet ikke samme kendskabsgrad herhjemme, men produceres på samme måde som champagne og skal eftergæres i længere tid på flaske. Der må bruges Pinot Nero, Pinot Bianco og Chardonnay. Sødmen varierer, men typisk vil den være til den lidt mere tørre side.


Cava
I Spanien er kodeordet cava. Landet har en lang tradition for mousserende vine, lige siden midten af 1700-tallet, hvor Josep Raventós rejste til Champagne for at blive klogere. Spanierens familie havde produceret ikke-mousserende vin i Catalonien siden 1400-tallet, men det var efter besøget i Champagne, at han begyndte sine egne eksperimenter med lokale druer og på den traditionelle måde, man laver champagne på, Methode Traditionelle. Cava kan produceres overalt i Spanien, så længe produktionen overholder de regler, der gælder. Catalonien er dog stadig cavaens hjemstavn. Cava går ikke overraskende godt til rigtig meget spansk mad – ikke mindst fisk og skaldyr.

Midt i cavaens hjerte, finder man Juve Y Camps, vel nok Spaniens bedste cavahus. Find dem her
Italien
Nulstil alle filtre
Prosecco Era Organic
Økologisk
Præsenterer sig selv med en flot mousse i glasset, som straks følges op af en skøn, frugtig og levende aroma af æbler, pærer og mandel. Samtidig behagelig tør...
Pris pr. stk. v/1 stk.
DKK 119,00
Pris pr. stk. v/2 stk.
DKK 99,00
Le Tre Caravelle Rose Demi Sec
En rosé spumante lavet på Sangiovese? Det skal smages. Det er ikke ofte man finder en mousserende Sangiovese herhjemme. Druerne bliver oftest brugt til de mange forskellige rødvine. Det fantastiske...
Marchese Antinori Cuvee Royal Sparkling, DOCG, Antinori
Let, gylden farve og bløde, cremede bobler på tungen. Aromaen vækker billeder af ferskener og brød til live. Levende og balanceret i en meget vellavet brut.
Asti Spumante
ANBEFALET af Malene Smidt-Hertz i Mad & Bolig
Frisk og charmerende duft og sødmefuld smag. Et særdeles indbydende glas mousserende vin.
2007 Contessa Maggi Sparkling, DOCG, Antinori
Lys, gul farve med grønne skær i en mousserende vin med en intens og vedvarende aroma. Fyldig på tungen med indtryk af hvide frugter i en elegant, vinøs oplevelse.
2018 Isabella Malvasia Dry
I duften er der indsmigrende og umiddelbare toner af tropisk frugt og æble. Smagen er tør og mousserende med en behagelig friskhed.
Frescobaldi Brut Trento, Metodo Classico
Frescobaldi Brut Metodo Classico har en strålende strågul farve. Duften er parfumeret med noter af hvide kødfrugter, rene dufte af smør og brødskorpe. Den varierede og komplekse frugtagtig duft...
2014 Donna Cora Brut Saten Sparkling, DOCG, Antinori
Korngylden i farven med lette, gyldne strejf. Cremede bobler på tungen og en elegant aroma af blomster og hvide frugter. Balanceret og harmonisk.
Frescobaldi Leonia Pomino Brut
Duften er en buket af buskblomster, som tjørn og skotsk gyvel, kombineret med en raffineret ceder duft efterfulgt af noter af ristede hasselnødder med duft af frisk oregano. Smagsmæssigt er vinen...
Frescobaldi Leonia Pomino Rose
Leonia Rosé er elegant laksefarvet med rødbrune refleksioner, den har fine og dejlige bobler som hænger vedvarende i glasset. Duften er intenst frugtagtig med stærke aromaer af jordbær, brombær og...